Annonsera på Avpixlat

Hur vi kan förhindra lastbilsattacker

KRÖNIKA Det ofattbara har nu skett även i Sverige. En lastbil kraschade in i en folkmassa i Stockholm idag den 7 april, 2017. I skrivandets stund är det bara 3 döda, och förhoppningsvis blir det inte fler. Det positiva i medierapporteringen så här långt är att man pratat om detta som en terrorattack – med tanke på hur gammelmedia brukar rapportera om brott kunde man mycket väl förväntat sig att de kallat detta attentat för en ”trafikolycka” (en term FI utan tvekan kommer använda). Det negativa är att de fortfarande låtsas om att denna sorts attentat inte kan förhindras, utan att vi bara får ”lära oss leva” med lastbilar som löper amok. De har fel.

Utomlands har det föreslagits att sätta upp hinder vid allmänna platser där folkgrupper finns, något som skulle göra det svårare för lastbilar att ta sig in där. Detta kan såklart hjälpa, men det är inte alltid praktiskt – ingen vill väl bygga en Berlinmur runt varenda torg i landet. Vi måste kort sagt vara kreativa. Här är några idéer som jag tror kan hjälpa att förhindra framtida lastbilsattacker:

  • Ge lastbilschaufförer rätt att äga och bära vapen. Detta kanske låter som en ”amerikansk” lösning, men tänk efter: Det är svårare att ta över en lastbil om chauffören är beväpnad. Detta skulle säkerligen också få lastbilschaufförer att känna sig tryggare nu när sådana här attentat blivit vanliga – inte sällan är de ju de första offren. Visst, det behövs vapenträning etcetera för att detta ska vara effektivt, men det bör inte vara så svårt att ordna.

    Även om terroristen lyckas ta över lastbilen så skulle skottlossningen öka chansen att folk runtomkring förstår att något inte är som det ska och kontaktar myndigheterna som då i alla fall har en chans evakuera närliggande torg och dylikt.

  • Inga lastbilskörkort till medborgare från högriskländer. Förutom att ta en lastbil från den rättmätige föraren, så är det enklaste sättet att utföra ett sånt här terrordåd att skaffa lastbilskörkort och jobb inom den här branschen – vilket inte är så svårt med tanke på att det råder brist på lastbilschaufförer. Således bör vi helt enkelt inte ge lastbilskörkort till människor som har medborgarskap i de länder som terrorister oftast kommer ifrån (MENA). Detta ska alltså gälla medborgare i de länderna, inte människor med svenska medborgarskap som råkar vara födda där.
  • Övervaka och utvisa terroristsympatisörer. Nu talar jag alltså inte bara om de som aktivt planerar ett terrordåd, utan om sympatisörerna. Efter varje terrorattentat hyllas dådet på svenska islamistiska Facebook-sidor (samt Twitter). Detta får inga konsekvenser eftersom det absurt nog omfattas av yttrandefriheten. Detta måste självklart ändras – den som hyllar ett terrordåd idag, kan planera ett imorgon. Och oavsett så har sådana människor ingen möjlighet att assimileras in i Sverige och bör därför utvisas. Om de har medborgarskap bör de övervakas och förbjudas från att jobba inom alla yrken där de kan utgöra en fara för allmänheten.
  • Satsa på fjärrstyrd avstängning av lastbilar. Denna teknologi finns redan, fast för vanliga bilar för att stoppa biltjuvar. Det lär inte vara särskilt svårt att installera liknande teknologi i en lastbil: Om man får rapporter om att en lastbil tagits över, så kan polisen helt enkelt trycka på en knapp och stoppa den. Detta bör såklart kombineras med GPS-system så att myndigheterna kan se vart lastbilarna befinner sig vid varje givet tillfälle, och märka tidigt om någon lastbil avviker från sin rutt. Man bör också göra det enklare för lastbilschaufförer att larma polisen; när man håller på att få sig lastbil kapad kanske man inte har tid att ringa 112, utan istället bör man kunna trycka på en knapp (eller knappkombination) som automatiskt larmar polisen.
  • Lastbilar bör låsas automatiskt när dörren stängs. I skrivandets stund ser det ut som att denna lastbil stals när föraren gick ifrån den tillfälligt.  Detta hade kunnat undvikas – eller åtminstone kraftigt försvårats – om bilen varit låst. Så varför inte lagstadga att lastbilar ska låsas automatiskt när dörren stängs? Ja, detta skulle onekligen resultera i att chaufförer då och då blir utelåsta från sina fordon om de glömmer ta nycklarna med sig, men det kanske det kan vara värt?

Vi borde inte tvingas till sådana här åtgärder. Om vi skött vår politik bättre de senaste årtiondena, så hade vi aldrig varit i den här sitsen. Men nu är det som det är, och vi måste göra vad vi kan för att förhindra att det här händer igen. Nej, ingen av de här åtgärderna jag föreslagit skulle garantera att vi inte får se framtida attacker, men vi kan ändå försvåra dem så mycket som möjligt.

Detta är viktigt inte minst för att Sverigedemokraterna måste vara lösningarnas parti. Inte ett parti som bara nostalgiskt ser tillbaka och önskar att tiden inte gått ur led, och inte ett parti som cyniskt står vid sidan av och säger ”Vad var det vi sa?” (hur befogat det än må vara), utan ett parti som vågar föreslå de lösningar som behövs, och som vi dessvärre vet att etablissemanget inte kommer att gå nära.

Kort sagt: När sjuklövern står handfallna och inte ser någon annan lösning än ännu en ”Demonstration mot rasism” (som jag slår vad om kommer att hållas snart), ska SD stå redo med en plan för vägen framåt.

Tack för att ni läste, vi ses i kommentarsfältet.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson