Annonsera på Avpixlat

SVT vägrar hjälpa polisen utreda upplopp på skola

PUBLIC SERVICE FÖRFALL SVT har av domstol ålagts att vara Örebropolisen behjälplig i deras utredningsarbete av upploppet på en skola genom att tillhandahålla filmmaterial så att gärningspersonerna kan identifieras. SVT vägrar dock att samarbeta och har överklagat beslutet till högre instans.

Avpixlat har tidigare rapporterat om det våldsamma upplopp som den 6 mars utbröt på Alléskolan i Hallsberg utanför Örebro där invandrargrupper med olika etnisk bakgrund och ömsesidig rasistisk inställning till varandra hamnat i öppen konflikt med varandra. ett 30-tal invandrarungdomar var inblandade och många greps av polisen. våldsverkarnas aggressioner riktades även mot polisen och SVT:s filmteam som anlänt för att rapportera, som utsattes för bl.a. stenkastning.

Eftersom SVT var snabbt på plats medan upploppet fortfarande var i full gång kunde man på film dokumentera stora delar av vad som hände. Man publicerade dock bara en bråkdel av materialet. Polisen bad, för att komma vidare i utredningsarbetet och kunna lagföra de skyldiga, SVT att få titta på de filmsekvenser som inte publicerats, men SVT sade nej. Tingsrätten gav polisen rätt men SVT har fortsatt att vägra hjälpa till.

SVT:s förklaring till sin samarbetsvägran är luddig. Albert Svanberg, som är chef för SVT Programetik, motiverar i överklagandet sin hållning med svepande formuleringar om att “ett utlämnande av materialet försvårar enligt SVT:s mening företagets möjligheter att fullfölja sitt publicistiska uppdrag”, att “det handlar om kanalens trovärdighet” samt att man “vill betona skillnaden mellan publicerat.och opublicerat material”

Public Service-bolaget skriver vidare att “vad SVT publicerar, och inte publicerar, avgörs av publicistiska riktlinjer, policyer och villkor, och för SVT:s trovärdighet är det mycket viktigt att vi kan kontrollera vilket material som görs tillgängligt”.

Däremot adresserar SVT inte i sitt svar frågan om hur det påverkar SVT:s trovärdighet och bild hos allmänheten när man aktivt obstruerar och försvårar för polisen att utreda brott och de facto ställer sig på de kriminellas sida.

Bakom SVT:s formuleringar om publicistiska policyer och riktlinjer döljer sig sannolikt ett annat mer konkret motiv till att man inte vill samarbeta med polisen, som har att göra med gärningspersonernas etniska ursprung. Bolaget tycker det är besvärande att behöva bidra till vad de uppfattar som att “underblåsa främlingsfientliga stämningar”.

Det finns en utbredd uppfattning inom SVT att invandrarvåld i huvudsak bör betraktas som ett legitimt uttryck för ilska och protest mot det svenska samhällets påstådda strukturella rasism och diskriminering. Det råder också en uttalad vänsterpolitisk polisfientlighet bland de som arbetar med samhällsjournalistik på SVT, där man betraktar och i sin rapportering ofta beskriver polisen som ett närmast fascistiskt maktverktyg och anklagar den för brutalitet och rasism.

För SVT att liera sig med polisen och mot invandrarungdomar strider således helt mot den postmarxistiska ideologi som präglar bolagets samhällsjournalistik. SVT:s vägran att hjälpa polisen lösa brott är bara ytterligare ett exempel i raden på hur bolaget alltmer fjärmat sig från att vara Public Service, dvs media i allmänhetens tjänst, och från de krav man officiellt har på sig om att vara sakliga och objektiva i sin publicistik.

Det mest påtagliga övertrampet i just det här fallet gäller dock SVT:s så kallade demokratiklausul som påbjuder bolaget att värna grundläggande demokratiska principer. En central sådan princip är att land ska med lag byggas och att dessa lagar efterlevs. Med sitt agerande medverkar SVT nu till att undergräva rättssamhällets upprätthållande.

Mats Dagerlind

Relaterat

Upplopp på skola
Filmade invandrarupplopp – krävs på “politisk dementi” av ABF
Fyra av sex häktade för skolupploppet i Hallsberg är utlänningar

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson