Annonsera på Avpixlat

“Ta av burkan eller förlora bidragen”

Danmarks arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen har gjort en principiellt viktig markering mot muslimsk fundamentalism. Foto: EU2016 SK [CC0].

DANMARK VISAR VÄGEN Danmarks arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen har gett klara besked i en fråga kring vilken det rått oklarhet. Han har slagit fast att arbetslösa muslimska kvinnor inte har rätt att tacka nej till anställning på arbetsplatser där de inte får bära niqab/burka. Om en kvinna på sådana grunder nekar till att ta ett jobb kan hennes ekonomiska bistånd dras in.

Det har i ett par danska kommuner förekommit att bidrag till arbetslösa muslimska kvinnor dragits in, då kvinnorna inte accepterat anvisade arbeten. Det har då varit fråga om kvinnor som vägrat ta anställningar där de inte fått lov att bära heltäckande maskering, alltså burka eller niqab, på arbetet. Regelverket kring detta har emellertid varit oklart, och det har diskuterats om det egentligen är tillåtet för danska kommuner och myndigheter att neka någon ekonomiskt understöd av detta skäl. Men nu har landets arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen talat om vad som gäller.

Martin Henriksen, som ansvarar för integrationsfrågor i Dansk Folkeparti, ställde för en tid sedan en skriftlig fråga till Troels Lund Poulsen om hur regeringen ställer sig i frågan, och för ett par dagar sedan kom svaret.

Arbetsmarknadsminister Lund Poulsen talar i sitt svar klart och tydligt om att det är legitimt att under en period minska eller helt dra in ekonomiskt stöd till den som tackat nej till arbete p.g.a. att man på arbetsplatsen inte får bära niqab/burka. Troels Lund Poulsen slår också fast att detta gäller oavsett om personen i fråga uppbär integrationsbidrag, utbildningsbidrag, arbetslöshetsunderstöd eller “kontanthjälp” (ungefär motsvarande svenskt “socialbidrag”).

I sitt svar på Martin Henriksens fråga skriver Troels Lund Poulsen bland annat (i översättning):

Religiösa, kulturella eller moraliska uppfattningar är i allmänhet inte rimliga skäl för att bli befriad från kravet på att stå till arbetsmarknadens förfogande.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen tycks se arbetsmarknadsministerns ställningstagande som en del i en mera omfattande kamp mot muslimsk fundamentalism. I en kommentar till Troels Lund Poulsens svar säger Henriksen bland annat (i översättning):

– Det är viktigt att vi i det danska samhället har rätt att markera mot islamistiska tendenser. Burka och niqab, och egentligen även den muslimska slöjan, är uttryck för en ideologi som delar in människor i rena och orena. Därför är det viktigt att både privata och offentliga verksamheter har rätt att markera mot detta.

Det spelar ingen roll att Fatima klätt upp sig i den senaste kreationen från Raqqas hetaste modeskapare. Nu skruvar Danmark åt bidragskranarna. Foto: Hans Braxmeier.

Det framstår emellertid – trots den danske arbetsmarknadsministerns klargörande – fortfarande som något oklart vilka regler som egentligen gäller för danska myndigheter. Både i Martin Henriksens fråga och i Troels Lund Poulsens svar talas det nämligen enbart om heltäckande muslimsk maskering av typen burka/niqab. Det sägs ingenting om “vanliga” muslimska slöjor, som täcker en kvinnas hår, och det sägs heller ingenting om muslimska kvinnor som med hänvisning till sin religion insisterar på att alltid bära kläder som täcker hela kroppen, och t.ex. vägrar bära en kortärmad blus.

Flera danska medier som skrivit om arbetsmarknadsministerns uttalande tycks ha gjort tolkningen att direktiven gäller alla typer av religiöst motiverad klädsel, dvs. även “vanliga” slöjor. Danmarks Radios artikel om arbetsmarknadsministerns ställningstagande har t.ex. en rubrik som i översättning lyder “Slöjförbud är inte giltig grund till att säga nej till jobb“. Motsvarande rubrik i dagens.dk lyder “Klart besked till muslimska kvinnor: Ta av slöjan på jobbet eller få minskade bidrag“.

Det återstår att se hur den danska regeringen kommer att ställa sig i fall där det är fråga om arbetslösa muslimska kvinnor som bär “vanlig” slöja, och som tackar nej till jobb där det krävs att de tar av sig slöjan. Oavsett detta kan det förstås konstateras att Danmarks regering tagit ett viktigt steg i rätt riktning.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson