Annonsera på Avpixlat

Svensk media förvägrar svenskar allsidig information om Filippinernas president Duterte

KRÖNIKA Om man läser svensk media lär man sig oavkortat att Filippinernas president Rodrigo Duterte är en drogmissbrukande fascist som slår ihjäl folk kors och tvärs med sina bara händer samtidigt som han ber allt och alla att dra åt helvete och att han sedermera blivit impopulär i landet. Syftet med denna krönika är att sammanställa positiva nyheter och fakta om Duertes presidentskap i Filippinerna, som balans mot agendasättande och mörkläggande svensk media.

Som vi väl vet var och fortfarande är rapporteringen i svensk media om Donald Trump extremt vinklad, ensidig och oinsatt där positiva nyheter och rena fakta mörkläggs. Allt för att framföra en förutbestämd Trumphatande agenda. Dock verkar detta ha avtagit lite nu efter att Trump attackerade Assads flygbas i Syrien, vilket svensk media verkar gilla. Detsamma kan sägas om svensk media rapportering av Filippinernas nya president Rodrigo Duterte som i princip framställs som ett impopulärt monster.

Avpixlat rapporterade nyligen att Duterte framröstades av Time Magazines läsare till världens mest inflytelserika person. Time Magazine belyser bara ”kriget” mot knarklangarna och knarkkungarna i artikeln. Tyvärr utelämnar även Time Magazine flertalet nyheter om positiva förändringar för landet och befolkningen under Dutertes ledarskap.

Avpixlat har regelbundet rapporterat just om positiva nyheter och fakta kring Donald Trump så här kommer en faktabaserad summering av information svensk media inte rapporterar om Duterte som visar en helt annan sida av honom, med länkar till ett antal källor som bekräftar informationen.

Redan som borgmästare för Davao City var Duterte framgångsrik, populär och banbrytande. Han stiftade anti-diskrimineringslagar som till exempel skyddade HBQT-individer. Vidare stiftade han lagar som hjälpte kvinnor bli mer jämställda och gav just kvinnor nya möjligheter i samhället de tidigare aldrig haft. Duterte skapade även landets första 112-larmsystem i Davao City. Vidare omvandlade han Davao City från ett kriminellt näste till en hyfsat säker stad där kriminella frivilligt flydde från staden för att slippa hans hårda nypor.

Avpixlat har redan rapporterat om att Duterte som president fortsätter att städa upp kriminaliteten på gator och torg runt om i landet i syfte att göra Filippinerna tryggare och säkrare för medborgare och turister samt därmed även attraktivare för utländska investerare. Som ett resultat av krafttagen mot knarklangare har nu tusentals av dessa frivilligt överlämnat sig till myndigheterna. Över en miljon, ja ni läste rätt, över en miljon knarklangare och drogmissbrukare i Filippinerna har frivilligt överlämnat sig till myndigheterna i syfte att överge sina tidigare kriminella banor och missbrukarliv.

Enligt en undersökning har Filippinerna, ett land med kring 100 miljoner invånare, knappt två miljoner drogmissbrukare men Duterte påstår att siffran ligger runt fyra miljoner. Att en miljon missbrukare och langare frivilligt överlämnat sig till myndigheterna sedan Duterte tillträdde som president i juli måste anses vara en extremt hög siffra därmed bevis för att hans politik och verkställande av den skördar frukt.

Utöver de som överlämnat sig frivilligt har över 40 000 missbrukare och langare anhållits, varar minst 73 dessutom är statligt anställda. Ytterligare tusentals langare och knarkkungar har dödats. Oavsett vad man tycker om detta så håller Duterte på att ta itu med langning och missbruk av droger på ett sätt som västvärlden aldrig skådat. Utöver detta börjar terrorister i landet frivilligt ge upp som ett resultat av Dutertes hårda tag även mot dessa. Återigen, Duterte vill säkerställa gator och torg för hederliga medborgare.

Duterte har även satt en positiv stämpel på ekonomin som nu växer stadigt. Nyligen var han i Kina för att sedan resa hem med en massiv investering till Filippinerna från den kinesiska staten, framförallt kring infrastruktur i Filippinerna. Även Japan har lovat stora investeringar i Filippinerna samtidigt som till exempel holländska företag funderar på detsamma.

Den filippinska ekonomin växer snabbast i Asien med en robust BNP-tillväxt för närvarande på runt sju procent.

Filippinerna är en demokrati med allmänna val och rankas på plats 50 av sammanlagt 167 länder beträffande demokrati och har sedan 2008 klättrat stadigt på listan. Dock lider landet av utbredd korruption inom till exempel politiken, myndigheter och även polisväsendet, något Duterte nu med full kraft tar itu med.

Investeringar i Filippinerna ökade med hela 35 procent under perioden från det att Duterte klargjorde att han skulle försöka bli landets president fram tills månaderna efter han tillträdde, i jämförelse med motsvarande period året innan. Detta kan benämnas som ”Duterte-effekten”. Precis om USA:s ekonomi tog fart omedelbart efter att Donald Trump vann valet gjorde Filippinernas ekonomi precis detsamma när det började klarna att Duterte såg ut att bli landets nye president.

Duterte har ökat lönerna för poliser och militär enormt, i många fall med flera hundra procent, med motiveringen att de som representerar ordningsmakten samt säkerställer den nationella säkerheten måste belönas ekonomiskt för sina viktiga och farliga arbeten. Även lärare planeras få en kraftig löneökning med närmare 60 procent eftersom Duterte anser att lärare är kritiska för landets framtid. Svenska poliser, militärer och lärare skulle nog inte tacka nej till detsamma om staten prioriterade dessa istället för ointegrerbara migranter från tredje världen.

Dutertes popularitet bland filippinier är som ett resultat av hans agerande extremt högt. Efter tre månader som president fick Duterte godkänt av 66 provent av befolkningen samtidigt som endast 11 procent gav honom underkänt. Hela 91 procent av medborgarna uppgav att de litade på Duterte efter en månad in i hans presidentskap. Efter sex månader fick Duterte godkänt av 63 procent av invånarna där han även åtnjöt stort stöd för hans hantering av kriminalitet och terrorism. I en annan undersökning ansåg 83 procent att de litar mycket på Duterte medan endast fyra procent ansåg sig ha liten eller ingen tillit till Duterte.

Syftet med denna krönika är inte att ta ställning för eller mot Duterte, hans politik och verkställande av den. Syftet är enbart att delge svenskar den information som svensk media, medvetet eller omedvetet, mörklägger om Dutertes presidentskap, politik och dess konsekvenser på Filippinerna och dess befolkning.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson