Annonsera på Avpixlat

Catrine Lundgren – död men ändå arbetsför enligt avslag från Försäkringskassan

Foto: Ann Louise Hagevi.

SVENSKEN SIST Catrine Lundgren dog för några månader sedan, endast 51 år gammal. Dödsorsaken var relaterad till den sjukdom hon ansökt om sjukersättning för. Två månader efter att Catrine dött fick hon det sista avslaget på sin ansökan från Försäkringskassan. “Att kvinnan avlidit betyder ju inte att arbetsförmågan var stadigvarande nedsatt“, anser ansvarig samordnare Cecilia Udin på Försäkringskassan.

Catrine led ända sedan tonåren av svår epilepsi. Hon hade i hela sitt vuxna liv arbetat och gjort rätt för sig men 2011 började sjukdomen förvärras så pass att Catrine inte längre ansåg att hon kunde utföra sitt arbete som undersköterska i hemtjänsten på ett vettigt sätt. Hon kunde få tre-fyra anfall under en arbetsdag och efter varje anfall behövde hon tid för att återhämta sig. Catrine ansökte därför om sjukersättnng men fick nej.

Arbetsgivaren vidtog en lång rad åtgärder för att Catrine skulle kunna arbeta, trots de ständiga epilepsianfallen men den allmänna meningen var att det i längden var ohållbart för Catrine att arbeta under dessa förhållanden. Hon hade bl.a. fallit illa under ett anfall på jobbet och ådragit sig både en hjärnskada och hörselnedsättning.

Försäkringskassan stod emellertid på sig och meddelande avslag på avslag där man hävdade att Catrine hade full arbetsförmåga. Inte ens halv sjukersättning så att Catrine kunde gå ned till halvtid ville Försäkringskassan bevilja, trots att läkare intygat att det var absolut högsta nivå som Catrine kunde arbeta på. Det näst senaste avslaget kom tre månader innan Catrine dog under ett av sina anfall.

Försäkringskassans tidigare bedömning av Catrines arbetsförmåga är nu lättare att förstå eftersom man menar att inte heller dödsfall räcker. Det sista avslaget fick Catrine nämligen ett par månader efter att hon dött. Den sista tiden i livet var Catrine dessutom förtvivlad, berättar hennes barn, över hur hon behandlades av Försäkringskassan och tvingades gå till jobbet trots sin svåra sjukdom.

Catrines fall är inte unikt och kan direkt relateras till Sverige ansvarslösa invandringspolitik som lett till att välfärdssystemen dels överbelastats och dels dränerats på enorma belopp – hundratals miljarder kronor varje år – som i stället transfererats till att täcka utgifterna för Sveriges exceptionellt höga och kostsamma asylrelaterade invandring. Reglerna för sjukersättning är bara några av alla som på senare år stramats åt av dessa orsaker.

Försäkringskassan har inte ens bett Catrines anhöriga om ursäkt för det hån det innebär att ha skickat ett avslag på sjukersättning efter hennes dödsfall. Tvärtom menar myndighetens ansvariga samordnare Cecilia Udin att man agerat helt korrekt som skickat ut avslaget efter att Catrine dött. Inte heller ser Udin dödsfallet som en signal om att Catrine kanske borde ha beviljats sjukersättning och kanske rentav varit i livet idag om hon behandlats på ett värdigt sätt av myndigheterna.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson