Annonsera på Avpixlat

Bokrecension: Antikalifen III – Bort och hem igen av Mohamed Omar

Antikalifen III- Bort och hem igen av Mohamed Omar (Aguéli förlag, 2017)

KULTUR Den flitige kulturskribenten Eddie Mohamed Omar har samlat nio av sina texter från sin blogg Nya Il Convito och Det Goda Samhället i en liten utgåva på 70 sidor.

Mohamed, som idag kallar sig Eddie efter det namn han växte upp med i Uppsala på 1980-talet, har utsett sig själv till en islamkritisk superhjälte, Antikalifen. Denne seriefigur bär mörk kostym, röd fluga och fez. Liksom de “antipåvar” som ogillades av påven i Rom en gång i tiden är Antikalifen motsatsen till dagens självutnämnde kalif, Islamiska Statens ledare Abu Bakr al-Bhadadi.

De nio berättelserna spänner över teman som Walt Disneys seriefigurer, Tolkien, HP Lovecraft, Uppsalapoeter, islamsk kulturhistoria, arabiska låneord i swahili, indier i Östafrika och personen Mohamed. Men först och främst är texterna uppbyggda kring Antikalifens egna funderingar om sin väg från Eddie till Mohamed och sedan tillbaka till Eddie igen, faktiskt med ett nytt efternamn, Råbock. Mer svensk än så kan denne fd islamist inte uppfattas, Eddie Råbock istället för Mohamed Omar.

Han är personlig och humoristisk, lärd och engagerad i kampen mot islams intolerans. Få har suttit i moskéer och lyssnat på hatiska predikningar eller talat med en al-Qaidajihadist eller dansat med sufiska dervisher. Mohamed Omar, som är hans författarnamn, försvarar västvärlden för dess nyfikenhet, fantasi och tolerans på ett sätt som får en att dra på munnen, samtidigt som man inser att skämtaren menar allvar.

I “Vår tids stora strid” liknar han vår tid med kampen i Tolkiens Sagan om ringen. Ansvaret vilar på de som insett att jihadisterna inte kommer ge sig om vi inte försvarar oss. Liksom den motvillige Frodo som fått uppdraget att bära ringen är vi också tveksamma. “Farofyllda färder är ingenting för mig. Om jag ändå aldrig fått ringen!” gnäller han.

Palatset Minas Tirith i landet Gondor är de fria folkens bålverk mot Saurons armér i Mordor enligt Tolkien. I verkligheten fanns Konstantinopel som höll stånd mot islams angrepp i 800 år med början under Mohameds levnad på 630-talet. 1453 invaderades denna kristna metropol, kyrkan Hagia Sofia gjordes om till moské och staden döptes om till Istanbul. Tolkien själv refererade till just det kristna Bysans när han jämförde med sitt fantasiland Gondor.

Det nya kalifatet som IS idag utropat kan liknas vid det osmanska kalifatet som avskaffades 1924. “Efter varje nederlag återhämtar sig skuggan, tar ny gestalt och växer på nytt” skrev Tolkien i sitt epos om striden mellan det onda och det goda. Mohamed Omar är fast besluten att bekämpa islams makt i Europa och Sverige. Inte bara islamism och jihadism utan islam i sig. Han vet vad han talar om och kan läsa Koranen på arabiska inklusive de mer toleranta uteslutna Satansverserna som den milde Satan sägs ha författat men den vrede Allah tog bort.

De vapen han har som Antikalif är humor, kritiskt tänkande och fantasi. Boken är rolig och personligt skriven på ett sätt som gör att man tar sig igenom de mer kulturhistoriska avsnitten. För mig var det en överraskning att serietidningar och gotisk skräckromantik kan användas mot islams trångsynta fanatism. Med Musse Pigg mot Mohamed!

Vill du stödja Eddie Råbock, fd Mohamed Omar, så köp hans bok här för 200 kr.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson