Annonsera på Avpixlat

90-åring tog sitt liv efter att ha nekats plats på äldreboende

Foto: Juzisabus

SVENSKEN SIST I takt med att Sveriges äldreboenden lagts ned för att sedan öppna igen som asylboenden, har det blivit allt svårare för de svenskar som byggt landet att på ålderns höst få en plats på ett äldreboende. I Eslöv tog en 90-årig man sitt liv efter att ha fått kalla handen från kommunen som i stället valt att prioritera s.k. “ensamkommande flyktingbarn” och andra migranter.

I Eslövs kommun är det tätt mellan asylboendena. Bara förra året öppnade minst sex sådana i kommunen för olika typer av migranter. Att som svensk kommuninvånare få plats på något av de få äldreboendena är däremot mycket svårt. Det fick en 90-årig man erfara som efter att ha råkat ut för flera ryggfrakturer med svåra kroniska smärtsymtom som följd inte längre klarade att bo kvar hemma. Han orkade inte ta strid mot kommunen och valde i stället att ta sitt liv. Mannens dotter kallar det för “ett svek från samhället” och har anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Även vårdcentralen kritiseras hos dottern för att pappan inte fått den tid och vård han som svensk skattebetalare betalt för och hade rätt till. Till följd av det stora asylmottagandet i kommunen är även vårdinrättningarna hårt överbelastade och de nyanlända migranterna prioriteras.

– Jag tycker att om man är 90 år och har så ont så har man rätt att komma in på ett boende den sista tiden i sitt liv. Det ska inte ens ifrågasättas eller att man får beskedet att man står längst ner i kön, berättar dottern i en intervju med media.

Enligt dottern brydde sig ansvariga på kommunen inte ens om att lyssna på vad pappan hade för behov. Man avfärdade bara hans önskemål om en äldreboendeplats med att han stod långt ner i kön. Hur många år man ska behöva köa om man redan är 90 år gammal framgår inte.

Dottern ser inte heller kommunens nonchalanta behandling av pappan som någon isolerad händelse, utan menar att det är ett talade exempel på hur äldre personer generellt behandlas i dagens samhälle.

– Jag tycker det är ett svek mot den äldre generationen. Det var framförallt därför jag anmälde detta. För jag förstår ju att min pappa inte hade kunnat leva i evigheter. Det var ett svek från samhället att han inte kunde få en plats på ett boende.

Dottern är kritisk till hur kommuner utnyttjar att gamla svenskar inte vill ligga samhället till last och vara till besvär och därför inte kräver sina rättigheter. Detta i motsats till migranter som protesterar vilt och inte sällan våldsamt för minsta sak man är missnöjd med på asylboendet, maten, för långsamt Internet, för långt till en storstad osv. Pappan stod därför inte på sig mot kommunen

– Pappa var inte den som ställde sådana krav utan det var bara hans önskemål. Man är inte van från den generationen att strida mot samhället, utan man anpassar sig, förklarar dottern.

Hon menar också att pappan kunde ha fått en fin sista tid i livet om han fått plats på ett äldreboende med social samvaro och omsorg pga sina smärtor. I stället förvandlades denna sista tid till en tid av ångest som utmynnade i att pappan inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv.

 

Josef Johansson, som är ansvarig chef på Vård och Omsorg i Eslöv, vill inte kommentera fallet, utan slår ifrån sig kritiken. Han skyller på sekretess när media kontaktar honom och försöker föra bort samtalet från den obekväma kärnfrågan genom att börja redogöra för de byråkratiska rutinerna för att ansöka om en äldreboendeplats.

Johansson antyder att det skulle kunna röra sig om någon slags missförstånd och lägger en del av skulden för detta på 90-åringen som han tror kanske inte ansökt på rätt sätt. I stället för att ta ansvar skyller Johansson även på sina underlydande medarbetare och menar att handläggarna kan ha gjort något fel, t ex glömt att informera eller missuppfattat något.

Johansson ser ingen anledning till självkritik med anledning av att den 90-årige mannen tog sitt liv efter att inte ha fått den hjälp från kommunen som han rimligen borde haft rätt till. I stället fortsätter Vård och Omsorg-chefen att hänvisa till reglementet. Han ser inga skäl till att ändra på något om samma situation skulle bli aktuell igen och en annan 90-åring med svåra smärtor ansöker om en äldreboendeplats.

Många Eslövsbor är upprörda över vad de fått reda på om hur kommunen behandlar dess gamla. För den som bor i Eslöv och har frågor eller vill framföra sina synpunkter finns kontaktinformation för Vård och Omsorg och andra ansvariga i kommunen HÄR.

 

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson