Annonsera på Avpixlat

Hur Sveriges flyktingpolitik skadar Mellanöstern

KRÖNIKA Att svensk flyktingpolitik skadar Sverige är knappast en nyhet för Sverigevänner. Vi såg senast i fredag vilket misstag det var från ett svenskt perspektiv att öppna gränserna på det sätt vi gjort. Men något som sällan hörs i debatten är hur vår dumsnälla flyktingpolitik också skadar länderna flyktingarna kommer ifrån.

Innan jag går in på det så vill jag göra reklam för Folkets demonstration, den 29/4 13:00-15:00 på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Jag kommer att vara där som talare och prata om invandringens effekt på ekonomin, både i Sverige och i invandrarnas hemländer.

Nu in på ämnet: Man hör ofta i debatten att flyktingarna hjälper Sveriges ekonomi, eller åtminstone skulle göra det om vi bara hade vett att ta tillvara på deras kunskaper – flyktingarna är nämligen ”läkare och ingenjörer”. Om vi nu helt bortser från sanningshalten i det påståendet och för debattens skull bara utgår från att det är sant att de över 250 000 flyktingar Sverige tagit emot sedan 2014 verkligen är läkare och ingenjörer… innebär inte detta att vi tagit 250 000 läkare/ingenjörer från Irak, Syrien, Afghanistan och de andra fattiga länderna?

OK, vi har läkarbrist i Sverige, men den läkarbristen är inget jämfört med läkarbristen i Syrien. Att ta ifrån ett fattigt land de få läkare de ändå har låter allvarligt som något av de mest ondskefulla man kan göra.

Nu är såklart inte alla 250 000+ läkare och ingenjörer – faktum är att det finns färre läkare (procentuellt) bland flyktingarna än det finns i Sverige i stort. Dock finns det fler läkare bland flyktingarna (återigen, procentuellt) än det finns i deras hemländer. Det är ganska logiskt: De flesta som har råd att fly till Europa tjänar i alla fall hyfsat i sina hemländer, och i den gruppen är såklart läkare överrepresenterade.

Kort sagt så lyckas Sveriges flyktingpolitik förvärra läkarbristen både i Sverige och i Mellanöstern samtidigt. Det är rena parodin på hur man bedriver en humanitär politik!

Och bara för att strö salt i såren så har Sverige såklart nästan aldrig någon användning av dessa läkare. Svenska läkarutbildningar håller otroligt hög nivå, en nivå inget universitet i Mellanöstern är i närheten av att komma upp i. Deras läkare duger sällan till läkare här, utan slutar istället oftast som taxichaufförer. Kan någon förklara hur det är humanitärt att ta en läkare från ett sjukhus med krigsskadade barn i Aleppo och sätta honom i en taxi i Rinkeby?

Problemet är dock inte bara bristen på läkare: Syrien har förlorat nästan en fjärdedel av befolkningen sedan inbördeskriget började. Om de inte kommer tillbaka, så är Syrien dödsdömt – och det är inte bara Syrien som har det här problemet. Många invandringskritiker, inklusive jag själv, har påpekat att de som kommer hit oftast är män runt 20-30 år; väldigt få är kvinnor och ännu färre är barn. Det innebär såklart ett problem för oss, men för Syrien blir problemet ännu värre: När vi får ett överskott på män, får de ett underskott. Och i de flesta familjer är det bara män som får någorlunda hyfsad utbildning, och bara män som tränas att faktiskt ta sig an yrken för att försörja en familj. Utan dessa kan man helt enkelt inte bygga upp landet igen. Syrien får för många gamla, för många faderlösa barn, för många (outbildade) kvinnor – och ekonomin hamnar i en dödsspiral: Folk utvandrar för att landet är fattigt, och desto fler som lämnar, desto fattigare blir det. Självklart kommer en del människor av olika skäl att stanna kvar, men de är dömda till ett liv i fattigdom.

Det finns en historisk föregångare för detta: När potatisen slog fel på Irland på 1840-talet så förlorade landet 25 % av sin befolkning på bara 7 år (ungefär hälften till svält, hälften till utvandring). 1852 var svälten över, men utvandringen slutade inte för det. Irland var ju trots att svälten var över utfattigt efter de sju mardrömsåren, så många irländare frågade sig ”Varför stanna kvar här på en ö utan framtid? Livet är ju mycket bättre för mina släktingar i USA/Kanada/Australien”. Och efter en så stor utvandring så hade såklart nästan alla irländare släkt utomlands, vilket gjorde det ännu lättare för dom att utvandra än det var för de som åkte först. Varför stanna kvar och försöka förbättra saker där du är, när paradiset finns bortom havet? Folk i Mellanöstern, även långt efter kriget, kommer ställa sig exakt samma fråga. Då var havet Atlanten; nu är det Medelhavet.

Utvandringen på Irland började som sagt med svälten på 1840-talet. Det skulle dock dröja till 1990-talet, alltså 150 år senare innan Irland återigen tog emot fler invandrare än de hade utvandrare. Irland var ända in på 1980-talet ”Europas problembarn” i ekonomiska sammanhang; Irland låg årtionden bakom Storbritannien och övriga västvärlden i ekonomisk levnadsstandard. De högpresterande, intelligenta individer man behövde för att vända den ekonomiska skutan var också de som var mest benägna att ta båten (eller senare flyget) över Atlanten. Kort sagt: En ond cirkel.

Men finns det inte fördelar med utvandring även för hemlandet? Svaret är Ja, i teorin, men mer sällan i verkligheten. Utvandring kan vara positivt om utvandrarna exempelvis kommer tillbaks med nya kunskaper de inte kunnat förvärva i hemlandet, men flyktingarna kommer aldrig återvända (frivilligt). Eller om ett land har överskott av en viss yrkesgrupp och ett annat land har underskott, så kan utvandring vara bra för båda parter – men så är ju inte fallet med Sverige/Mellanöstern.

Slutligen så kan utvandrare skicka hem pengar till fattiga släktingar i hemlandet, vilket bidrar till ökad konsumtion i hemlandet och kan ”kompensera” landet för förlusten av arbetskraft. Det finns dock inget realistiskt sätt att kompensera för förlusten av en fjärdedel av befolkningen som är fallet med Syrien. Många som skickar hem pengar kommer dessutom att skicka hem pengar så att resten av släkten har råd att flytta hit.

Vidare, till skillnad från exempelvis exilkubaner i USA, så arbetar inte de flyktingar i Sverige som kommit hit de senaste åren, och de allra flesta kommer sannolikt aldrig att arbeta. Detta innebär naturligtvis att de inte kommer ha några större summor över i slutet av månaden som de kan skicka till släkten.

När jag läste min masters i Nottingham hade jag en klasskamrat från Afghanistan. Han berättade att han tänkte återvända efter att utbildningen var klar, trots att han kunde stanna. Jag frågade varför, och han svarade ”Hur ska det gå för Afghanistan om alla vi utbildade flyttar därifrån?”. Han ville flytta tillbaks och bygga upp sitt land. Om Mellanöstern ska ha någon chans att resa sig från askan, så måste fler tänka som honom.

Tack för att ni läste, vi ses i kommentarsfältet och förhoppningsvis på Folkets demonstration.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson