Annonsera på Avpixlat

Bokrecension: Framtidsstaden av Lars Åberg

Framtidsstaden: Om Sverige imorgon bli som Malmö idag, hur blir Sverige då? av Lars Åberg (Karneval förlag, 2017, 240 sidor).

KULTUR Sent omsider har jag läst denna omtalade bok. Jag trodde jag visste allt om misslyckad svensk integrationspolitik, men denna skrift är så träffsäker, välskriven och välunderbyggd att jag nu inser att ni alla måste ta del av den. Tro inte som jag att du kan allt utan läs den – köp eller låna på bibliotek.

Jag lyssnade på denne blide och flitige författare, journalist och Malmöit härförleden. Han berättade då om hemstaden Malmö som under 40 år tillåtits förfalla. Alla i invandringsdebatten lyssnar på Lars Åberg nu, utom kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och hennes tjänstemän som vägrade möta media och svara på frågor (SvD 23/2, GP 26/2, Lokaltidningen 1/3). Ingen bryr sig någon heller om DN Kulturs försök att hävda att det dåliga Malmö uppvägs av det goda Malmö.

Lars Åberg visar tydligt i boken hur parallellsamhällen vuxit fram runt Rosengård, Herrgården, Seved och andra invandrardominerade Malmöstadsdelar. Där har barn, inte ungdomar, sprungit vind för våg på nätterna sedan 1980-talet. Åberg hittar gamla texter och polisrapporter som visar att det mesta varit känt i flera decennier. Men en kommunal och journalistisk ängslighet har inte vågat tala om problemen (som givetvis kallas utmaningar):

Ängsliga att bli missförstådda och att andra ska få fel associationer har många valt att hålla tyst om saker de är med om och innerst inne känner ett pockande behov av att prata om. De båda yrkesgrupper som först borde ha berättat om det de såg, lärarna och socialsekreterarna, mår dåligt och sjukskriver sig. Vi har fått en samhällelig magknip.

Boken tiger dock inte om hur lägenhetsinnehavare skor sig på att hyra ut till ansvariga för sk ensamkommande för 20 000 kr/mån eller om hur tveksamma skilsmässor och lägenheter betalda av socialförvaltningen används för att fixa extra svarta hyresinkomster och bidrag – något jag själv hört från socialtjänsten vid Järvafältet i Stockholm sedan många år.

Poliser, lärare, ja till och med chefen vid den kommunala Jobb Malmös anställningsenhet, Jahangir Hosseinkhah, vittnar om ett allt mer segregerat samhälle där de välvilliga projekten och pengarna leder till mer elände istället för mindre. De svenskar som intervjuas är mer klämkäcka och tror att Malmö Högskola, skrytbygget Malmö Live eller att anti-diskrimineringsupplysande mångfaldskurser för kommunanställda ska fixa vad ingen lyckats med på 40 år.

Vad som är värst är att läsa citaten från glättiga broschyrer från klatschiga byggprojekt och Malmö stadshus kommunikationsplaner där en ljus framtid ska ordna att man åtminstone ska uppfatta Malmö som en bra stad. Bilden istället för verkligheten.

Det finns hur många exempel som helst som lätt kan tillämpas på några av landets 53 mest utsatta sk “utanförskapsområden” där säkert några av er bor. Ni kan se vid era egna bostäder och gårdar där brott sker öppet, där skolan förfaller och bidragen förstärker segregationen att Malmö inte är unikt, även om det är särdeles illa skött.

Lars Åberg i mars vid Medborgerlig Samling i Stockholm

Lars Åberg ser längre än de flesta skribenter och har ett händelserikt liv att ösa ur, som att ha fikat med Frank Zappa.

I dagens SvD (betallänk dessvärre) resonerar han om de inflyttade som inte vill integreras i länder som Sverige, utifrån den invandringskritiske vänsterskribenten David Goodharts nya bok The Road to Somewhere.

Vi måste vara uppriktiga om populismens orsaker menar Goodhart och Åberg med honom:

“Det finns andra skäl till att människor väljer brexit, Trump och Sverigedemokraterna än att de är nazister. Mycket hör samman med migrationen, men det är inte självklart att rädslan för det främmande tränger djupare än oron för hur det faktiskt ser ut på akuten eller i skolan. Bekymrade över en förvirrad nutid med utspätt ansvarstagande backar många i vår värld bakåt och inåt. En ny form av tribalism har återvänt, eller så flyter den bara upp till ytan från det djup där den alltid ruvat. När staten – och politiken – sviker vänder man sig till de egna, till de släktband och värderingar som känns igen. /…/

I Sverige har vi drivit integrationspolitik och integrationsprojekt så länge att samtliga honnörsord och målformuleringar blivit söndertuggade och nu smakar som ökensand i munnen. Oavsett vad vi lägger i begreppet integration tycks den inte bli bättre. Trots att den samhällsadministrerande elitens projekt är det motsatta växer tribalismen och förstärks olika tendenser till grupp- och klantänkande. Det skulle kunna bero på att människor faktiskt inte vill integreras när skillnaderna i värderingar uppfattas som alltför stora. Den liberala toleransen för subkulturer bygger på en förhoppning om att de flesta är påverkbara och så småningom kommer att förstå vad som är bäst för dem. När folk inte vill förändras eller inte accepterar den gängse samhällsberättelsen blir tillvaron oändligt mycket mera komplicerad. Vad ska vi enas kring om integrationen inte är någon reell möjlighet?

Hur länge ska de skötsamma Malmöborna, och för den delen vi skattebetalare runt om i Sverige som pytsar in fem miljarder i utjämningsstöd till Malmö kommun, tolerera att betala mindre än vad de får ut av samhället? Så länge de som bränner bilar bara gör det i sitt område kanske, men om de tar sig till parkerade bilar vid villorna i Limhamn och Lomma, vaknar medelklassen då?

Lars Åberg är tydlig med att det finns en gräns. Den går där man inser att det inte är självklart att långsiktigt betala för människor som inte själva vill vara del av ett gemensamt samhällskontrakt. Krav på självförsörjning kan inte betraktas som reaktionärt eller diskriminerande (att inte betala “semester” för studielediga SFI-studerande på sommaren väckte sådana märkliga uppfattningar).

SD nämns inte mycket, och då inte som något som kan bidra till att lösa Malmös integrationsproblem. Men Lars Åberg är klar över att ambitionen att isolera SD genom att undvika att tala om svårigheterna lett till att partiet växt än mer. Resultatet från det rödgrönt styrda stadshuset i Malmö har blivit det sämsta tänkbara: Man har både fått det parti man ville motverka och en förtärande fördjupad segregation.

Jag skulle kunna citera hela boken men stannar där. För de läsare som vill ha aktuellt faktaunderlag  om vår misslyckade integrationspolitik beskrivet på en personlig stilfull prosa så är boken mycket användbar. Dyster javisst, men det visste vi redan. Här finns allt serverat; alla undanflykter, alla lögner, alla projekttrötta invånare i framtidsstaden Malmö, alla bistra skattebetalare som ser vad vi alla nu kan läsa om och tala om. Och sist men inte minst, att handla utifrån.

Jan Sjunnesson

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson