Annonsera på Avpixlat

Ungdomsgängens terror upphörde när mataffären anställde slöjklädda invandrarkvinnor från närområdet

Kan invandrarungdomar i “utanförskapsområden” bara respektera personer från deras egen sociala och kulturella miljö? Vad betyder det i så fall för integrationen? Frågor av detta slag diskuteras nu i Danmark. Foto: Dcubillas.

DANMARK / INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET Butiker i invandrardominerade problemområden plågas ofta av ungdomsgäng som snattar, vandaliserar och uppträder aggressivt och hotfullt mot personalen. En butikschef i en invandrartät stadsdel i danska Århus anser sig dock ha funnit ett sätt att hantera detta. Sedan han anställde muslimska invandrare som bor i stadsdelen har problemen med stökiga och snattande ungdomsgäng minskat kraftigt. Det finns dock skäl att ifrågasätta butikschefens lösning.

Motalavej i danska Korsör är en illa beryktad, invandrartät stadsdel av det slag som i Sverige skulle kallas “utanförskapsområde”. I Danmark använder man den mera ärliga men mindre politiskt korrekta beteckningen invandrarghetto. I Motalavej-området finns bland annat en livsmedelsbutik tillhörande kedjan Lidl, samt en klädbutik som ingår i lågpris-kedjan Dansk Outlet. Benny Svendsen, som äger Dansk Outlet, gick för några veckor sedan ut i dansk media och berättade om de stora problemen med snatterier, vandalisering och hot mot personal i butiken i Korsör.

Även den lokala Lidl-butiken i området uppges ha blivit terroriserad av gäng bestående av invandrarynglingar. Svinn till följd av snatterier uppges vara betydligt högre i butikerna i Motalavej-området än i andra butiker tillhörande de båda kedjorna. Rutor krossas regelbundet, vilket sammanlagt kostar stora pengar, och en del anställda i butikerna vågar inte lämna sina arbetsplatser till fots av rädsla för att bli överfallna av områdets kriminella ungdomsgäng.

Efter att Benny Svendsen gått ut i media och talat klarspråk om situationen i Motalavej-området fick han svar från en annan butiksägare, som hävdade att han hade en lösning på problemet. Biwar Højgaard Mosa är chef för en butik som tillhör dagligvarukedjan Kiwi, i det invandrartäta området Bispehaven i Århus. Innan Kwikly-butiken öppnade låg en Netto-butik i lokalen. Netto-butiken slog dock igen, delvis på grund av snatterier i stor omfattning, samt trakasserier mot personalen.

När Biwar Højgaard Mosa fick jobbet som chef för den nyöppnade Kiwi-butiken testade han ett nytt grepp för att komma tillrätta med problemen med snatteri, vandalisering och hot. Han anställde i stor utsträckning invandrare som själva bor i området. Flera av butiksbiträdena uppges nu vara muslimska kvinnor som bär slöja. Detta gav önskad effekt.

Kiwi-butiken i Bispehaven säger sig inte ha några större problem med snatterier, vandalisering eller hotfulla ungdomsgäng som trakasserar personalen. Detta tros bero på att områdets ungdomar känner ett slags samhörighet med de personer som arbetar i butiken. De bor i samma område och tillhör samma etniska och/eller religiösa grupp. Därför respekterar ungdomarna dem. Biwar Højgaard Mosa rekommenderar nu de problemtyngda affärsidkarna vid Motalavej i Korsör att göra likadant, dvs. att anställa muslimska invandrare från närområdet.

Förslaget kan vid en ytlig anblick tyckas vara vettigt. Men det finns flera skäl att förhålla sig kritisk till det.

Om butikspersonalen i de lokala butikerna i stor utsträckning utgörs av muslimska invandrare får förstås ett redan starkt invandrardominerat område i ännu högre grad prägeln av muslimskt parallellsamhälle. Då försvinner en av de få kontaktytorna mellan de i huvudsak utomvästliga, muslimska invandrarna och det danska majoritetssamhället.

Man kan också fundera över vilka signaler man ger till gängen av mer eller mindre kriminella invandrarungdomar. Dessa ungdomar verkar leva i en föreställning om att man bara behöver respektera lagar och normer så länge de upprätthålls av personer från den egna etniska gruppen/närmiljön. Gentemot etniska danskar och det danska majoritetssamhället behöver man inte visa minsta respekt. Denna föreställning torde upprätthållas och förstärkas när parallelssamhället ytterligare konsolideras.

Avslutningsvis innebär Biwar Højgaard Mosas förslag också en snedvridning i konkurrensen om arbetstillfällen. Normalt värderas en arbetssökande utifrån sådant som utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet. Om butikschefer känner sig pressade att anställa invandrare för att slippa bli terroriserade av ungdomsgäng sätts gängse regler ur spel. Då blir etnicitet och religionstillhörighet mera avgörande för vem som ska anställas än kompetens och personlig lämplighet. Och det – om något – torde kunna kallas rasistiskt.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson