Annonsera på Avpixlat

Den politiska debatten om Holland, Sverige och USA

KRÖNIKA Nedan följer några betraktelser över den politiska debatten om Holland, Sverige och USA. Först en kommentar till valresultatet igår i Holland.

Igår vann Wilders 5 mandat medan liberalen Rutte förlorade 10. Wilders parti ökade med 33 %, Ruttes parti minskade med 22 %. Ändå skriver alla svenska MSM att Wilders förlorade för att han inte blev statsminister (Omni /a> 16/3).

Antag att SD får 25 % 2018 och att Jimmie Åkesson inte blir statsminister. Båda utfall är troliga och SD kan få mer. Kommer MSM då utse SD till valets stora förlorare när de dubblerade sitt valresultat för andra gången i rad?

Jag skrev innan det holländska valet att Geert Wilders vinner oavsett valet (Avpixlat 13/3). Nu vann han en fjärdedel fler röster. Jag tänker inte skriva “Vad var det jag sa?” utan “Hur tänker svenska redaktioner när de kallar en vinnare för förlorare och tvärtom?”. Och hur tänker Margot Wallström?

Vår utrikesminister gratulerar den högerliberala partiledaren Mark Rutte för att han är för “ett inkluderande och öppet samhälle” (Omni 16/3), den politiker som bad invandrare “uppföra sig normalt eller sticka” (Europaportalen 24/1). Tvångsassimilering under utvisningshot är tydligt ett socialdemokratiskt framgångsrecept.

Över till vår egen sandlåda. Dagens Nyheter har idag 16 mars inte mindre än tre texter som visar att Alliansen (särskilt Liberalerna) och Socialdemokraterna bör samarbeta efter valet 2018. På ledarplats skriver den pigga Amanda Sokolnicki rent ut att alternativet till att Allianspartierna (M, ev KD, hela Alliansen?) söker stöd av SD är att ett blocköverskridande samarbete (DN 16/3) dvs med S, vilket C har förordat.

I en intervju med Jan Björklund på nyhetsplats i DN  blir slutsatsen att satsningar på hårdare kriminalpolitik, polis, försvar och skola ska försvaras framför skattesänkningar, dvs en känga till M (DN 16/3). DN:s kloka politiska kommentator Ewa Stenberg är inte sen på bollen utan noterar på samma sida att dessa satsningar “passar en socialdemokratisk partistyrelses inriktning inför nästa val som hand i handske” (DN 16/3). L kan ta väljare från M som inte vill gå till omdömeslösa C men inte heller till läskiga SD.

Björn af Kleen, Thomas Frank, America Vera Zavala, Lars Trägårdh

Över till ankdammen vid Sergels Torg, dvs Kulturhuset. Där arrangerade socialistiska Katalys tillsammans med Kulturhusets Forum/Debatt ett föredrag igår av den liberala forskaren Thomas Frank med efterföljande diskussion. Rubriken var “Varför vann Trump? Thomas Frank om populism och Demokraternas fall” (Kulturhuset).

Franks bok Listen liberal (där liberal ska förstås som vänster och Demokrat i USA) handlar om hur det Demokratiska partiet svikit arbetarväljare för välutbildad medelklass, särskilt inom IT, finans och forskning. Han kritiserade i sitt föredrag Obama för att ha räddat Wall Street 2009 under finanskrisen och därmed inte gett de sex miljoner amerikanska husägare som förlorat sina hus någon upprättelse.

– Det Demokratiska partiet har underordnat sig globalisering och teknologi som om de är oundvikliga av Gud sända företeelser, sa Frank uppbragt.

– It is nothing we can do about it, sa Frank ironiskt och härmade Demokraternas jargong.

Så långt höll hans analys men vad vänstern i USA, och här för den delen runt S och LO, ska göra när högern försvarar jobb, kultur och nationen bättre än de själva, hade ingen svar på. Inte heller vänsterpartisten Vera Zavala som inte sa något alls egentligen. Lars Trägårdh var som vanligt vettig och pekade på att det inte finns demokratiska institutioner utanför nationalstaten så aningslös globalisering och migrationsinflöde är inga alternativ (se hans inlägg i GP 2/12, 2015, GP 23/1, 2016).

Vad Daniel Suhonen, chef för Katalys, fick ut av gårdagens debatt är oklart. Hans uppdragsgivare inom LO och S framstod som än mer förvirrade. Arbetarrörelsen vet inte vad de ska göra. Deras representanter talade igår om längtansfullt om FDR och Per Albin Hansson på 1930-talet både i USA och i Sverige. Bernie Sanders kom givetvis upp men inget dragplåster ens bland de Trumpfientliga åhörarna och knappt heller från scen. Alla var överens om att Trump var en inkompetent idiot, men hur han kunde vinna klurade de inte ut. Inte ens Thomas Frank som ändå skrivit en hel bok om fenomenet med de elitistiska Demokraterna, inte så olika våra karriärsossar och kulturvänster (vars scen alltså upplåts till socialistiska Katalys i ett samarrangemang med Kulturhuset), visste något råd. En mer uppgiven panel får man leta efter.

Avslutningsvis så finns goda tecken. En amerikansk journalist vid New York Times har upptäckt till sin fasa att vi har en “asikstkorridor” här i landet. Han skriver:

The Swedes have a word, ‘asikstkorridor, ‘which translates as ‘opinion corridor’ and describes all those things considered incorrect not only to say but to think. (NYT, 7/3)

New York Times är pro-demokratisk liberal ledande dagstidning, men inte heller den kan hålla sig för att kritisera vår usla debattnivå i  migrationsfrågor och vår pinsamma brist på tankefrihet och frihet att låna böcker (se Sjunne 24/2). Svenska Dagbladets kulturchef har översatt hans op-ed artikel, kallad “The Hard truth About Refugees” i original, på svenska “USA kan lära av åsiktskorridoren” (SvD 11/3).

Nyfikna svenskar som vill veta hur utländsk press skriver om våra problem med massmigration behöver alltså inte längre lyssna på surmagade utländska alternativreportrar som Tim Pool och Paul Watson (Paul Watson YouTube 14/3) utan kan gå till USA:s största vänsterliberala tidning, till på köpet översatt i landets näst största dagstidning. SvD:s nyhetsredaktion fortsätter dock propagandan idag på förstasidan med snyftreportage om afghanska unga män, SvD 16/3. De får sluta med propagandan de också.

Till sist: Trump ger sig inte om Sverige.  I en intervju i Fox News nämner han oss igen som ett avskräckande exempel pga av muslimsk invandring. DN förfasar sig. De får också sluta med propagandan.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson