Annonsera på Avpixlat

Macron vann över Le Pen i franska presidentvalet

FRANKRIKE / PRESIDENTVALET Enligt vallokalsundersökningar får liberalpopulistiska Emmanuel Macron cirka 65 procent av rösterna i det franska presidentvalet medan Frankrikevänliga Marine Le Pen får cirka 35 procent.

Le Pen har erkänt sig besegrad, gratulerat Macron till valsegern men samtidigt deklarerat att det är historiskt att en kandidat från Front National inte bara tar sig till andra omgången i ett presidentval, utan också på allvar utmanar sin motkandidat.

När Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, 2002 skrällde och tog sig till andra valomgången, fick han endast knappt 18 procent av rösterna. Front National var då också ett mindre och mer brokigt parti än idag.

I juni är det val till nationalförsamlingen där Front National kan göra bra ifrån sig, även om övriga partier kommer att fortsätta leka sandlåda och vägra samtala, på samma sätt som sjuklöverpartierna i Sverige gör med SD. I Europaparlamentet är Front National sedan 2014 största franska parti.

Macron och hans blott årsgamla organisation En Marche, har stora löften och höga förväntningar att infria. En mer adekvat bedömning är emellertid att Macron och det etablissemang som – när de insåg att deras egna kandidater var för impopulära för att kunna vinna valet – mer handlar om att bevara status quo och förhindra de förändringar som de Frankrikevänliga väljarna, men också Melenchons väljare på den yttre vänsterkanten, vill åstadkomma.

Macron vid rodret borgar för fortsatt överföring av makt till EU, fortsatt hög utomvästlig invandring och fortsatt global konkurrensutsättning av franska jobb. För detta behöver Macron dock ett starkt parlamentariskt stöd, vilket är högst osäkert om han kan få, inte minst pga den initiala uppförsbacke det innebär att inte tillhöra något parti med representation i parlamentet att räkna hem, utan hela tiden behöva börja från noll.

Huruvida Macrons valorganisation En Marche på bara någon månad kan omvandlas till ett parti och vinna någon betydande representation i parlamentet i det kommande valet är en öppen fråga. Macrons popularitet kan försvinna lika snabbt som den kom, i mötet med den bistra politiska verkligheten och de många utmaningar Frankrike står inför. Om Macron och En Marche imploderar, då heter sannolikt 2022 års presidentvalsvinnare Marine Le Pen.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson