Annonsera på Avpixlat

Systemmedier i gungning och i utveckling

KRÖNIKA De svenska systemmedierna börjar få det hett om öronen. Inte nog med att journalisten Jens Ganman som både arbetat för Sveriges Radio och SVT gick ut i Det Goda Samhället TV och berättade vad vi alla anat men inte haft en förstahandskälla på. Ovanpå detta begick SVT ett demokratiskt självmål när de hängde ut bloggaren och undersköterskan Fredrik Antonsson för att stå bakom Facebook-sidan Rädda Vården.

Han stod på sig och bad inte om ursäkt. SVT kunde inte för sitt liv förstå varför anställda inom vården inte kunde stå fram med sina namn när de rapporterade om sin arbetssituation. Inte heller varför personal och supporters till polis och räddningstjänst har skapat en liknande anonym Facebook-grupp, Stötta svenska polisen.

Karin Ekman, chef för sociala medier, försvarade SVT:s hållning med att de (inte längre) anonyma sidorna “förmedlar skrämselbilder” och skriver:

Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige. Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen. Vilka är de? Vad vill de, och varför?

Hon skriver “varför?” men är totalt ointresserad av orsaken till att vanliga hederliga offentliganställda inte vågar tala och skriva fritt. Däremot är SVT och SR väldigt intresserade av vad anonyma bloggare och aktivister i sociala medier anser om de befinner sig i Ukraina, Egypten, Saudiarabien eller Bangladesh.

Kritiken har varit massiv mot SVT: försvarsbloggaren Lars Wilderäng, Demoskopchefen Peter Santesson, Carl “Wisemans wisdoms” Bergkvist, landstingschefen Erik LagerstenJulia Caesar, Johan Westerholm är några opinionsbildare, men Fredrik Antonsson och Facebook-grupperna har säkert miljoner bakom sig. Dessutom kan man som Andreas Henriksson undra om SVT hade hängt ut Antonsson om han varit anställd på ett privat vårdhem.

SVT gav sig inte utan följde upp uthängningen och föraktet mot att vanligt folk vågar uttrycka sig med att fråga facken och arbetsgivaren SKL. SVT verkar inte ha återkommit till Antonsson för att ta reda på vilka följder deras uthängning fått för hans arbete på Nya Karolinska, men han säger själv att han kallt räknar med att arbetsgivaren reagerar.

DN:s kulturkofta Hugo Lindkvist ställde lydigt upp på SVT:s folkföraktande linje med begreppet “falsk balans”, ett nonsensuttryck som ska innebära att systemmedier aldrig kan likställas med enstaka opinionsbildare eller alternativmedier. Nya Tider reder ut vad som egentligen sker när systemmedierna ifrågasätts som när deras chefredaktör fick uttala sig i SVT, något som kulturkoftan givetvis fördömer. SvD:s ledarskribent Susanna Popova vill också att medieeliten ska granskas.

En intressant utveckling kan dock skönjas där vissa enstaka krönikörer och reportrar kommer med i alla fall halva sanningar. Katrin Säfström på Kvällsposten i Malmö oroar sig över stadens 200 “vandrande krutdurkar”. Vackert så men inte ett ord om vilka dessa “skåningar” är. Kollegorna på Expressen gör ett lika halvdant jobb i ett långt reportage från Afghanistan och om unga afghaner (tidigare bosatta i Iran) i Sverige.

Det Goda Samhällets Ulf Larsson granskade deras alster och konstaterade att den vänsterliberala tabloiden lyckats få fram sanningar om egentlig ålder på de sk pojkarna, men också att tidningen inte klarar att hålla sig ifrån snyftreportage när de ska skildra de stundtals kriminella killarnas tillvaro här i Sverige. Stig Fölhammar gjorde en liknande genomgång i Det Goda Samhället av syskontidningen Sydsvenskans ovilja att rapportera om etniciteten hos en ung förövare i en Lundaskola.

Svenska Dagbladets ledarredaktion har sedan ett tag tillbaka resolut ignorerat att nyhetsredaktionen på samma tidning hellre kör snyftreportage om asylsökande och invandrare. Ledarskribenten Ivar Arpi skriver idag både en opinionstext och gör egna efterforskningar i en ledare om afghanska och marockanska gatubarn i Uppsala. Krönikören Paulina Neuding intervjuade Nalin Pekul och en amerikansk expert på Muslimska Brödraskapet, intervju som självklart kunde ha gjorts av USA-korren Jenny Norberg om hon inte varit en så politiskt korrekt Trumphatare (dessvärre betalartiklar).

Ibland hoppar sanningar fram ur den mest oväntade munnar på den mest oväntade ställen. Kulturmannen och liberalen Jasenko Selimovic försökete försvara EU inför 60-årsjubileet i DN Kultur men konstaterade:

Men just nu har populisterna problemformuleringsprivilegiet. Och vi håller inte på att förlora för att de är mer genomtänkta och bättre formulerade, utan för att vi gör självmål hela tiden.

Han fortsatte med att, liksom partiledarna häromdagen, göra reklam för Avpixlat:

Om etablerade medier tillåter sig att mörka och vinkla kan man väl lika gärna läsa Avpixlat?

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson