Annonsera på Avpixlat

Samtal om Johannes Anyurus framtidsbok om förföljda Sverigefiender och muslimer

Johannes Anyuru och Malin Ullgren, DN Kultur.

KULTUR Författaren Johannes Anyuru berättade igår på Kulturhuset i Stockholm om sin dystopiska och antirasistiska bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

I boken manas ett rasistiskt och islamförtryckande Sverige fram i en ung kvinnas hallucinationer, kanske runt år 2030, där muslimer och sk Sverigefiender sätts i läger. Invandrare tvingas skriva under medborgarkontrakt med krav bland annat på att godta Muhammedkarikatyrer, annars hamnar de i läger där de tvingas äta fläsk.

Svenskfascistiska uniformsgarden, sk lejonhjärtan beväpnade med knivar och järnrör, jagar i denna framtid efter kritiska muslimer och de som inte skrivit under kontrakten. Varje medborgare har en app där de kan kolla vilka som är Sverigefiender, ja till och med via mobilspel.

Boken inledes med ett gisslandrama, eventuellt i vår egen nutid, på en serietidningsbutik där en islamkritisk konstnär finns. Några skadas men så stoppas händelsen av en kvinna som säger sig komma från framtiden. Annars kan det gå som i hennes framtidssyner, dvs Sverige kan bli en nationalistisk fasciststat genom att våldsamma muslimer triggar igång våldsamma nationalister.

Johannes Anyuru, som intervjuades av DN Kulturs Malin Ullgren på scenen, framstod som en förnuftig författare som varken vill ha våld från islamister eller från militanta nationalister. Han tyckte till och med att medborgarkontrakt för att få medborgarskap vore en bra idé, men det beror på vad man lägger in i kraven.

Han och hans amerikanska hustru har konverterat till islam och många hänvisningar till Koranen, Mohammed och islam fanns, både i samtalet och i hans bok. Johannes Anyuru bor i Göteborg med sina barn, även de muslimer. Åttaåringen gillar att tala om Gud, dvs Allah på arabiska. Han hade föreslagit att ta med Koranen till skolan för att få de andra barnen att förstå att man inte ska mobba. Nja tyckte pappa:

– Det var ingen bra idé, sa Johannes Anyuru och skrattade. Han kanske kan citera eller säga något från Koranen men inte ta med den.

– Att säga till mina barn att inte ta med Koranen är en slags eftergift som jag egentligen inte gillar. Men jag gör sånt hela tiden. När jag går in i en affär eller checkar in på ett hotell så visar jag extra mycket och noga att jag är en pålitlig svart man.

Han fick givetvis frågan om hans dystra framtidsvision kan inträffa.

– Det är inte otroligt. Jag ville skriva något som var möjligt, inte helt osannolikt att de kan ske. Jag tänkte på Förintelsen, de etniska krigen i fd Jugoslavien, besattheten vid Den Andre, främlingen. Det är inte bara jag som tror detta kan ske, utan många muslimer som känner sig oroliga, fixar pass och förbereder sig på att flytta.

I boken finns en författare med samma drag som Johannes Anyuru och hans familj inklusive hans riktiga ugandiske far som älskar Sverige, vilket sonen har skrivit en bok om. Författaren förbereder en flykt till Kanada men ångrar sig och stannar kvar. Den verklige författaren på scenen har också tänkt flytta ibland från Göteborg och Sverige.

– Men här sitter jag på den finaste scenen i Sverige, intervjuad av DN och fått massor av uppskattning. Jag är inte förföljd, även om många muslimer är det.

Gisslansituationen i boken, som återkommer hela tiden som ett tecken från framtiden i stil med Terminator-filmerna, inspirerades av attacken mot Charlie Hebdo i Paris 2015 och mot Lars Vilks i Köpenhamn några veckor senare. Men även efter massakern i Paris mot slutet av 2015.

Att några få muslimer tar islams budskap på ett våldsamt sätt förstår Anyuru inte alls. I boken skriver han att uppmaningarna i Koranen om att döda otrogna var för ett specifikt tillfälle och ska inte tolkas som att alla otrogna måste dödas.

– Islam är som poesi för mig. Jag fann islam när jag letade efter ett nytt uttryck. För mig och 95 % av alla muslimer är islam opolitiskt.

Boken innehåller också dramatiska avrättningar som görs av svenska medlemmar i IS, jihadister från Göteborg. Dessa skildras som våldsdyrkande och totalt fel. Bokens titel anspelar på dessa jihadister, “de kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.

Det är ingen lättläst bok utan den har en krånglig intrig som utspelar sig i flera tider, där man kan tänka sig plantera in falska minnen (som i filmen Blade Runner) från framtiden och en död svensk flicka återuppstår i Belgien men tar sig till Göteborgs, begår terrordåd (?) och låses in på psyket. I hennes mardröm kopplas Sverigefiender till hjärntvättande system med slangar in i huvudena för att bli svenskar.

“De spelar in smärtan och sparar den. Det är det sladdarna och maskinerna är till för”, sa han, “De använder inspelningarna när de styr sina drönare. Yani, militären och så.”

En film från det framtida gisslandramat visas i vår nutid som en varning för hur det kan gå.

Slanguttryck som yani (arabiska för alltså), ey (hej turkiska), wallah (svär vid Gud) förekommer liksom det genuskorrekta opersonliga pronomenet “en” istället för “man”. Samtidigt är boken lärd och intressant i sitt upplägg genom att liksom min Framtidsmannen beskriva vårt lands nära framtid.

Jan Sjunnesson

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson