Annonsera på Avpixlat

David Baas och farbror Melker

KRÖNIKA När jag läser Expressen-journalisten David Baas artikel “SD-toppar ger hemliga tips till hatsajterna” kommer jag att tänka på en episod i TV-filmatiseringen av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan. Farbror Melker ska laga middag på fisk som familjen har fångat och i receptet står “salta efter behag”. När Melker är klar har halva saltpaketet hittat ned i kastrullen. Anrättningen blir förstås oätlig och Malin, Johan, Niklas och Pelle spottar alla under obehagsgrimascher ut maten efter första tuggan.

Att denna association kommer för mig beror på att David Baas på ett liknande sätt har överkryddat sin artikel. Inte färre än 37 gånger (!) förekommer till exempel ordet “hatsajt” (räkna själv eller se mina gulmarkeringar HÄR) som beteckning på Avpixlat och andra alternativa medier som till Baas och den övriga hegemoniskt vänsterliberala mediekartellens stora förtret skriver om sådant utanför åsiktskorridoren som medborgarna enligt rådande elitistiska mediedoktrin bör hållas i okunnighet om. Skillnaden mellan Melker Melkersson och David Baas är förstås att där den förstnämnda hade gott uppsåt agerar den senare utifrån ren illvilja. Baas inser det inte men reaktionen på hans pejorativt sönderkryddade artikel är sannolikt att den i likhet med farbror Melkers fiskrätt spottas ut med avsmak redan efter första tuggan.

Vad är det då David Baas i sak vill få sagt mellan de övertaliga invektiven? Även basingredienserna visar sig vara gammal skåpmat med sedan länge utgånget bäst före-datum. Baas har ännu en gång gjort en djupdykning i det innehåll på Sverigedemokraternas mejlserver som någon för rätt länge sedan nu läckte alternativt hackade sig åtkomst till. Och visst kan man väl göra pytt på gårdagens rester av potatis och korv men knappast när dessa rester legat så länge i kylen att de kan krypa ut själva.

Vad det återigen handlar om är “avslöjandet” att personer tipsar Avpixlat på precis samma sätt som de tipsar Expressen och andra medier. Detta är enligt Baas något alldeles oerhört. Självklart ska man inte få kontakta vilka medier man vill, utan bara dem som Baas arbetar på eller har gett sin välsignelse åt. Hur skulle det se ut om medborgarna fick för sig att de inte behöver skämmas om de väljer “fel” medier och åsikter och har kontakt med “fel” människor?

När det dessutom är politiker som föregår med så dåligt exempel är det särskilt illa och stor risk att vanligt folk tar efter. Visserligen hade ingen känt till detta om inte Baas hade hängt ut dem och deras mejlkonversationer, men ändå liksom.

Titta bara hur det gick i det amerikanska presidentvalet nyligen när folket fick bestämma och välja helt fritt. Se på Frankrike där folket inbillat sig att det på något sätt kan vara OK att rösta fram en kvinna till presidentposten som inte är radikalfeminist. Nästa år är det riksdagsval i Sverige och även där kan det gå fruktansvärt “fel” om inte ansvarskännande folkuppfostrare som Baas gör klart för medborgarna vilka medier man får läsa som underlag för sin åsiktsbildning och vilka partier man sedan får rösta på.

Avpixlat är en mediesajt med utgivningsbevis och ansvarig utgivare som aldrig har fällts för något tryckfrihetsbrott. Vi bedriver vår verksamhet i enlighet med Tryckfrihetsförordningen precis på samma sätt som alla medier, inklusive den tidning Baas skriver för.

Många som läser Baas artikel och som inte imponeras av argument som tourettska upprepningar av ord som “hatsajt” känner nog därför att de inte fått nöjaktigt förklarat för sig varför man får tipsa den ena tidningen men inte den andra. Men jag kan för mitt inre höra Baas bemöta denna kritik med att bara rasister kan ställa så dumma frågor och inte begripa sådana självklarheter. Jag är dessvärre hänvisad till att spekulera här eftersom Baas enligt Expressens växel inte tar några telefonsamtal och inte heller svarar när jag mejlar.

Kanske menar Baas att distinktionen mellan vilka medier man får och inte får skicka mejl till går vid huruvida de hänger ut personer eller inte. Något som tyder på det är Baas invändningar mot att Avpixlat berättade att en antidemokratisk LRF-ordförande som bjöd in alla partier utom SD till debatt också åtalats för djurplågeri och hustrumisshandel men i brist på bevis och utredningsresurser friats.

Men det kan ju inte heller stämma eftersom Baas själv har gjort en karriär på att hänga ut personer som inte överhuvudtaget varit i klammeri med rättvisan, docent Jim Olsson till exempel eller de SD-politiker som namnges i den aktuella artikeln och där tas heder och ära av. Jag kan dessutom dra mig till minnes åtskilliga tillfällen då Expressen och andra etablissemangsmedier hängt ut personer i samband med åtal där se senare friats.

Ett annat problem som jag, och sannolikt många med mig, ser med Baas artikel är det grova brott den utgör mot den annars inom media så omhuldade meddelarfriheten, dvs den grundlagsfästa rätten att i skydd av anonymitet kontakta medier och det uttryckliga förbudet för någon att försöka ta reda på vem som tipsat media om något. Här namnger Baas alltså en lång rad personer som i förtroende under förmodat meddelarskydd vänt sig till en medieaktör för att lämna tips.

Hur skulle Expressen ha reagerat om rollerna var ombytta, om det var Avpixlat som kommit över mejl från uppgiftslämnare till Expressen och offentliggjort dessa? Inte bara Expressen, utan varenda vänsterliberal etablissemangstidning skulle ha skrivit krigsrubriker om detta. Därefter skulle jag som ansvarig utgivare för Avpixlat troligen blivit JK-anmäld och åtalad och med stor sannolikhet också fälld. Det är ett brott som kan ge upp till ett års fängelse. Nu är tystnaden kring detta lika talande som total hos samtliga medier.

Jag kommer att undersöka möjligheterna att via Justitiekanslern få Expressen åtalad för Baas artikel med hänvisning till brott mot meddelarskyddet. Baas har visserligen i samråd med tidningens jurister försökt gardera sig mot detta genom att bara avslöja kontakter med Avpixlat som tidsmässigt ägde rum innan vi skaffade utgivningsbevis. Eftersom uppgifterna offentliggörs nu när Avpixlat har utgivningsbevis och det rör sig om samma medieaktör, är det emellertid inte alls säkert att Expressens agerande inte är brottsligt.

Att agerandet är djupt oetiskt råder det däremot inga tvivel om. Baas och ansvariga på Expressen tycks heller inte begripa att man med den här sortens lågsinnade skriverier och övertramp ytterligare bidrar till att minska det redan enligt samstämmiga mätningar bottenlåga förtroendet för journalistkåren i allmänhet och kvällstidningsjournalister i synnerhet, vilket naturligtvis gynnar oss i alternativmedia som framstår som både mer seriösa och orättfärdigt mobbade.

Så kanske borde jag tillsammans med kritiken ovan också rikta ett litet tack till David Baas för hans skrivargärning som Avpixlats nyttiga idiot. Men ett tips till honom är ändå, precis som till farbror Melker, att fortsättningsvis krydda anrättningarna med en smula mer återhållsamhet.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson