Annonsera på Avpixlat

Hård kritik från SD mot regeringens ovilja att lösa vårdkrisen

POLITIK I en debattartikel i Expressen riktar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, Per Ramhorn, skarp kritik mot regeringen i allmänhet och sjukvårdsminister Gabriel Wikström i synnerhet för brutna vallöften när det gäller att lösa den svenska vårdkrisen. Wikström verkar mer intresserad av att rota i svenska folkets sexvanor än att korta operationsköerna, utöka vårdplatserna och lösa den skriande personalbristen på sjukhusen.

Sverige har nu Europas längsta vårdköer, skriver Åkesson och Ramhorn, och man anser att det är regeringens brist på handlingskraft som bär skulden till det. De båda SD-politikerna påminner om hur S-ledaren Stefan Löfvén i valrörelsen 2014 med hänvisning till vårdkrisen talade om att “något håller på att gå sönder i Sverige” och att en röst på Socialdemokraterna skulle vara en röst för att laga detta trasiga. Nu har snart hela mandatperioden gått och krisen i vården har enligt statistik från SKL tvärtom förvärrats, samtidigt som den S-ledda regeringen sitter med armarna i kors och tittar på.

Var fjärde patient i operationskö tvingas vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, skriver de två artikelförfattarna, vilket i praktiken innebär att denna garanti inte existerar annat än på papperet. Detsamma gäller sjukhusens akutmottagningar där väntetiden ska vara max fyra timmar. Det är det få sjukhus som klarar idag och det har sedan den nuvarande regeringen tillträdde blivit färre än någonsin.

Åkesson och Ramhorn påtalar också att det råder stor brist på intensivvårdsplatser för barn i hela landet, och många av de platser som finns är dessutom stängda pga platsbrist. Svårt sjuka barn måste transporteras till Norge, Danmark och Finland för att få vård. Enligt tidningen Sjukhusläkaren leder bristen på personal och vårdplatser till att i genomsnitt en patient i månaden dör pga att han eller hon inte får rätt vård i rätt tid. Felbehandlingar pga stress blir allt vanligare och leder ibland till dödsfall.

Vårdpersonal och verksamhetschefer larmar kontinuerligt om hur patientsäkerheten är hotad. Men regeringen, med i dessa frågor sjukvårdsminister Gabriel Wikström i spetsen, tycks ha slagit dövörat till i stället för att lyssna och prioritera åtgärder som skulle lösa vårdkrisen. menar Åkesson och Ramhorn. Sjukvårdsministern är i stället mer nyfiken på det svenska folkets sexvanor och har prioriterat att låta Folkhälsomyndigheten göra en kartläggning av vad svenskarna har för sig i sängkammaren.

Debattartikeln avslutas med en deklaration av vad Sverigedemokraterna avser göra för att få bukt med vårdkrisen, korta operationsköerna, väntetiderna på akutmottagningarna och lösa personalbristen:

Sverigedemokraterna kommer inte sitta passiva och se på medan krisen inom vården förvärras alltmer. Vi kommer därför satsa betydande resurser till sjukvården i vår nästa vårbudget, samt presentera konkreta förslag på åtgärder för att korta ner vårdköerna och lösa personalbristen.

Med anledning av den kris som svensk sjukvård befinner sig i har vi begärt att riksdagen ska kalla till en aktuell debatt om sjukvårdskrisen, och det är vår förhoppning att regeringen tar denna fråga på lika stort allvar som vi gör. För svenska folkets skull.

Åkesson och Ramhorn tar inte upp det i artikeln, men i ett bredare perspektiv handlar vårdkrisen inte bara om felprioriteringar inom vårdbudgeten, utan om fördelningen av pengar mellan olika budgetområden, där denna såväl som tidigare regeringar valt att lägga många nya tiotals miljarder skattekronor i statsbudgeten på migration och integration i stället för på vården. Synsättet återspeglas också i de landstings- och kommunbudgetar som finansierar stora delar av vården.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson