Annonsera på Avpixlat

Afghanistan köper lyxvilla i Stockholm för 42 miljoner med svenska biståndspengar

Strandpromenaden 1 i Saltsjö-Duvnäs. Den afghanska ambassadens nya exklusiva adress.

SVERIGE / AFGHANISTAN Ett bråk med diplomatiska förvecklingar har blossat upp efter att den afghanska regeringen köpt en villa i överklassidyllen Saltsjö–Duvnäs i sydöstra Storstockholm. Fastigheten betingade den nätta summan v 42 miljoner kronor och betalas med svenska skattebetalares biståndspengar. Bråket handlar dock inte om detta, utan att grannarna motsatt sig att villan byggs om till ambassad, då det strider mot detaljplanen. Inom regeringen är man orolig över att bråket ska äventyra det återvändaravtal för afghanska asylfuskare som träffats mellan Sverige och Afghanistan.

Ett bråk om hur en villa i Saltsjö–Duvnäs får eller inte får användas har eskalerat till en angelägenhet för Utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström och deras relationer till den afghanske presidenten Ashraf Ghani. Villan köptes efter att ha stått osåld länge till den afghanska regeringen i syfte att inrymma landets ambassad i Sverige. Det höga priset på 42 miljoner kronor sågs inte som något problem, det var ändå de svenska skattebetalarna som stod för notan och naggade bara marginellt i kanten de biståndspengar man får via Sida på nära 1 miljard kronor om året.

I de intilliggande villorna hade man initialt inga invändningar mot köpet, då man getts intrycket att villan skulle användas som diplomatbostad. När det stod klart att det skulle bli ambassad protesterade man dock eftersom det i detaljplanen för området anges att byggnaderna ska användas som bostäder och inget annat. I den vevan började man också ifrågasätta om det är rimligt att ett land som varje år under lång tid tagit emot mellan en halv och en miljard kronor i bistånd använder pengarna för att köpa lyxvillor i Sverige och till en bra bit över marknadspris dessutom.

Afghanistan har tidigare hyrt lokaler för sin ambassad men nu ansåg man sig, trots sitt enorma bidragsberoende, vilja äga den fastighet som ambassaden är inrymd i, och på fin adress skulle det vara. Berörda grannar har nu börjat skicka skrivelser, dels till UD och utrikesministern men också till afghanska myndigheter och Afghanistans president.

Inom regeringen ser man med oblida ögon på missnöjet i Saltsjö-Duvnäs och hur detta uttycks, trots att det formellt sett inte finns något att anmärka på. För den svenska regeringen är emellertid relationen till den afghanska motsvarigheten en delikat fråga.

Eftersom Sverige tidigare inte brytt sig om att kontrollera vilka som tar sig in i landet, står man nu med tusentals personer från Afghanistan som bluffat sig in i Sverige, antingen genom att uppge falska asylskäl eller genom att, när det gäller de s.k. “ensamkommande flyktingbarnen”, ljuga om sin ålder. För att kunna skicka tillbaka asylfuskarna har regeringen lyckats ro i hamn ett avtal med den afghanska regeringen om att de ska ta emot sina landsmän, något man kan tycka vore en självklarhet men i många fall används i utpressningssyfte gentemot västländer.

I Afghanistans fall har avtalet bland annat kostat de svenska skattebetalarna ett antal miljarder kronor i mutor till Afghanistans regering. För att få den afghanska regeringen medgörlig har Sverige dels kraftigt höjt biståndet till Afghanistan till 880 miljoner kronor om året och dels lovat att fortsätta betala ut denna summa eller mer varje år fram till 2024.

Mot bakgrund av det framstår det inte som så konstigt att den afghanska regeringen ansåg att 42 miljoner kronor för en villa var en försumbar utgiftspost inom ramen för dessa pengar. Om det afghanska folket där många lever i armod och med sönderslagen infrastruktur efter decennier av inre konflikter, kanske man ser lite annorlunda på sin regerings nya lyxvanor.

Även bland de svenska skattebetalarna finns sannolikt många som ifrågasätter både om detta är vad biståndspengar ska gå till och det rimliga i att Afghanistan kan utpressa sig till mångmiljardbelopp i biståndspengar för att ta emot sina egna medborgare som utan verkliga asylskäl ändå tagit en rövare och sökt asyl i Sverige men fått avslag när de synats i sömmarna och deras bluff avslöjats.

Inom den svenska regeringen försöker man nu hitta sätt att informellt utöva påtryckningar på de boende i Saltsjö-Duvnäs för att de ska sluta protestera och för att om möjligt försöka få kommunen att kringgå lagar, regler, stadgar och förordningar på ett sätt som påminner om hur det går till i länder där korruption är ett utbrett fenomen. Det är i en begränsad mening förståeligt att en regering som redan komprometterat sig genom att betala ut miljardbelopp i mutor till den afghanska regeringen, är avtrubbade och inte inser det principiellt förkastliga i det man nu försöker göra för att hantera den här affären.

Alltsammans sker dock utan transparens inom UD och andra delar av regeringen. Detta är inget man vill att medborgarna ska känna till. Uppgifter från de slutna rummen har dock läckt ut till media.

I ett större perspektiv är den här historien bara en liten del av de konsekvenser det medfört att svenska regeringar fört en ansvarslös massinvandringspolitik och att man inte förmår sätta hårt mot hårt mot länder som vägrar ta tillbaka sina medborgare. En relevant fråga är om Sverige överhuvudtaget ska ha diplomatisk representation här för sådana stater. En annan om det ska ske genom att den afghanska regeringen köper en av landets dyraste villor för svenska biståndspengar.

Den ur ett ekonomiskt perspektiv viktigaste frågan är dock huruvida Sverige överhuvudtaget bör skicka en enda skattekrona in i den afghanska statsapparaten som är välkänd för sin utbredda korruption och inkompetens. Regeringen i Kabul har dessutom bara kontroll över lite drygt hälften av det afghanska territoriet och man har lyckats mycket dåligt med att förverkliga den utveckling och demokratisering man förutskickat efter talibantiden. I flera avseenden går utvecklingen rentav kräftgång mot det sämre.

Mats Dagerlind

 

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson