Annonsera på Avpixlat

Vad är media rädda för?

insandare_150

INSÄNDARE Frågan i rubriken blir alltmer relevant ju längre bakom oss vi har det amerikanska valet och ju närmare vi kommer det svenska den 9:e september 2018.

”Fake News” har blivit ett begrepp som media med fördel använder när politiska partier och alternativa medier beskriver en verklighet som ogillas på de bekväma och ombonade redaktionerna runt om i landet. Vi har bara de senaste veckorna sett hur media, med vårt statliga public service-företag i spetsen, gått till attack mot Facebooksidor som påtalar den bittra verklighet som bl.a. poliser och vårdanställda dagligen brottas med.

Med förkärlek ”letar man upp” ansvariga för dessa sidor och hänger ut dem i syfte att…ja, i vilket syfte gör man det egentligen?

Beror det på att etablerad media inser att de inte längre äger ensamrätten på nyhetsförmedlingar, eller beror det på att vanligt folk i allt större utsträckning vänder sig till alternativa nyhetsförmedlare med sina berättelser?

Varje enskild individ har en egen historia att berätta. I ett Sverige där etablerad media döljer obehagliga sanningar om de råkar komma från fel håll, skapas just det klimat som det mediala etablissemanget effektivt försöker bekämpa med ord som ”hot”, ”hat” och andra lämpliga epitet.

Ändå anser dessa journalister att just de sitter på sanningen och att alla de som beskriver sin historia och en annan verklighet förmedlar lögner och osanningar.

Vad är då ”Fake News”? Tycker ni att svensk media förmedlade en objektiv och opartisk bild från det amerikanska presidentvalet? Tycker ni att svensk media med vårt public service-företag i spetsen beskrev asylkaoset 2015 ur en objektiv synvinkel, eller anser ni att man medvetet utelämnade bitar för att de aldrig skulle nå ut? Kan man kalla denna inte så objektiva agenda för ”Fake News” eller är det bara en kvarleva från en tid när traditionell media ägde samtliga nyhetsförmedlingar och man kunde dupera kunderna i den riktning man själv önskade?

Fast ”Fake News” kanske har en annan innebörd? Den 21 oktober 2015 publicerade DN en artikel med rubriken ”Experter avfärdar larm om jihadister i flyktingström”. DN påstod att ”…ledande experter på terrorism avfärdar uppgifterna som spekulationer och myter”.

Detta trots att utländsk expertis, utländska säkerhetstjänster och t.o.m. flyktingar själva hävdade att det visst gömmer sig terrorister och jihadister bland de som tog och tar sig till Europa. Bedrev DN en förtida variant av ”Fake News” och i sådana fall, i vilket syfte? Det blir inte mindre komiskt av att samma tidning den 17 september 2015 publicerade en artikel med rubriken ”IS smugglar krigare på migrantbåtar”. Nu var de inga terrorexperter man refererade till, utan en tjänsteman i den libyska regeringen.

Om samma dagstidning publicerar två så vitt skilda budskap inom loppet av en månad, hur ska vi kunder då kunna lita på de nyheter etablerad media förmedlar?

Personligen tror jag att svensk media förlorat kampen och att man famlar efter ett sista lilla halmstrå att klamra sig fast vid. Det finns skäl för svensk media att vara självkritiska och det är bara att läsa 2016 års Förtroendebarometer för att inse detta.

Det lilla halmstrå man famlar efter, kan vara så enkel som att sluta propagera för eller emot och att istället börja beskriva verkligheten som den faktiskt upplevs av de som befinner sig mitt i den. Den osminkade sanningen är ofta en bättre lösning på kända problem än den kraftigt sminkade.

Stefan K

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson