Annonsera på Avpixlat

Medier vill tysta USA:s president – kräver ensamrätt på fake news-anklagelser

Medieutredningens ordförande Anette Novak och Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter är två av de svenska journalister som undertecknat ett internationellt öppet brev till Donald Trump där man kräver att han håller tyst.

BREVSKRIVARE Företrädare för en rad etablissemangsmedier, främst i USA men även i andra länder och däribland Sverige, har undertecknat ett öppet brev riktat till USA:s president Donald Trump. I brevet kräver man att Trump förser sig själv med munkavle och upphör med sin kritik mot medierna om att dessa producerar “fake news”. Att utslunga anklagelser om spridande av falska nyheter är något som endast medierna själva bör ha rätt att ägna sig åt, är innebörden av brevet.

I decennier har vänsterliberal etablissemangsmedia i en rad frågor systematiskt spridit falska nyheter som en del av sin vinklade agendajournalistik. Fenomenet har varit särskilt påtagligt i Sverige men förekommer även runtom i västvärlden där det officiellt finns en fri och oberoende press med konsekvensneutralitet som riktmärke. I USA blev detta missförhållande extremt uppenbart under presidentvalskampanjen i slutet av förra året. Så gott som samtliga stora nyhetsmedier förvandlades till de facto en del av Hillary Clintons valkampanj och lågvattenmärke efter lågvattenmärkes passerades i syfte att utmåla Donald Trump som en pajas, idiot, sexist, rasist och fascist.

Trots denna massiva mediala uppslutning kring Clinton vann Trump valet, vilket är en tydlig indikation på att mer än hälften av USA:s medborgare inte litar på etablissemangsmedia utan söker sann information från andra källor, däribland alternativmedier och medborgarjournalistiska initiativ. Det här är en demokratiseringsprocess som oroar etablissemangsmedierna, som tidigare valt att ignorera den folkliga kritiken mot att man sprider falska nyheter men nu insett att man måste ta kritiken på allvar. Den folkliga mediekritiken går inte, när den fått en allierad i Vita Husets ovala rum, längre att tiga ihjäl.

Ta på allvar betyder för etablissemangsmedier emellertid inte att man rannsakar sig själva och upphör med spridandet av falska nyheter. Tvärtom innebär det att man skruvar på flödet av falska nyheter ytterligare, nu genom att även rikta falska anklagelser mot de alternativa medierna om att det i själva verket skulle vara de som sprider falska nyheter.

I dagarna tog etablissemangsmedia denna taktik ytterligare ett steg längre då man i ett öppet brev till USA:s president Donald Trump kräver att han upphör med sin kritik mot medierna. Undertecknarna kräver monopol på att kasta anklagelser om fake news omkring sig. Beträffande Donald Trump menar man att endast envägskommunikation bör få förekomma – medierna ska ha rätt att anklaga presidenten för att fara med osanning men presidenten ska inte ha rätt att försvara sig eller avslöja osanningar som medierna sprider.

Ett annat krav som undertecknarna av det öppna brevet ställer är att Trump återställer den tidigare ordningen där de stora mediedrakarna kraftigt favoriserades vid Vita Husets presskonferenser. Trump har infört en mer demokratisk ordning där andra medier fått en mer rättvis representation på presskonferenserna och även riktat sanktioner mot några av de stora etablissemangsmedierna när dessa begått grova publicistiska övertramp. Trump menar att privilegiet att få en framskjuten plats som budskapsförmedlare mellan Vita Huset och folket är förenat med ett krav på en lägsta acceptabel pressetik och renhårighet.

De cirka fyrtio medier vars företrädare undertecknat det öppna brevet till USA:s president, anser dock att den sortens krav är orimliga och kallar dem i brevet för en “attack mot journalistiken”. Man kräver att få ha kvar sina invanda privilegier oavsett hur man sköter sitt uppdrag. Samtidigt som man avvisar alla krav på att själva agera professionellt, kräver man i brevet att Trumps administration ska bli mer professionell och ge medierna ytterligare privilegier.

Brevet har även undertecknats av några svenska publicister. Bland dem i Sverige som vill tysta Donald Trump återfinns regeringens medieutredare Anette Novak och medieparaplyorganisationen Tidningsutgivarnas VD, Jeanette Gustafsdotter. Båda har på hemmaplan utmärkt sig som uttalat fientliga till alternativmedier och ger nu sina kollegor i utlandet sitt stöd i deras antidemokratiska kampanj.

Novak har nyligen fått skarp kritik från flertalet remissinstanser för sitt antidemokratiska förslag i medieutredningen om att villkora presstöd med politiskt korrekta åsikter. Gustafsdotter sjösatte för en kort tid sedan en hetskampanj mot alternativmedier där man bl.a. gör upphovsrättsligt intrång i Avpixlats varumärke genom att rubriksätta sina affischer med texten “Vi vägrar Avpixla”.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson