Annonsera på Avpixlat

Mångårig SVT-medarbetare skäms över sin arbetsgivares uthängningar av visselblåsare

KRITIK Joakim Lamotte har under tio års tid arbetat för SVT. I ett Facebook-inlägg riktar han nu skarp kritik mot sin uppdragsgivare för de uthängningar av anonyma bloggande visselblåsare som Public Service-bolaget börjat ägna sig åt och säger att han aldrig skämts så mycket å SVT:s vägnar som nu.

Lamotte kallar uthängningen av undersköterskan Fredrik Antonsson, som anonymt har drivit Facebook-gruppen “Rädda vården”, för årets övertramp. Han kräver nu att SVT bjuder in Antonsson till nyhetsstudion och ber honom om ursäkt i direktsändning. Han uppmanar också alla som håller med om att SVT agerat grovt oetiskt att göra hans Facebook-inlägg till en namninsamling för att sätta press på SVT i frågan.

Med sitt kritiska inlägg sällar sig Lamotte till en massiv och bred kritik mot SVT:s omdömeslösa agerande. Många har reagerat på hur SVT tycks ha drabbats av mental kortslutning när man beslöt röka ut och skrämma den lilla människan som vill larma om missförhållanden i samhället – i det aktuella fallet inom den offentligfinansierade vården.

Skyddande av källor och rätten att anonymt meddela sig med media är en grundlagsskyddad hörnsten i demokratin. Det är något som media tidigare brukat hylla och slå vakt om, säger Lamotte och kallar SVT:s tilltag för en “fruktansvärd utveckling”.

Nyligen hängde Expressen ut en rad SD-politiker som tipsat alternativmedier. Detta i bjärt strid med meddelarfrihetens principer. Det har under en tid från mediehåll också piskats upp en hatstämning mot alternativmedier och medborgarjournalister som på lösa grunder beskylls för att producera falska nyheter och ha subversiva agendor när de adresserar känsliga frågor, uttalar obekväma sanningar och kliver utanför den åsiktskorridor som mainstream-media anser att man måste hålla sig inom.

Möjligen har SVT med Sociala kanaler-chefen Karin Ekman dragits med i denna häxjaktsstämning som nu tycks ha gått helt överstyr. Av allt att döma har de paranoida föreställningarna nu gått så långt att man fått för sig att även Facebook-grupper som Rädda vården styrs av den ryska regimen eller andra onda krafter med avsikter att destabilisera Sverige politiskt. Ekmans försvar av SVT:s agerande med formuleringar som att Rädda vården har som målsättning att “skrämselbilder av Sverige” och “trasa sönder den offentliga debatten” tyder på att det är just den sortens vanföreställningar som nu slagit rot även inom Public Service.

SVT sällar sig till en medial lynchmobb som ger obehagliga associationer till McCarthyismen i USA på 1940- och 1950-talet och Stasi-eran i Östtyskland något senare. När kritiken, som här, kommer inifrån det egna TV-huset borde ledningen lyssna, riva upp, göra om och göra rätt.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson