Annonsera på Avpixlat

Flyttade hem till Irak – fortsatte fuska till sig bidrag från svenska skattebetalare

BIDRAGSFUSK Att nio av tio utomvästliga migranter kommer till Sverige av ekonomiska skäl och inte är flyktingar är numera ett väldokumenterat faktum. Somliga tar dock detta med ekonomisk välfärdsmigration ett steg längre. En asylmigrant från Irak trivdes inte i det sekulära Sverige och flyttade tillbaka till sitt hemland. Det upplyste han dock inte myndigheterna om, utan fortsatte kvittera ut stora belopp i sjukersättning och bostadsbidrag.

Avpixlat berättade för några dagar sedan hur många asylmigranter registrerar olika identiteter hos olika myndigheter i Sverige i syfte att bland annat kunna plocka ut bidrag för fler än en person. Denna form av förslaget fusk mot svenska skattebetalare möjliggörs delvis av att det anses integritetskränkande att samköra olika myndigheters register. Huruvida den irakiske man som nu uppdagats ha lurat till sig 768 350 kronor i bidrag laborerat med flera identiteter framgår inte. Vad som däremot framgår är att samarbete mellan olika myndigheter, i de fall sådant är tillåtet, är ett effektivt sätt att stoppa bidragsfusk.

I det aktuella fallet är det gränspolisen, Migrationsverket och Försäkringskassan som utväxlat information med varandra och därigenom kunnat upptäcka att den irakiske mannen återvänt till Irak men trots det fortsatte att både kvittera ut sjukersättning och bostadsbidrag som om han var bosatt i Sverige. Han har felaktigt angett att han bor stadigvarande på en adress i Nynäshamn söder om Stockholm.

Han har också vid flera tillfällen till Försäkringskassan intygat på “heder och samvete” att han bor kvar i Sverige och att han ska meddela myndigheten om detta förändras. Det vi i Sverige menar med “heder” är dock något helt annat än den “hederskultur” som utomvästliga migranter för med sig till Sverige, varför detta intygande möjligen inte betytt så mycket för den irakiske mannen.

Han har nu ådömts att betala tillbaka den dryga kvarts miljon kronor han lurat de svenska skattebetalarna på. Återbetalningskravet får emellertid mest betraktas som formellt, eftersom mannen sannolikt inte har eller kommer att ha en ekonomi som möjliggör någon återbetalning. Det framgår inte av medias rapportering om mannen även har rättsliga påföljder att vänta för de bidragsbedrägerier han ägnat sig åt.

Mannen uppges ha såväl irakiskt pass som svenskt främlingspass. Redan 2012 valde han dock att flytta tillbaka till Irak och bara komma till Sverige vid enstaka tillfällen, sannolikt för att ordna med sådana formaliteter som krävdes för att kunna fortsätta kvittera ut de frikostiga bidragen.

Migrationsverket skärpte 2014 reglerna för att få svenskt främlingspass, detta efter att sådana pass missbrukats i stor omfattning när de tidigare utan några som helst kontroller delades ut till alla som fått uppehållstillstånd i Sverige. Den irakiske mannen i det aktuella fallet förefaller dock ha fått sitt främlingspass innan de nya reglerna trädde i kraft och började tillämpas.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson