Annonsera på Avpixlat

Danmark utvisar somalisk våldsbrottsling trots att det påstås “bryta mot internationella förpliktelser”

Ingången till Höjesteret, Danmarks högsta domstol, på Slotsholmen i centrala Köpenhamn. Foto: xiquinhosilva.

DANMARK VISAR VÄGEN Danmarks högsta domstol har beslutat att en tungt kriminellt belastad 25-årig somalier ska utvisas till sitt ursprungsland efter avtjänat fängelsestraff. Lägre rättsliga instanser har tidigare avslagit åklagarens yrkande om utvisning. Man har menat att det skulle “bryta mot internationella, människorättsliga avtal” att utvisa somaliern. Förhoppningsvis blir domen i högsta domstolen vägledande, så att danska domstolar kan utvisa fler grovt kriminella invandrare till deras ursprungsländer.

Avpixlat tog upp det aktuella rättsfallet i augusti förra året. Östre landsret (motsvarande svensk hovrätt) i Köpenhamn hade då just skärpt somalierns fängelsestraff, men avslagit åklagarens yrkande om utvisning. Domstolen resonerade på samma sätt som en lägre rättslig instans tidigare gjort, nämligen att det skulle innebära ett brott mot den europeiska människorättskonventionen att utvisa somaliern.

Bakgrunden i det aktuella rättsfallet är följande:

Den dömde somaliern heter Abdirisaq Abdirahman och är nu 25 år gammal. Han kom till Danmark som sexåring, 1998. Abdirisaq Abdirahman har, trots sin förhållandevis unga ålder, en lång historia av grov kriminalitet bakom sig. Redan 2008, när han var i 16-årsåldern, dömdes han för tre rån. Han har därefter dömts för brott 2010, 2012, 2014 och 2015. Det har varit fråga om våldsbrott, häleri och narkotikabrott. 2012 dömdes han till villkorlig utvisning.

Det brott som ledde fram till den nu aktuella domen begick Abdirisaq Abdirahman i juli 2015. Den då 23-årige somaliern tog sig in hemma hos en 71-årig man i Kalundborg, på västra Själland. Han försökte tilltvinga sig pengar av 71-åringen, som är synskadad och även har svårt att gå. När det visade sig att 71-åringen inte hade några pengar slog Abdirisaq Abdirahman honom flera gånger i huvudet med en stekpanna. Han utdelade även slag mot 71-åringens bröst och mage, samt hotade honom med kniv. Den svårt misshandlade 71-åringen hittades senare av personal från hemvården. Han ska då ha legat i en blodpöl.

Åklagaren ansåg att Abdirisaq Abdirahman borde utvisas; dels på grund av det grova brottet och dels på grund av att han tidigare dömts till villkorlig utvisning. Yrkandet om utvisning avslogs emellertid både i byretten (motsvarande svensk tingsrätt) och i landsretten.

Men åklagaren gav inte upp, utan drev ärendet vidare till Höjesteret, Danmarks högsta domstol. På torsdagen föll domen. Höjesteret gick på åklagarens linje och slog fast att Abdirisaq Abdirahman ska utvisas till Somalia efter att han avtjänat fängelsestraffet för det brutala åldringsrånet i Kalundborg.

Höjesteret konstaterar i domen att den 25-årige somaliern visserligen bott i Danmark större delen av sitt liv, samt att han har sina föräldrar och 12(!) halvsyskon i Danmark. Man pekar dock samtidigt på att han inte är gift, inte har barn, inte har någon utbildning eller anknytning till den danska arbetsmarknaden, samt att han talar somaliska flytande. I och med dessa faktorer bedömer den danska högsta domstolen att det inte strider mot den europeiska människorättskonventionen att utvisa Abdirisaq Abdirahman.

Man kan hoppas att utvisningsdomen mot Abdirisaq Abdirahman blir vägledande, och att danska domstolar fortsättningsvis i högre utsträckning dömer grovt kriminella asylinvandrare till utvisning, oavsett deras “anknytning” till Danmark. När Avpixlat i juli 2016 skrev om den förra domen mot Abdirisaq Abdirahman gav vår skribent följande kommentar, som fortfarande är lika relevant (inte minst i Sverige):

Det strider förstås i mycket hög grad mot den allmänna rättsuppfattningen bland en majoritet européer att grovt kriminella asylinvandrare kan hålla sig kvar i Europa med stöd av människorättsliga konventioner. De allra flesta av oss anser nog att den som mördar, våldtar, misshandlar och rånar har förverkat sin rätt till asyl, oavsett eventuellt skyddsbehov eller familjeanknytning.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson