Annonsera på Avpixlat

Ung man slapp straff för sexuella ofredanden på grund av “kulturskillnader”

En del av strandområdet Surfers Paradise Beach strax söder om Brisbane, på Australiens östkust. Foto: PJ Robertson.

AUSTRALIEN / (O)LIKA INFÖR LAGEN Den australiensiska allmänheten har under de senaste veckorna upprörts av ett beslut i en domstol i Gold Coast, på landets östkust. En ung man dömdes för en rad sexuella ofredanden, men slapp både bötesstraff och fängelse. Istället kom han undan med en tvåårig övervakningsperiod. Anledningen? Han är en invandrare från Afghanistan, och man bör – enligt domaren – ta hänsyn till att han i sitt hemland inte är van att se lättklädda kvinnor.

I januari förra året befann sig en afghansk invandraryngling i 16-årsåldern tillsammans med sin familj på Surfers Paradise Beach, ett känt turistmål vid staden Gold Coast, strax söder om Brisbane. Vid badstranden ofredade ynglingen minst åtta flickor och kvinnor i åldrarna 15 – 24 år. Han simmade fram till dem och utsatte dem för oönskat tafsande på bröst, stjärt och könsorgan. Ynglingen ska systematiskt ha ofredat unga kvinnor under ett par timmar, tills en badvakt slutligen fick tag på honom.

I slutet av april i år, alltså mer än ett år efter händelsen, ställdes den unge afghanen slutligen inför rätta. Det tycks inte ha rått någon tvekan om hans skuld. Han ska ha erkänt ofredandena. Dessutom kunde han pekas ut av flera av de utsatta kvinnorna.

Upprepade grova, sexuella ofredanden av det slag den unge afghanen gjort sig skyldig till borde normalt, enligt australiensisk lag, leda till fängelsestraff, eller åtminstone till ett kännbart bötesstraff. Den afghanske ynglingen slapp dock både böter och fängelse, med motiveringen att han “kommer från en främmande kultur” och “inte är van att se flickor i bikini“.

Domen har diskuterats i både australiensiska och brittiska medier. En av dem som reagerat starkt är debattören Satyajeet Marar, med bas i Sydney. I en debattartikel i ansedda The Spectator tar han upp en relevant och alltför sällan framförd ståndpunkt, nämligen att domar av det aktuella slaget på sitt sätt är rasistiska gentemot alla de invandrare som är laglydiga och anpassar sig till det samhälle i vilket de valt att leva. När en medlem ur en viss invandrargrupp slipper undan straff för ett brott på grund av sin kultur sänder ju domstolen budskapet att medlemmar i invandrargruppen i fråga inte är kapabla att fungera i samhället på samma villkor som andra.

Satyajeet Marar skriver bland annat (i översättning):

Debattören Satyajeet Marar är bl.a. aktiv i organisationerna MyChoice Australia och ‎Australian Taxpayers’ Alliance, som arbetar mot högt skattetryck och onödig byråkrati. Foto: Facebook.

I Australien bor omkring 16 600 individer som är födda i Afghanistan. Än mer förolämpade är de implikationer denna typ av kulturrelativism har för dem. Kan man tänka sig en grövre förolämpning mot dessa människor än att förutsätta att de – på grund av att de växt upp i ett konservativt, krigshärjat land, där kvinnor bär heltäckande klädsel – är predisponerade att strunta i vanlig, mänsklig anständighet? /…/

Många av dessa afghaner arbetar hårt och driver företag eller bidrar med värdefull kompetens till den tynande ekonomin på landsbygden. Nästan alla bland dem respekterar Australiens lagar. Nu får tidningsrubrikerna dem att skämmas, eftersom en domare beslöt att sätta likhetstecken mellan en kriminell utlännings bakgrund och hans kriminalitet, för att på så sätt rättfärdiga en mildare dom, eller snarare, ingen dom överhuvudtaget.

Man kan fråga sig om domarens argument skulle ha framstått som lika övertygande om det varit fråga om en rysk invandrare som inte varit van att se lättklädda kvinnor, eftersom han vuxit upp i kallt klimat i norra Sibirien?. /…/

Invandrare ges bäst förutsättningar att integreras i det australiensiska samhället när de får följa samma regler som alla andra, utan att bli behandlade som barn eller som mindre vetande. Bara genom att vägra acceptera kulturell och moralisk relativism som en ursäkt för oacceptabelt beteende kan vi fullt ut försäkra oss om att vi som samhälle håller fast vid våra grundläggande värden och principer.

Den typ av tankegångar Satyajeet Marar lyfter fram förtjänar större utrymme även i den svenska debatten om invandring och integration. Den officiella svenska hållningen till invandrare (särskilt från muslimska kulturer) präglas ju ofta av föreställningen att de p.g.a. sin kulturella/religiösa bakgrund är oförmögna att anpassa sig till västerländska värderingar. Därmed tenderar svenska myndigheter att t.ex. acceptera homofobi, kvinnoförtryck eller s.k. hedersvåld i vissa invandrarmiljöer, medan liknande värderingar och beteenden ses som oacceptabla bland infödda svenskar.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson