Annonsera på Avpixlat

WikiLeaks utfäster belöning för dokument som visar hur Sverige röstade om Saudiarabien i FN:s kvinnorättskommission

BELÖNING Visselblåsarsajten WikiLeaks utfäster i ett meddelande på Twitter en belöning på motsvarande 100.000 kronor till den som kan tillhandahålla de dokument som den svenska regeringen döljer om hur man röstade om Saudiarabiens medlemskap i FN:s kvinnorättskommission.

Att fundamentalistiskt muslimska Saudiarabien – ett av de länder i världen som har det hårdaste institutionaliserade kvinnoförtrycket – röstades in i den FN-kommission som ska arbeta för kvinnors rättigheter, har uppmärksammats stort och kritiserats hårt. Eftersom omröstningen ägde rum bakom stängda dörrar har det inte gått att se vilka länder som röstat för respektive emot. Den svenska regeringen tiger, trots starka krav från den politiska oppositionen och allmänheten att redovisa hur man röstat.

Utrikesminister Margot Wallström har motiverat den svenska regeringens tigande med att man är bunden till tystnad av FN-regler. Detta har dock visat sig vara en ren lögn. Andra orsaker ligger bakom beslutet. Många befarar att den verkliga orsaken är att Sverige röstade för att välja in Saudiarabien i kvinnorättskommissionen och att regeringen vill dölja detta för allmänheten i syfte att slippa ytterligare kritik för hur man bedriver raka motsatsen till den “feministiska utrikespolitik” som man deklarerat sig stå för.

Nyligen blev den svenska regeringen hårt kritiserad och till allmänt internationellt åtlöje efter att alla kvinnor i en regeringsdelegation som avlade statsbesök i Iran vek ned sig för det iranska kvinnoförtrycket och svepte in sig i heltäckande klädsel. Det var samma kvinnor som strax innan med allvarsamma miner stoltserat på en bild som rakryggade feminister i protest mot vad man uppfattade som den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trumps sexism och kvinnodiskriminering.

Nu har Belgien brutit tystnaden och erkänt att man röstade för Saudiarabien, ett beslut som premiärminister Charles Michel i ett officiellt uttalande på torsdagen beskriver som “förhastat” och som den belgiska regeringen nu säger sig ångra. Men ytterligare 46 länder, varav fyra EU-länder, röstade ja och ett av dem kan vara Sverige. Den belgiska regeringens redovisande av hur man röstade sätter press på andra länder att vara transparenta inför sina väljare.

Transparens med möjlighet till ansvarsutkrävande är en grundbult i Sveriges demokrati. De flesta menar att den svenska regeringens tystnad strider mot denna viktiga princip. Det finns inga legitima skäl att hemlighålla dessa uppgifter, så som det kan finnas i vissa andra utrikespolitiska sammanhang med hänvisning till rikets säkerhet och liknande.

Det enda synbara skälet till att den svenska regeringen fortsätter tiga – trots klartecken att tala från bl.a. UN Watch och trots att andra länder valt att redovisa hur man röstat – är att regeringen vill undvika kritik av ett slag som man skulle få mycket svårt att bemöta, om det är så att man röstat för att välja in det extremt kvinnoförtryckande Saudiarabien i FN:s kvinnorättskommission.

Hillel Neuer, som är chef för UN Watch uppmanar Frankrike, Sverige, Norge och Storbritannien att ta sitt ansvar genom att i likhet med Belgien redovisa hur man röstat och uttrycka ånger om det skulle vara så att man röstat för Saudiarabien. Det vore förstås mer ärofullt för den svenska regeringen att agera proaktivt på detta sätt än att reaktivt i efterhand tvingas pudla eller försvara sig efter ett avslöjande om hur Sverige röstade från WikiLeaks.

Mats Dagerlind

Relaterat

Kvinnoförtryckande Saudiarabien invalt av FN i kvinnorättskommissionen
Utebliven normkritik då Löfven besöker Iran
Kritik mot svenska regeringen från iranska feminister
Organisation kopplad till FN ger svenska delegationens hijabbärande i Iran svidande kritik
Finansministern skojar om iranskt slöjtvång
SD krävde svar av den “feministiska” regeringen om slöjbärande vid Iranbesök

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson