Annonsera på Avpixlat

Bokrecension: Homonationalism av Anna-Maria Sörberg

Homonationalism (Leopard förlag, 2017, 160 sidor)

KULTUR Att konservativa, nationalistiska eller opolitiska HBTQ-aktivister och vanliga bögar och flator har engagerat sig på senare tid diskuteras i en reportagebok av en veteran inom svensk queer-rörelse, Anna-Maria Sörberg.

Varför den uppmärksammas här på Avpixlat är för att manifestationen Pride Järva nämns utförligt, en marsch från Tensta över Rinkeby och Kista till Husby som gick av stapeln i juli 2015 och 2016 för att uppmärksamma att budskapet från Stockholm Pride i innerstaden även gäller där.

Denna slags nationella gayaktivism inleddes i Holland i slutet av 1990-talet av den öppet homosexuelle islam- och invandringskritikern Pim Fortuyn. Mordet på honom 2002 av en islamvänlig djurrättsaktivist lade än mer eld till denna rörelse som idag representeras av Milo Yiannopoulus i USA och Douglas Murray i Storbritannien (som intervjuas i boken vid sitt tal i Stockholm på konferensen Dangerous Words 250).

Fenomenet med den sk homonationalismen förvånar och fascinerar Sörberg, som är en vänsterorienterad journalist. Hon har tidigare reagerat mot kommersialiseringen av Stockholm Pride och fenomenet “rosa pengar”, men i denna bok är greppet mer internationellt.

Hon beger sig till Holland, Israel, New York, Kalifornien, Ryssland, Paris (där hon träffar Marine Le Pens förtrogne, den homosexuelle Sébastien Chenu) och skriver om gayaktivism i Egypten och Turkiet. I hennes analys ingår att beskriva hur en positiv syn på gayfrågor har fått en politisk och t o m utrikespolitisk betydelse, som när Hillary Clinton stöder HBTQ-folk mot det mer inskränkta Ryssland. Men hon ser också att västs maktfullkomliga användning av gayrörelsen kan ställa till bekymmer för just de som väst vill stödja i mer konservativa länder. Att vara progay blir att vara proväst, vilket inte alltid sammanfaller.

Samma sak i Israel där landets konservativa regering med Benjamin Netanyahu i spetsen och ett chartrat flygplan klätt i regnbågsflagg används för att kritisera arabvärldens homofoba samhällen och befolkningar. Inte heller det är helt kosher i Sörbergs kritiska ögon.

Överhuvudtaget har hon svårt att se något gott i fenomen som Pride Järva eller i Gays for Trump. Homonationalism är fel för att den är nationalistisk:

Idag görs bögar och lesbiska allt oftare till representanter för en urban, modern och progressiv strömning i samhället. Berättelsen om den framgångsrika HBT-rörelsen, som bryter ny mark och skapar nya lagar, är en viktig byggsten i flera västerländska nationers självbild.

Visserligen medger hon här och var att islam inte är särskilt tolerant, men framhåller då de ytterst få homosexuella muslimer som existerar i Paris och Turkiet. I muslimska samhällen och förorter är de totalt osynliggjorda och förföljs utifrån sharialagar och öppen homofobi, något hon erkänner men inte vill att andra än lokala förortsgrupper som StreetGäris och Kvinnors Nätverk ska engagera sig i.

Bokrelease på ETC bokcafé

Mitt tal på Rinkeby torg vid Pride Järva 2016 beskriver hon som “tydligt skärpt” gentemot året före:

Jan Sjunnessons budskap är tydligt skärpt. Borta är queermanifestet från 1990-talet, nu är det hotbilden som är i centrum. Den hårt skruvade, allt mer gränspushande populism som Yiannopoulus och många andra i hans följe vill se har tagit sig hit. Sjunnesson tar av sig den vita linnekavajen och blottar en skottsäker väst innan han kliver upp på träscenen vid marschens första stopp för att riva av årets Pride-tal. Motdemonstranterna får inte tillträde  utan väntar utanför torget. Medan hans medföljande kameraman* dokumenterar talet drar Sjunnesson oemotsagd upp hotet mot landet: “Rinkeby är belägrad zon, ett eget land där polisen måste skydda. Därför är vi här. Vi vill visa upp denna intoleranta plats”.

Att vara homosexuell och att vara tolerant har blivit synonymt med att vara västerlänning menar hon. Enligt den logiken kan inte en infödd vit svensk vara homofob. Vi ser alla på filmen Livet är en schlager med transan Björn Kjellman, går i parader med Jonas & Mark, Eva & Efva och har numera både samkönade äktenskapslagar och talar om transfobi i skolorna.

Det är givetvis bra men ändå inte tillräckligt om det blir uteslutande mot de intoleranta i förorter och bland muslimer enligt henne. Anna-Maria Sörberg vill inte att den svenska toleransen ska hyllas av nationalister. Men hur hon ska avvisa de som stödjer hennes kamp för större tolerans förblir en gåta.

Jan Sjunnesson, min blogg om “pink washing” och RFSL:s avund och skam

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson