Annonsera på Avpixlat

Bilar brann i bland annat Malmö, Bromölla och Smedjebacken

Fastigheter i Malmö-stadsdelen Bellevue, som på sista tiden drabbats av ett stort antal anlagda bilbränder. Foto: GFDL.

SVERIGE BRINNER Under måndagen och natten mot tisdag var det förhållandevis lugnt i landet vad beträffar anlagda bränder och annan grov skadegörelse. Bilar sattes bara i brand på ett fåtal platser. Flest bilar brann – föga överraskande – i spännande, mångkulturella Malmö. I värmländska Munkfors rapporterades flera misstänkt anlagda gräsbränder vid en skola, och i Älmhult i Småland tros en minderårig person ha tänt eld på chipspåsar i en livsmedelsbutik.

Malmö-stadsdelen Bellevuegården har på sista tiden varit hårt drabbad av anlagda bilbränder. I lokalpressen har det tidigare uppgetts att kriminella gäng tros ligga bakom dåden, och att de tros vara ett slags hämnd för att polisen gjort insatser mot narkotikahandeln i området. Strax efter fyra natten mot tisdag sattes åter bilar i brand i stadsdelen.

Fyra bilar ska ha brunnit. Det är oklart exakt var bilarna stod parkerade. I polisens rapportering uppges att de stod vid Havamalsgatan, medan en lokaltidning skriver att de stod vid närliggande Enebacksvägen.

Det finns inga uppgifter om att någon gripits i ärendet. En lokaltidning uppger att en misstänkt gärningsperson sågs på platsen i samband med bränderna, och att polisen förgäves sökte efter denna person. Emellertid uppges inget signalement på denna person, vare sig i polisens eller lokalpressens rapportering om bilbränderna.

* * *

Under måndagen anmäldes flera fall av skadegörelse i Västerås. På måndagsmorgonen upptäcktes att fyra fönsterrutor krossats på ett socialkontor på Stora gatan i stadens centrum. Även en fastighet på centralt belägna Smedjegatan hade vandaliserats. Där hade bland annat en glasruta krossats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i något av fallen.

Strax före kl. 20 på måndagskvällen råkade en ledig polis se hur några killar krossade en ruta på en bil. Incidenten skedde vid Stenkumlaskolan i det invandrartäta problemområdet Råby. Killarna ska ha sprungit från platsen, mot ett skogsparti. Det finns inga uppgifter om att de identifierats eller gripits. Det är oklart om den ledige polisen kunnat lämna några signalement på dem. Åtminstone uppges inga signalement, vare sig i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen.

Kl. 20.48 på måndagskvällen anmälde en väktare att en ruta krossats i entrédörren till en fastighet på Nygårdsgatan. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Omkring kl. 20 på torsdagskvällen utbröt en brand i livsmedelsbutiken Willys i småländska Älmhult. Ett femtiotal chipspåsar som låg förpackade i kartonger brann. Spridningsrisken torde ha varit hög, med tanke på att chips och liknande snacks brinner mycket snabbt och lätt. Lyckligtvis kunde dock personal i butiken snabbt få branden under kontroll. Ingen människa ska ha skadats.

Branden misstänks ha varit anlagd och polisen rubricerar ärendet som mordbrand. En polistalesman ger i ett uttalande till P4 Kronoberg följande kommentar till branden:

– Vi har en ganska god bild av vad som hänt och vi misstänker att det är en minderårig som tänt eld på kartongerna. Men personen är inte identifierad ännu.

Det är oklart om det finns något signalement på den misstänkta gärningspersonen. Åtminstone uppges inget signalement i P4 Kronobergs rapportering om incidenten.

* * *

Kl. 20.49 på måndagskvällen upptäcktes att det brann i ett källarförråd i ett flerfamiljshus på Akaciavägen i Mariestad. Branden kunde relativt snabbt släckas av räddningstjänsten. Elden spred sig inte till andra delar av huset och de boende behövde inte evakueras. Varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om incidenten framgår om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring kl. 21.50 på måndagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att det brann på ett asylboende i Målilla, strax utanför småländska Hultsfred. Det visade sig brinna i något slags samlingsrum på boendet. Branden kunde släckas utan att någon människa skadades. Dock ska rökutvecklingen ha varit kraftig och lokalen fick evakueras medan röken ventilerades ut.

Varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen uppges om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Lokaltidningen skriver emellertid att det brann i en stol. Detta indikerar att branden sannolikt antingen var anlagd eller uppstod p.g.a. oaktsamhet.

* * *

Strax före kl. 23 på måndagskvällen sågs en man krossa en ruta till en förskola vid korsningen Julaftonsgatan-Januarigatan i Kortedala, i norra Göteborgsområdet. Mannen ska också ha slagit sönder en ruta på en parkerad lastbil, varpå han lämnade platsen. Det finns inga uppgifter om att mannen identifierats eller gripits. Inget signalement uppges i polisens korta notis om ärendet.

* * *

Kl. 23.41 på måndagskvällen ska räddningstjänst och polis ha fått larm om att en bil brann på Chokladvägen i norra Kalmar. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten uppges inte om det var fråga om en anlagd brand eller om det fanns någon annan förklaring.

* * *

Några minuter före midnatt på måndagen larmades räddningstjänst och polis till Nya Ågatan i Smedjebacken, i södra Dalarna. Där stod en bil i brand. Den uppges ha varit helt övertänd när blåljuspersonalen kom till platsen. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 0.18 natten mot tisdag fick räddningstjänst och polis larm om en mindre gräsbrand vid Forsnässkolan i Munkfors, i Värmland. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Ytterligare två snarlika larm inkom senare under natten. Vid ett av tillfällena då det brann förelåg viss risk att elden skulle sprida sig till en idrottshall och till några träd, men detta kunde lyckligtvis förhindras. Bränderna bedöms ha varit anlagda. Ingen har gripits för dåden och polisen tycks inte ha några misstänkta.

* * *

Omkring tjugo i ett natten mot tisdag brann en personbil på Norrevångsvägen i Bromölla, i nordöstra Skåne. Det ska ha varit fråga om en bil som stått övergiven på platsen en kortare tid. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen säger sig inte ha några misstänkta.

* * *

Vid ett-tiden natten mot tisdag fick räddningstjänsten larm om att det brann i en klätterställning på en lekplats vid Löpargatan i spännande, mångkulturella Landskrona. Det visade sig vara en mindre brand som snabbt kunde släckas. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Omständigheterna tyder förstås på att branden sannolikt var anlagd. Det förefaller föga sannolikt att ett lekredskap på en lekplats skulle börja brinna av sig självt mitt i natten.

* * *

Kl. 01.38 natten mot tisdag anmälde en väktare att fönsterrutor krossats på Mariehemsskolan i Umeå. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid halv fyra-tiden natten mot tisdag fick räddningstjänsten larm om att en bil brann vid Verkstadsvägen i Ludvika. Bilen ska ha varit praktiskt taget helt utbränd när räddningstjänsten kom till platsen. I lokaltidningens notis om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

På tisdagsmorgonen påträffades en brinnande bil i Glottern-området, strax utanför Norrköping. Det verkar, av lokaltidningens rapportering att döma, vara oklart om branden var anlagd eller om det fanns någon naturlig förklaring.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson