Annonsera på Avpixlat

Finns det någon plats för oss?

insandare_150

INSÄNDARE Öppet brev till socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson samt psykiatriska mottagningen för unga vuxna.

Kenneth du var på besök hemma hos mig för ganska precis ett år sedan. Jag hade haft en förfrågan att få komma till ett av nämndens möten för att berätta om min familjs situation. Du ville komma hem till mig istället. Jag tog emot dig och du lyssnade. Jag uppskattade verkligen att du kom. Du lovade att höra av dig och att se över de problem och bristande gehör som jag upplever finns inom såväl socialtjänst som psykiatri. Men du hörde aldrig av dig och nu har jag tappat tron på att jag och min familj har någon plats i det här samhället. Eller om döden är den bästa och barmhärtigaste vännen.

Lite kort om vår situation. Jag som mamma har ett psykiskt funktionshinder vilket gör att jag har sjukersättning. Jag bor med mina två barn till som går i grundskolan. Jag har också en son som är 24 år men som inte bor med oss. Han har under 4 års tid haft ett psykiskt illamående och har självmedicinerat med både cannabis, bensodiazepiner och allt som överhuvudtaget går att få tag i, och det verkar vara en hel del.

Kontakten med socialtjänsten och psykiatrin präglas av med mina ögon sett brist på handlingskraft och prat. Det är den enskildes vilja att bli frisk som är avgörande för om de ska kunna hjälpa. Har ni någon gång hört eller sett en människa som inte vill bli frisk? Man har intagit den bekväma och måhända ekonomiskt strama hållningen att det är patientens eget fel om inte den erbjudna behandlingen inte hjälper. Vilken annan patientgrupp skulle man strunta i med det bemötandet? Men det kostar ingenting att sparka på den som redan ligger och knappt ens orkar andas.

Den här hållningen gör att min sons problem måste ombesörjas av mig och mina mindre barn. Vi lever i en fruktansvärd situation. Där allt handlar om att försöka överleva, trots allt. Det går bra för Sverige säger vår finansminister Magdalena Andersson. Det känns som knytnävsslag i magen. Det går inte bra för mig, för oss och säkert för så många andra. Vi som inte håller måttet, vi som behöver lite stöd för att klara livets trivialiteter. För oss går det inte bra.

Jag skriver det här brevet öppet eftersom jag vet att många som har liknande svårigheter som psykisk sjukdom innebär inte vågar berätta om sin situation. Det finns många fördomar och nedsättande omdömen om människor med psykisk ohälsa. Exempelvis blir vi ofta utpekade som potentiella våldsverkare. Jag är utled på dessa fördomar eftersom det påverkar vårt liv till att inte våga ta plats och alltid känna att vi inte hör till. Bara i det aktuella terrordådet i Stockholm uttalade Hans Brun som är terrorforskare att det nog antagligen var en psyksjuk människa som utfört dådet. Det är lätt att säga för ingen av oss som uttalandet drabbar, säger ett knyst. Vi har ingen röst.

En man som levt hela sitt liv på mentalsjukhus ställde en fråga när han till sist blev hemskickad – Kommer de att tycka om mig därute? Och det är en berättigad undran som den mannen hade. För man känner sig inte så välkommen direkt. Varje dag börjar med frågan, finns min son kvar, finns vår bror kvar hos oss.

Anna Ramstedt

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson