Annonsera på Avpixlat

Antidemokratiska påtryckningar mot årets Bokmässa redan igång

Hatiska trakasserier riktade mot utställaren Nya Tider, ledda av Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius vid förra årets upplaga av Bokmässan i Göteborg.

BOKMÄSSAN En av förra årets mer uppmärksammade debatter var den om huruvida den stora Bokmässan i Göteborg ska följa demokratiska principer om yttrande-, åsikts- och tryckfrihet eller inte. Detta efter att Alternamedia förlag som är knutet till tidningen Nya Tider ansökte om att få ställa ut på mässan. Debaclet ser nu ut att upprepa sig inför årets mässa när flera tunga publicistaktörer, däribland Bonniers, nu börjat utöva påtryckningar mot Bokmässans arrangörer att stoppa det fria tryckta ordet till förmån för en censur av det slag som förekommer i totalitära diktaturer.

Förra året fick Nya Tider först ja, sedan nej och slutligen ja igen till att ställa ut, i de turer som utspelade sig kring tidningens/förlagets medverkan på Bokmässan. På själva mässan utsattes sedan Nya Tider för trakasserier från andra mässdeltagare som omringade tidningens monter iförda tejpremsor över munnen i syfte att uttrycka att man ville tysta Nya Tider. Hataktionen initierades av bl.a. Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

Även förra året var ledande publicister knutna till Bonniers på ett framskjutet sätt inblandade i försöken att inte bara stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan, utan även i att tysta tidningens företrädare från att få delta i debatten kring deras medverkan på mässan. Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, tvingade exempelvis till sig ett eget inslag i SVT Aktuellt efter att Public Service-bolaget låtit Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk komma till tals i ett inslag om turerna kring hans tidning. I inslaget riktade Wolodarski ett krav till SVT på att aldrig mer släppa fram Nya Tider i sina sändningar.

Håkan Rudels.

I år har Bonniers samordnat sina ansträngningar för att montera ned den svenska tryckfriheten. I stället för att som förra året låta företrädare för enskilda aktörer inom koncernen utöva påtryckningar sköts dessa i år centralt av Bonnierförlagens VD, Håkan Rudels och dessutom bakom kulisserna. Till den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen uppger Rudels att Bonniers ledning nu utövar vad som närmast kan karakteriseras som telefonterror mot Bokmässans arrangörer för att förmå dem att kasta ut Nya Tider från årets mässa.

Rudels hotar bland annat med att de förlag som ingår i Bonnierkoncernen – däribland Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand och Bokförlaget Forum – kan komma att bojkotta Bokmässan om arrangörerna inte går med på att diskriminera förlag som Bonniers ogillar. Även Norstedts Förlag och det vänsterorienterade förlaget Natur och Kultur utövar enligt uppgift liknande antidemokratiska påtryckningar mot Bokmässan.

Rudels uppger att han inte tycker att Bokmässan ska följa svensk grundlag, utan i stället underkasta sig Bonniers och andra förlagsaktörers politiska påtryckningar. Till Expressen uppger Rudels att han inte ser en sådan samhällsutveckling som problematisk.

Bonniers och de övriga förlag som förra året och i år vill hindra Nya Tider från att ställa ut på Bokmässan har genom åren inte haft några invändningar mot att aktörer som hyllat kommunistiska massmördare ställt ut på samma mässa.

Bokmässan i Göteborg är i år värd för utdelningen av det prestigefyllda Prix Voltaire som varje år ges till någon person eller organisation som på ett betydande sätt bidragit till att försvara och främja yttrande- och tryckfriheten i världen. Att stå som värd för ett dylikt pris och samtidigt eventuellt ge efter för påtryckningar om att agera i diametralt motsatt riktning – för att inskränka yttrande- och tryckfriheten – är en ekvation som kan bli svår för Bokmässans arrangör att få gå ihop.

Tilläggas kan att ett Avpixlat närstående nystartat förlag, som planerar ge ut ett antal boktitlar under våren och sommaren, har ansökt om att ställa ut på årets upplaga av Bokmässan. Något besked har emellertid ännu inte lämnats från Bokmässans arrangörer om huruvida förlaget får ställa ut eller inte.

Bokmässan 2017 äger rum 28 september – 1 oktober.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson