Annonsera på Avpixlat

På vems sida står migrationsminister Morgan Johansson – polisens eller terroristernas?

KRÖNIKA I den krönika jag skrev i anslutning till det nu konstaterade muslimska terrordådet i Stockholm i fredags, efterlyste jag nolltolerans mot våldsbejakande diskurser – inte bara faktiska våldshandlingar, utan all verksamhet relaterad till sådana idéströmningar, såsom organisering, opinionsbildning och hyllningar.

Jag fick i denna hållning medhåll från Göteborgs polischef, Erik Nord, som i ett uttalande deklarerade att migranter som stödjer våldsbejakande extremism borde utvisas. ”Det kan inte vara rätt och riktigt att vi ska försörja människor som vill störta vår demokrati”, menade Nord, och gav med detta sannolikt röst åt den breda folkmajoritetens åsikt.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) var dock av en annan uppfattning och läxade upp Nord. Att stödja terrorgrupper utgör en del av yttrandefriheten, menade Johansson och tillade att den som utvisas från Sverige kan råka illa ut i hemlandet. Två frågor inställer sig här: 1) Var går gränsen för när man förverkat rätten till asyl och att åtnjuta det svenska folkets gästfrihet och generositet? och 2) Är stöd till våldsbejakande extremism verkligen förenligt med den svenska yttrandefrihetsgrundlagen?

Jag har i en tidigare krönika påtalat att det i den internationella asylrätten slås fast att den som söker asyl inte bara har rättigheter utan också skyldigheter. Om de senare inte uppfylls gäller inte kontraktet mellan mottagarlandet och den asylsökande. Dessa skyldigheter innefattar bland annat att man ska följa mottagarlandets lagar (artikel 2) och i övrigt ha en ambition att assimilera sig in i mottagarlandets samhälle (artikel 34).

Den som kommer till Sverige och här ägnar sig åt att stödja våldsbejakande muslimsk extremism, bryter i vart fall grovt mot sina åligganden enligt nyss nämnda artikel 34 i FN:s flyktingkonvention. Det borde vara ställt utom all diskussion. De värderingar som terrorgrupper som IS bekänner sig till är själva antitesen till de värderingar som det svenska samhället vilar på.

Vad som däremot kan diskuteras är om vederbörande också bryter mot den svenska yttrandefrihetslagstiftning som migrationsministern hänvisar till. Yttrandefrihetsbrotten sammanfaller i stort med tryckfrihetsbrotten och är 18 till antalet. En majoritet av dessa brottsrubriceringar torde i olika grad kunna vara tillämpliga på stöd till våldsbejakande extremism, däribland högförräderi, krigsanstiftan, uppror, landsförräderi/landssvek, landsskadlig vårdslöshet, ryktesspridning till fara för rikets säkerhet, uppvigling, hets mot folkgrupp, brott mot medborgerlig frihet, olaga våldsskildring och olaga hot.

Det bör inom ramen för yttrandefriheten vara möjligt att argumentera för avskaffande av den svenska sekulära demokratin till förmån för ett totalitärt teokratiskt styre under sharialag, men inte att propagera för att en sådan samhällsomvälvning ska ske genom våld och terror. Sannolikt ger den svenska grundlagen redan idag utrymme för att beivra det sistnämnda.

Att det inte sker beror troligen bara på att detta är lagrum som anses antikverade och/eller har tillkommit för att kunna beivra mer traditionella samhällsomstörtande aktiviteter. Det räcker därför troligen i flertalet fall att damma av dessa brottsförklaringar i tryckfrihetsförordningens kapitel 7 och börja tillämpa dem. I några fall kan eventuellt en översyn och lagändring behövas så att de uppdateras till dagens verklighet.

Man kan tycka att detta borde vara regeringens besked till medborgarna efter en terrorattack, snarare än att skynda till terroristernas försvar för deras rätt att torgföra sin våldsbejakande extremism. Men det är kanske att förvänta sig för mycket av en regering bestående av partier som i decennier fört en politik som lett fram till att våldsbejakande islam nu har rotat sig i vårt land. En regering som bagatelliserat hoten från islam, som accepterat att 8 av 10 migranter kastat sina ID-handlingar, som röstat igenom förmåner som underlättar för illegala invandrare att stanna i landet och stoppat polisiära insatser som syftar till att hitta och utvisa illegala invandrare. En regering som inte förvarstar migranter som fått utvisningsbeslut, vilket nu resulterat i minst två brutala terrorbrott – det på IKEA i Västerås i augusti 2015 och det på Drottninggatan i Stockholm i fredags.

De partier som ingått i tidigare borgerliga regeringar har fört en lika ansvarslös politik, något som bör framhållas när dessa partier nu i efterdyningarna av fredagens terrordåd ägnar sig åt historierevisionism om sin tidigare politik och försöker peka ut den nuvarande rödgröna regeringen som ensamt ansvarig. Om partiledarnas politiska minne är kort och förvirrat, bör vi andra hjälpa dem att minnas hur det faktiskt var.

Heder åt alla stockholmare som slöt upp på söndagens manifestation i centrala Stockholm för blomnedläggning för att de höll i sig och inte rullade dessa partiledare i tjära och fjäder och jagade dem ur staden när de klev fram och höll sina falskt skorrande tal, renons på klädsam självrannsakan. Men nu när blommorna är nedlagda och den tysta minuten har hållits är ansvarsutkrävandets tid inne. Man kan förlåta ansvariga politiker mycket, men inte att ha fört en politik som resulterat i massakrerade människokroppar på huvudstadens gator.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson