Annonsera på Avpixlat

Bakslag i dansk kamp mot islamisering – men striden är inte över

“Pastafarianer” säger sig tro på “det flygande spaghettimonstret” och menar att de, enligt sina religiösa föreskrifter, måste bära ett durkslag på huvudet. Ska denna utstyrsel också vara accepterad bland sjukvårdspersonal i tjänst? Foto: Joe Mabel.

DANMARK / ISLAMISERING Region Syddanmark, som ansvarar för den allmänna sjukvården på södra Jylland, Fyn och Langeland, förväntades rösta igenom ett förbud mot att sjukvårdspersonal bär synliga religiösa och politiska symboler på arbetet. Istället avslogs förslaget. Borgerliga Venstre röstade mot förslaget efter att ledningen för det danska sjuksköterskefacket sagt sig vara emot det. Men striden är sannolikt inte över.

Det danska sjukvårdssystemet är indelat i administrativa regioner, som ungefär motsvarar våra svenska landsting. För en knapp månad sedan berättade Avpixlat om ett förslag som lagts fram i regionfullmäktige för Region Syddanmark. Poängen med förslaget var att, med tanke på patienternas bästa, slå vakt om att sjukvårdspersonal uppvisar religiös och politisk neutralitet i sitt yrkesutövande. Förslaget innebar att alla anställda inom sjukvården skulle vara förbjudna att bära synliga religiösa/politiska symboler på arbetstid. Det skulle t.ex. ha betytt att muslimska kvinnor som arbetar i sjukvården tvingats ta av sin huvudduk/hijab.

Det verkade i slutet av mars snarast vara fråga om några formaliteter som återstod innan förslaget kunde röstas igenom. Borgerliga Venstre, som är största parti i regionfullmäktige för Region Syddanmark, hade inledningsvis sagt sig stödja förslaget om ett förbud, men ändrade sig sedan. Venstre ville inte ta ställning förrän de fått veta hur regionens medarbetarråd och Dansk Sygeplejeråd, de danska sjuksköterskornas fackförbund, ställde sig i frågan.

Dansk Sygeplejeråds officiella hållning till ett förbud mot synliga religiösa/politiska symboler visade sig vara starkt negativ. Grete Christensen, ordförande i det danska sjuksköterskefacket, har i kommentarer till dansk media bland annat sagt att sjuksköterskeyrket redan är starkt reglerat av etiska koder, och att det inte behövs ytterligare regler gällande klädsel. Fackordföranden uppges också ha sagt (i översättning):

– Jag förstår inte behovet av detta. Det verkar som om man vill införa ett förbud innan man kunnat konstatera att det finns ett problem.

När Dansk Sygeplejeråd så tydligt uttryckt att de, åtminstone på ledningsnivå, är helt emot det föreslagna förbudet, valde Venstres partigrupp i regionfullmäktige att byta sida. Man bestämde sig för att rösta mot förslaget om ett förbud. I måndags höll regionfullmäktige omröstning om förslaget, och i och med Venstres kovändning avslogs det.

Grete Christensen, ordförande för de danska sjuksköterskornas fackförbund, ser inte något behov av regler gällande religiösa/politiska symboler.

Men striden om synliga religiösa/politiska symboler bland sjukvårdspersonal är troligen inte avgjord för all framtid. Häromdagen publicerade Kristeligt Dagblad en debattartikel, som visar att det finns sjukvårdspersonal som starkt motsätter sig användandet av t.ex. muslimsk hijab inom sjukvården, och som är beredda att fortsätta kampen för ett förbud.

I den aktuella debattartikeln berättar Signe Fagerberg Poulsen och Rachel Adelberg Johansen, som båda arbetar som sjuksköterskor inom Region Syddanmark, att de redan 2009 började driva frågan om ett förbud mot synliga religiösa/politiska symboler bland sjukvårdspersonal. De båda sjuksköterskorna menar att deras ställningstagande bygger på att en del patienter upplever det som obehagligt att bli bemötta av sjuksköterskor i “hijab-uniform”. De skriver bland annat (i översättning):

Grete Christensen påstår att hon inte hört talas om problem med anknytning till medlemmarnas ideologiska, politiska eller religiösa tillhörighet. Det verkar märkligt, eftersom Kristeligt Dagblad tog upp frågan om förbud mot hijab bland sjukhuspersonal redan 2009. Vi var en grupp medarbetare på Odense Universitetssjukhus som hört flera patienter berätta att att de upplevt det som skrämmande och gränslöst att behöva konfronteras med vårdpersonal i hijab-uniform. Det var mot denna bakgrund problematiken diskuterades i Kristeligt Dagblad.

Vi tog upp frågan till debatt i tre öppna brev till uniformskommittén, som publicerades i sjukhusets interna personaltidning. I breven beskrev vi problematiken och ställde oss på patienternas sida.

Vi som arbetar ‘på golvet’ upplever – i motsats till Dansk Sygeplejeråd, som antingen ignorerar problemen eller inte vill se dem – att det finns problem med trosideologiska symboler; nämligen med hijab-uniformen, som undergräver sjuksköterskeuniformens neutralitet. De trosideologiska symbolerna bör tas av i omklädningsrummet eller bäras under sjuksköterskeuniformen under arbetstiden. När man arbetar är det yrkesrollen som ska stå i fokus, medan privata värderingar ska hållas i bakgrunden.

En av de regionspolitiker som stod bakom det nu bortröstade förslaget är läkaren Marianne Mörk Mathiesen, som representerar borgerliga Liberal Alliance. Även hon reagerade mycket starkt när det visade sig att förslaget inte fick majoritetsstöd. Hennes argumentation byggde, som tidigare, på tankegången att man redan nu måste sätta tydliga gränser, eftersom det annars i ett senare skede kan bli omöjligt att ställa krav på neutral klädsel.

Vid måndagens regionfullmäktigemöte illustrerade Mörk Mathiesen sin ståndpunkt genom att bära ett durkslag på huvudet, medan hon gjorde följande uttalande (i översättning):

– Hur har ni tänkt er att vi ska reagera om någon kommer till arbetet iförd en Ku Klux Klan-dräkt? Eller om någon dyker upp med ett durkslag på huvudet för att han eller hon tror på det flygande spaghettimonstret?

De skarpa reaktionerna på Region Syddanmarks beslut innebär förhoppningsvis att striden inte är över, utan att vettiga, klarsynta danskar fortsätter kämpa mot islamisering och för en sjukvård där personalen uppvisar religiös och politisk neutralitet.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson