Annonsera på Avpixlat

Vilka får man kränka?

insandare_150

INSÄNDARE Rätten att fritt publicera det man vill har alltid haft begränsningar av olika skäl. Vår berömda tryckfrihetsförordning från Gustav III är äldst i sitt slag på denna jord. Svenska journalister har ofta skrutit och stoltserat med detta. Numera tycks de vara de största motståndarna mot denna urgamla lag och speciellt rätten att publicera anonymt.

Syftet med anonymiteten var att saker som sades bakom ”lykta dörrar” inte kom fram p.g.a. rädsla för repressalier. Det var självaste Gustav III som låg bakom lagen, vilken samtidigt gjort en statskupp för att minska parlamentets makt till förmån för sin egen. Det uddlösa parlamentet arbetade mestadels för sina egna intressen och sågs av kungen snarare som ett hinder för utvecklingen. Man behöver väl inte vara cynisk för att se paralleller till dagens samhälle.

Tryckfriheten har aldrig vart absolut. Begränsningar av olika slag har alltid förekommit; exempel är radio/TV-monopolet, filmcensur. Numera är ‘kränkning’ en populär term att hänvisa till när man vill försöka hindra publicering. Ordet kränkning används nästan uteslutande av MSM. När åsikter som inte stämmer överens med vad som är gängse norm inom MSM, används termen allt oftare. Andra som använder denna term är politiker och samhällsinstitutioner som inte vill bli ifrågasatta.

Religionen islam och dess utövare muslimer är ett tabubelagt ämne. Svenska kyrkan har genom ärkebiskop Antje Jackelén tydligt markerat att sådant som kan upplevas som kränkande för muslimer inte skall skyltas i våra kyrkor. Samförstånd ses som viktigare än något annat. Martin Luther, vars trosinriktning och tolkningar ligger till grund för Svenska kyrkan, hade dock hårda ord att förmedla mot islam.

Den katolska kyrkan anses det däremot helt ok att kränka, liksom andra kristna inriktningar. I Uppsala domkyrka har de en vaxdocka av Jungfru Maria uppställd utanför Vasakoret, där hon med längtande ögon tittar in mot koret, som innan reformationen var hennes eget. Jungfru Maria är där utklädd likt en medelålders palestinsk kvinna från idag. Kristna människor kan se detta som kränkande och då speciellt katoliker. Ledningen för Svenska kyrkan betraktar dock inte detta som ett problem och ser det snarare som att man visar Jungfru Maria mer från en mänsklig synvinkel.

Personligen ser jag detta som en ren provokation med både religiös och politisk innebörd. Enligt konstnären skall hon föreställa Jungfru Maria vid 40 års ålder, vilken är en helt okänd tidpunkt i både hennes och sonen Jesus liv. Att låta henne blicka med längtande ögon tillbaka på sitt gamla kor, är en ren provokation mot katoliker, likt den provokation som Erdogan iscensatte med sin fredagsbön i Hagia Sophia mot världens alla ortodoxa. Att klä Jungfru Maria i kläder som används av muslimska palestinska kvinnor idag, är detsamma som att säga att Jungfru Maria var en palestinier. Faktum är att Jungfru Maria var född judinna och att hennes son Jesus är grunden till kristendomen, vilken hon följde.

Birger Birgersson

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson