Annonsera på Avpixlat

En död i misstänkt mordbrand i Hälsingland, anlagda bränder i Uppsala, Lund, Norrköping och Vara

Arkivbild. Foto: Dirk Vorderstraße.

SVERIGE BRINNER Under torsdagen och natten mot fredag rapporterades i vanlig ordning anlagda fordonsbränder och andra, liknande brandattentat på en rad orter i landet. Bland annat drabbades Uppsala, Lund, Norrköping och Vara. Nattens allvarligaste brandtillbud skedde dock i Arbrå i Hälsingland, där en person avled i en villabrand. Det finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd och polisen har inlett en mordbrandsutredning.

Strax före klockan fyra natten mot fredag fick räddningstjänst och polis larm om att en kraftig brand utbrutit i en villa vid Bondegatan i Arbrå, strax norr om Bollnäs i Hälsingland. Två personer ska ha befunnit sig i villan när branden började. En av dem lyckades ta sig ut, men den andra påträffades avliden i den eldhärjade villan. Branden kunde så småningom släckas, men villan tycks ha fått omfattande skador.

Det är oklart hur branden startade. Polisen misstänker att den kan ha varit anlagd. En utredning om misstänkt mordbrand har inletts och en teknisk undersökning ska göras i syfte att försöka fastställa brandorsaken. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Lagersberg är ett av Eskilstunas illa beryktade, invandrardominerade “utanförskapsområden”. På torsdagen anmälde en 70-årig man som bor i området att ungdomar vid flera tillfällen kastat in brinnande pappersark i hans brevlåda. Detta ska ha skett vid minst tre tillfällen. Lyckligtvis har dåden inte resulterat i några större bränder. Polisen använder sig dock av brottsrubriceringen försök till mordbrand på grund av spridningsrisken. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dåden. Det är oklart om det finns några signalement på de ungdomar som legat bakom brandattentaten. Åtminstone uppges inga signalement i lokaltidningens korta artikel om ärendet.

* * *

Kl. 19.44 på torsdagskvällen omhändertogs en man av polis på Hornsgatan i centrala Stockholm. Mannen var berusad och hade gjort åverkan på en bil. Han misstänks för skadegörelse. Varken mannens ålder eller hans nationalitet/etnicitet uppges i polisens notis om incidenten.

* * *

Strax efter kl. 20 på torsdagskvällen fick polis och räddningstjänst larm om att en moped brann utanför en skola i det invandrartäta problemområdet Klockaretorpet i Norrköping. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Branden bedöms ha varit anlagd och mopeden visade sig vara stulen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna, vare sig för att ha stulit mopeden eller för att ha satt den i brand.

* * *

Kl. 20.14 på torsdagskvällen fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en brinnande moped vid Pettersbergsskolan i Västerås. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 20.35 på torsdagskvällen brann ett lekredskap på en lekplats vid Böle skola i Timrå. Räddnigstjänsten ryckte ut och släckte. Lokaltidningen uppger att det är oklart hur branden startade. Det verkar dock, av omständigheterna att döma, troligt att branden var anlagd.

* * *

Vara-trakten i Västergötland har på sistone drabbats av ovanligt många brandattentat. Under torsdagskvällen och natten mot fredag var det dags igen. Kl. 20.45 på torsdagen larmades polis och räddningstjänst till Tråvad, ett litet samhälle strax öster om Vara. Där hade en kraftig brand utbrutit i en lokal som tillhör en bilverkstad.

I lokalen förvarades ett flertal fordon. Bland annat ska flera bilar och motorcyklar samt en husbil ha skadats i branden. En man i 40-årsåldern, som befann sig i lokalen, brandskadades lindrigt. Han greps av polis och anhölls senare, misstänkt för att ha brutit sig in i lokalen och anlagt branden. Det finns inga uppgifter om vare sig mannens nationalitet/etnicitet eller vad han tros ha haft för motiv till att bryta sig in och anlägga en brand.

Sent under natten mot fredag, omkring kl. 04.20 rapporterades ännu en bilbrand i Vara-trakten. Då brann en bil som stod övergiven vid riksväg 47 mellan Vara och Falköping. Det är, enligt lokaltidningen, oklart hur branden uppstod.

* * *

Vid 21-tiden på torsdagskvällen påträffades en brinnande bil vid Lillbacke, strax utanför Örnsköldsvik. Det visade sig att bilen stulits utanför sjukhuset i Örnsköldsvik omkring kl. 18 på torsdagen. Det fanns ingen människa på platsen när bilen hittades. Det är oklart hur branden i bilen startade, men omständigheterna tyder förstås på att den kan ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i ärendet.

* * *

Kl. 21 på torsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst till Lorensborgsgatan i Malmö-stadsdelen Bellevuegården. Där stod en bil i brand. Branden släcktes av räddningstjänsten. Varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om incidenten uppges om branden bedöms ha varit anlagd. Med tanke på att bilar på sista tiden satts i brand på Bellevuegården så gott som varje kväll ligger det förstås nära till hands att anta att även torsdagskvällens brand var anlagd.

* * *

Omkring halv två natten mot fredag upptäcktes att en bil stod i brand vid Gränby ishall i Uppsala. Det tycks vara fastställt att branden var anlagd. Den/de som låg bakom branden hade av allt att döma försökt sätta eld på ytterligare en bil. Polisen upptäckte nämligen att någon typ av brandfarlig vätska hällts ut vid däcken på en annan bil som stod parkerad på platsen. Polisen sökte efter misstänkta gärningspersoner med hjälp av hund, men lyckades inte få tag på någon. Alltså har ingen gripits för dådet och inga misstänkta har identifierats.

* * *

Vid tvåtiden natten mot fredag fick polis och räddningstjänst larm om att det brann i ett redskapsskjul på ett koloniområde vid Västanväg i Lund. Räddningstjänsten kunde släcka elden innan den hunnit sprida sig. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

På fredagen upptäcktes att okända personer anlagt en mindre brand vid en vägg på Åkerö skola i Leksand. Det fanns sot längs med fasaden. Polisen uppges se allvarligt på tilltaget, eftersom det kunnat resultera i en större brand. Eldandet tros ha skett under torsdagskvällen eller natten mot fredag. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

På fredagsförmiddagen greps en man av polis i det lilla samhället Högvalta, alldeles utanför Arvika. Mannen hade gått bärsärkagång och gjort omfattande åverkan på flera bilar med hjälp av något slags tillhygge. Det finns inga uppgifter om vare sig mannens ålder, hans nationalitet/etnicitet eller vad som tros ha legat bakom hans agerande.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson