Annonsera på Avpixlat

Stort stöd och marginell kritik mot Trump efter Syrien-bombning

KRÖNIKA Häromdagen dödades flera dussin personer i Syrien, varav flera kvinnor och barn, av vad som antas vara giftgas. USA:s president Donald Trump slog fast att man anser Syriens ledare Assad ligga bakom attacken och beordrade amerikanska krigsskepp i Medelhavet att attackera en flygplansbas i Syrien där gasattacken enligt utsago ska ha haft sitt ursprung.

Amerikanska krigsfartyg i Medelhavet beordrades av Donald Trump i fredags morse att med 59 missiler attackera en militärflygplansbas i Syrien. 20 militärplan förstördes tillsammans med hela flygbasen. Attacken var enligt Trump ett direkt svar på Assads gasattack.

Under Barack Obama lät USA i praktiken Assad agera hur som helst eftersom Obamas hårda retorik aldrig omsattes i handling. Bland annat påpekade Obama att Assad överträdde den gräns som Obama satt upp, vilket dock resulterade i att Obama flyttade gränsen istället för att bestraffa Assad för att ha överträtt den, Trump har klargjort att när han sätter en gräns så agerar han om gränsen överträds, något han nu bevisade.

Flera länder gav omedelbart Trump sitt fulla stöd till attacken, däribland Storbritannien, Australien, Japan och Saudiarabien. Andra länder som Ryssland, Kina och Iran har fördömt attacken.

I USA har Trump fått stort stöd, både från politiker och media, även vänsterliberala sådana. I kongressen var stödet utbrett. Det motstånd som ändå framkom bland vissa kongressledamöter mot Trumps agerande handlade inte om själva attacken utan om att Trump borde ha bett kongressen om lov innan han agerade. Andra ledamöter påpekade dock att Trump har befogenheten att agera som han gjorde inom ramarna för presidentens ämbete.

Vissa hävdar att Trump borde ha gått via FN först. Dock är detta helt meningslöst eftersom Ryssland och Kina omedelbart skulle lägga veto i säkerhetsrådet mot en attack, vilket alltså skulle betyda att en FN-sanktionerad attack inte kunde genomföras. Trump är nu däremot i färd med att bygga en koalition med andra länder utanför ramarna för FN med syfte att preparera för eventuella framtida militära åtgärder mot Assad.

Donald Trump deklarerade under sin presidentvalskampanj att han inte ämnade lägga sig i Syrienkonflikten, såvida inte konflikten äventyrade amerikanska intressen. Efter gasattacken konstaterade Trump att bilderna av döda människor, inte minst småbarn, förändrat hans synsätt. Utöver detta underströk Trump också att användning av giftgas inte får bli normen i konflikter och att det äventyrar just amerikanska intressen, vilket därmed betyder att Trump anser att han måste agera militärt.

Det Trump visar är att han är beredd att agera. Detta sänder tydliga signaler till omvärlden att han till skillnad från sin företrädare Obama, som bara levererade tomma ord, levererar även i handling. Detta kan även komma att påverka hur USA framöver hanterar Nordkorea. Den kommunistiska diktaturen genomför regelbundna missiltester, något som Obama fördömde men aldrig agerade mot. Även Trump har fördömt dessa tester och mot bakgrund av attacken mot flygplansbasen i Syrien kan vi sannolikt räkna med att Trump också är beredd att agera mot Nordkorea.

Trumps agerande i Syrien skapar ett stort problem för vänsterliberala Trump-hatare, inte minst den svenska regeringen och svensk media. Å ena sidan påstår dessa att Assad måste bestraffas men vågar själva inget göra mot Assad. Å andra sidan blir det svårt för dessa att ge Trump sitt stöd för att han agerat eftersom vänsterliberaler målat in sig i ett hörn genom sitt konstanta Trump-hat. Att Trump nu dessutom visar att han inte styrs av Vladimir Putin är även det ett stor bakslag för samma vänsterliberaler som gjort ett stort nummer av att Trump skulle vara Putins marionett.

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson