Annonsera på Avpixlat

De två Ceciliorna

insandare_150

INSÄNDARE Vid ett tillfälle har jag lovat att skriva en insändare om Sveriges två mer kända Cecilior, alltså Cecilia Wikström (L) och Cecilia Malmström (L). Den första är Europaparlamentariker för Liberalerna, den andra medlem av Europakommissionen för handel. Som partitillhörigheten antyder är de varandra tankemässigt nära.

Ett tillfälle att reagera lät inte vänta på sig – fru Wikström kom nyligen med en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen under rubriken ”Det är dags för ett svenskt ledarskap”. Artikeln kom ut just den 1:a april, man kan ju fundera om det var avsikten, slumpen eller en högre makt som låg bakom.

Den förstnämnda Cecilia engagerar sig ofta i romernas mänskliga rättigheter och hennes utrop ”Vi måste hjälpa dem!” klingar mig ständigt i öronen. Till saken hör, att både jag själv och min fru är uppvuxna i Tjeckien respektive Slovakien, och har haft äran att uppleva närheten till nämnda etniska grupp. Båda länderna samt flera i Centraleuropa har flera hundra års erfarenheter med romer, i det dagliga livet kallade zigenare, och jag kan försäkra att det inte finns något som regeringar och organisationer under århundraden inte har försökt i syfte att införliva den etniska gruppen i samhället.

Jag är inte särskilt road av att upprepa kända beskrivningar av de väl dokumenterade problem (både i skrift och bild) som samlevnad med romerna bär med sig: vandalisering och förstörelse av bostäder med omgivningar ända till livsfarligt obeboeligt skick, så huset måste rivas, avog inställning till arbete och självförsörjning, bristande hygien, bristande intresse att skicka barn till skolan, ökad brottslighet i deras omgivningar etc.

I Centraleuropa är dessa problem lika väl kända som att solen går upp i öster och ingen angriper någon för rasism när saken kommer på tal. Möjligen med undantag för vissa politiskt korrekta myndighetspersoner. Så har det varit i mannaminne oavsett regim eller samhällsförhållanden.

Det är här vår Cecilia kommer in. Man blir helt paff när hon (och många fler för den delen) bara yrar om att ”vi måste hjälpa dem”, underförstått att romerna själva är oskyldiga till sin misär och skulden ligger alltid hos någon annan. Från alla hennes yttringar lyser det klart, att hon inte har minsta aning om verkligheten, att hon aldrig har varit på plats, pratat med de ansvariga på berörda kommuner, eller med de berörda medborgarna, inte sett avfallshögar med råttor runt romernas boenden, desto mindre levt i deras närhet och tagit del av den välsignelsen.

Cecilia verkar tro, i bästa svenska andan, att ”här kommer jag nu, tjollahej tjollahoppsasa, här kommer en företrädare för den humana stormakten, och nu äntligen löser vi alla de problem som stackars romer har med deras diskriminerande rasistiska omgivning”.

Och rubriken i 1:a april-tidningen är precis av samma slag, även om det inte handlar om romer: Nu tar Sverige ledningen och löser världens problem! Misslyckat aprilskämt? Har inte Sverige nog av egna problem med liknande etniska grupper, ointresserade av det som kallas ”integration” ?

Några upphöjande formuleringar ur hennes artikel om EU (i parentes mina kommentarer):

– världens mest framgångsrika samarbete för hållbar fred, garanterad frihet och varaktig säkerhet…
– vi tillsammans har att skapa vår gemensamma framtid för Europa. (Skapa eller förstöra.)
– Europa övervann den nationalism som förde länderna in på hatets, våldets och nationalismens väg… (Nu är det globaliseringen istället som förstör.)
– önska att se Sveriges ledarskap i genomförandet av de reformer som EU nu behöver. (Jaså, behövs det reformer? Vilka då?)
– stärka den gemensamma säkerheten, dialogen med medborgarna och samhörigheten europeer och länder emellan. (Med den gemensamma säkerheten gick det ju precis tvärtom…)
– Ett europeiskt försvar. (När ska vi börja försvara oss?)
– Svenska elever och vuxna har idag mycket dåliga kunskaper om hur EU fungerar. (Kanske frukter av svenska skolans förfall?)
– Gör Sverige till ett ledande land i EU. (Vem?)
– Stärk den europeiska samhörigheten. (Vem?)
– EU måste få större befogenheter till sanktioner mot de länder som inte följer gemensamma regler och lagar. (Samma totalitära tendenser som i Sverige?)
– …jag är stolt över vad vårt land har åstadkommit i EU…..men vi kan göra ännu mycket mer. (Om vi överlever er inkompetens.)
– EU är här vår chans att åstadkomma globalt inflytande. (Bevare oss!)

Ja, jag vill inte kalla det megalomani, men nog märker man den kända tonen från den ”humanitära stormakten”, där tron har slagit rot på att man utverkar stordåd genom uppblåsta floskler. Någon verkstad blir det naturligtvis inte, sedan återgår hon till sina grytor i Bryssel.

Istället för floskler behöver man en ordentligt ökad KOMPETENS hos företrädarna för Sverige, rektorer i skolor där de tillåter mobbning och betecknar mobbare som offer, polisen som skyddar brottslingar, regeringen som stöder en oduglig rikspolischef, EU-parlamentariker som inte vet vad hon talar om osv. Kompetens förutsätter mer kunskaper och förnuft – helst sunt sådant – vilket oftast är motsatsen till politisk korrekthet. Det sistnämnda är bara en förskönande synonym för lögn. Kompetens förutsätter även mindre feghet och rädsla för sanningen.

Nej Cecilia, du klagar på andras kunskaper om EU, men är själv inkompetent åtminstone så snart du öppnar munnen om romer. Åk ner till problemområden och informera dig, innan du låter dig övermannas av känslor. Känslor är dåliga rådgivare i praktiska frågor, för man behöver kunskap och förnuft. De saknar du!

Jaro Pleva

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson