Annonsera på Avpixlat

“Snabbspår för företagare” vill ha ännu mer pengar till invandrarföretagande

ARBETSMARKNAD I ett debattinlägg i SvD:s Näringsliv beklagar sig åtta företrädare för organisationer som sysselsätter sk nyanlända inom “Snabbspår för företagare” att de riskerar att inte få tillräckligt med skattemedel av staten.

De visar att småföretagandet bland invandrare ökat på senare är och kan t.o.m. vara större än bland svenskar. T.ex. var företagandet fyra gånger vanligare bland syrier 2007 än bland infödda. Med tanke på massinvandringen ser dessa bidragsföretagare stora möjligheter bland de drygt 50 000 syrier som kom under massinvasionen 2015:

Skulle nyanlända från Syrien driva företag i samma utsträckning som tidigare invandrade från Syrien kan det med andra ord få stora effekter på företagandet och sysselsättningen. Det är en potential vi inte har råd att gå miste om.

Staten har avsatt 77 miljoner till insatser som ska “främja nyanländas företagande i Sverige” under perioden 2016–2020. Men dessa organisationsföreträdare som lever på skattemedel är ändå inte nöjda. Inför nästa projektomgång som startar 2017 och slutar 2019 vill de att Arbetsförmedlingen inte ska behöva upphandla dessa tjänster, att de inskrivna arbetslösa ska få behålla sina bidrag, att AF ska betala företagarkurser och kartläggning av dessa arbetslösa (som de själva ska sälja dit förmodar man) och att AF ska upplåta sina lokaler och nätverk till just dessa åtta organisationer.

De skriver:

Ett centralt direktiv måste fattas om att ge aktörer som driver företagsfrämjande program en möjlighet att nå ut via och i nära samarbete med Arbetsförmedlingen.  Problemet är i grunden mycket enkelt: om vi inte hittar deltagare kan vi inte utbilda nya företagare. Att regeringen lägger 77 miljoner kronor på en satsning som sedan inte ges praktiska möjligheter att fungera är ett enormt slöseri med såväl mänskliga som mone­tära resurser.  Vi står redo med kurser, mentorskap och nätverk. Ge oss en chans att nå ut till de ny­anlända – så får fler möjligheten att starta före­tag och bidra till arbetstillfällen och tillväxt!

Att företagandet kan vara större bland invandrare har att göra med att de inte anställs i samma grad som svenskar. Lösningen kan då vara att öppna en pizzeria, klackbar, kafé eller närlivs med arbetsvillkor som sällan accepteras av svenskar. Dessutom kan familj och vänner arbeta där utan att få lönen registrerad.

De företagsidéer som de 75 000 nyanlända som är inskrivna i Arbetsförmedlingen har är idéer och erfarenheter som kan omsättas i företagande enligt dessa åtta företrädare. Hur de nu vet det.

Jan Sjunnesson

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson