Annonsera på Avpixlat

Vad ska vi göra när robotarna tar över?

KRÖNIKA En av de största framtidsfrågorna i svensk ekonomisk politik får knappt något utrymme i debatten. Frågan lyder som rubriken säger; vad ska vi göra när robotarna tar över? Det kan låta dramatiskt och föra tankarna till Matrix och maskiner som livnär sig på elektricitet från våra kroppar, vilket inte är fysiskt möjligt och oavsett det inte är något vi bör oroa oss för (åtminstone på kort sikt!). Det min frågeställning syftar på är vad vi ska göra när maskinerna tagit över de praktiska jobben.

Först vill jag tipsa om en föreläsning jag höll för drygt en vecka sedan där jag diskuterade det här ämnet mer ingående (föreläsningen är 50 minuter följt av 20 minuter Q&A).

Det finns som bekant en viss andel av befolkningen som inte har läshuvud. Ungefär hälften av de som går ut gymnasiet läser inte vidare, och bland dem finns såklart de som skulle kunna ha läst vidare, men där många är sådana som hellre skulle ta gift än plugga.

Problemet är att de industrijobb som tidigare fanns tillgängliga för den som var skoltrött efter gymnasiet sedan länge håller på att försvinna. Många skyller på Kina, Indien och de andra låglöneländerna för detta: Donald Trump fokuserade en stor den av sin presidentvalskampanj på att attackera länder som ”stulit” amerikanska jobb, jobb som han lovade väljarna att ta tillbaka. Detta vann honom delstater som Michigan och Wisconsin, som drabbats hårt av fabriksnedläggningar.

Det finns bara ett litet problem: Det är inte främst kineser och mexikaner som tagit amerikanernas jobb – det är robotarna. Automatisering kostar USA långt fler jobb än all outsourcing sammanlagt. 85 % av de jobb som förlorats har förlorats åt maskiner, inte kineser.

Faktum är att USA:s industrier producerade mer år 2016 än år 1996. Det är en stadigt uppåtgående trend. Problemet är att det krävs färre och färre människor i produktionsprocessen, och de som behövs är oftast människor med hög utbildning (som ingenjörer).

Skulle man kunna ta tillbaka jobb genom att tvinga företag att flytta tillbaka produktionen till USA? Kanske, men de flesta företag skulle ersätta kinesisk arbetskraft med amerikanska robotar, plus ett mindre antal lågt betalda amerikanska arbetare. Inte direkt vad de arbetslösa ute i Wisconsin och Michigans småstäder drömmer om. Och detsamma gäller självklart för Sverige.

Mer sannolikt än att utvecklingen vänder är att den blir värre och sprids till fler sektorer: Självstyrande bilar kommer inom kanske så lite som om ett årtionde kunna ersätta alla lastbilschaufförer – och vi har 100 000 av dem i Sverige. Det är inte heller uppenbart vilken kompetens de har med sig som de kan använda inom ett annat yrke. Därefter har vi ytterligare cirka 10 000 taxichaufförer, som ju dessutom får konkurrens från Uber.

Och det är inte bara transportbranschen som drabbas. Inom snabbmatsindustrin lanseras nu människofria restauranger i flera städer i USA. I Sverige jobbar tiotusentals människor på våra snabbmatskedjor, och det är ett vanligt första jobb för de som inte har högskoleutbildning.

Expedit på ens lokala ICA, Hemköp eller COOP är ett annat vanligt första jobb för ungdomar, men kassorna ersätts redan nu i allt större utsträckning med olika former av självbetjäning.

Nu vill jag betona att automatisering egentligen inte är något dåligt. Det är tack vare maskiner som vi kan leva ett modernt liv, och maskiner har gjort arbetslivet betydligt lättare. Problemet är att förut så har praktiskt lagda människor som förlorat jobbet till maskiner (exempelvis smeder) kunnat hitta ett annat praktiskt jobb; idag närmar vi oss en punkt där det inte finns några alternativ kvar för dem. Om allting som inte görs av robotar kräver högskoleutbildning, vad händer då med resten? Och nu har vi inte ens gått in på det faktum att robotar även i mindre utsträckning ersätter högskoleutbildade. Visst, det kommer alltid finnas några jobb kvar; jag tror det kommer dröja innan allmänheten accepterar robotpoliser. Men problemet kvarstår.

Många hävdar att automatisering inte kan kosta särskilt många jobb eftersom företag behöver konsumenter och utan arbetare finns det ingen som har pengar att konsumera. Problemet är att företag inte gör beslut kollektivt utan enskilt: Om det gynnar ett enskilt företag att automatisera, så gör företaget det även om det missgynnar företaget och om alla andra företag gör likadant. Detta är ett fall av ”Fångarnas dilemma”.

Så vad ska vi göra då? Förbjuda robotar? Förbjuda uppfinnande? Nej, det vore kontraproduktivt, men vi skulle kunna…

  • Beskatta maskiner lika mycket som människor. En viktig bidragande orsak till automatisering är att människor måste betala skatt, men maskiner gör det inte. På maskiner så betalar ett företag bara skatt på vinsten av det som maskinen producerar; that’s it. Människor betalar inkomstskatt, men framförallt så betalar vi arbetsgivaravgifter. Detta gör det ganska dyrt att anställa människor, och gör att det i många fall är lönsamt för ett företag att ersätta arbetare med maskiner även när maskinerna egentligen inte är mer effektiva än arbetarna. Detta kräver en förändring av skattelagstiftningen. Att man ersätter människor med mer effektiva maskiner är en sak; det har man gjort sedan den industriella revolutionen började och det måste vi anpassa oss till. Att vi genom vårt skattesystem skapar en situation där arbetare ersätts av mindre produktiva maskiner är däremot absurt och skatterna måste jämkas så att inte fler jobb försvinner snabbare än de måste.
    .
  • Arbetsdelning. Det här är något vi borde infört oavsett för länge sen, men särskilt nu. Japans ekonomi har varit mer eller mindre värdelös i över 25 år; under tidigt 1990-tal påbörjades det som kallas för ett ”lost decade” för Japan, alltså ett årtionde helt utan tillväxt där lågkonjunkturerna duggade tätt. Hur hög tror ni Japans arbetslöshet varit som högst sedan krisen började? 5,5 %. Men med så många år av dålig tillväxt och upprepade finanskriser, hur kan det komma sig att inte fler blir arbetslösa? Helt enkelt för att japanerna delar på arbetet. Om företaget måste skära ner 10 % av personalen så tar alla en 10 % lönesänkning och jobbar 10 % mindre varje dag (eller vecka). På så vis har alla ändå ett jobb att gå till på morgonen, vilket också såklart är bättre för samhället i stort då arbetslöshet orsakar många sociala problem. I Sverige så är det främst LO som står i vägen; facklig organisering handlar på pappret om solidaritet, men när det verkligen gäller så föredrar LO nästan alltid att avskeda 10 % än att låta alla solidariskt jobba och tjäna mindre.
    .
  • Medborgarlön (på lång sikt). Detta är inget vi behöver idag, men det är något vi måste börja skissa på och diskutera eftersom vi mycket väl kan behöva någon form av medborgarlön i framtiden. Om en stor del av befolkningen inte bara inte har jobb, men inte kan få jobb, så håller inte dagens ekonomiska system. Jag är egentligen tveksam till alla former av bidrag som inte kräver en motprestation, men det är möjligt att det kan byggas in i medborgarlönssystemet.

Sverigedemokraterna tog upp massinvandringens negativa följder långt före de blev uppenbara för de övriga partierna, och på samma sätt måste SD nu föra upp automatisering på dagordningen och förklara hur idiotiskt det är att tro som etablissemanget att man kan skapa ”enkla jobb” åt flyktingar samtidigt som de få enkla jobb som fortfarande finns snabbt håller på att försvinna.

Tack för att ni läst, och ni får också gärna lyssna på mitt tal från Folkets demonstration där jag också berör detta och många andra ämnen. Vi hörs i kommentarsfältet (men håll god ton och diskutera inte tidigare krönikor)!

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson