Annonsera på Avpixlat

Massinvandringen splittrar de holländska socialdemokraterna

Al Hijra-moskén i holländska Leiden stod klar 2016. Men allt fler holländare har fått nog av massinvandring och islamisering. Foto: Bic.

NEDERLÄNDERNA / MASSINVANDRINGEN & SOCIALDEMOKRATINS KRIS En aktuell analys av socialdemokraternas kris i Nederländerna kan ge en fingervisning om vart den svenska socialdemokratin är på väg. Likheterna mellan länderna är stor, och den svenska socialdemokratin har knappast hanterat massinvandringen bättre än vad deras holländska systerparti gjort.

Norska Aftenposten publicerade på lördagen en artikel om krisande socialdemokratiska partier runt om i Europa. I fokus för artikeln är det socialdemokratiska partiet i Holland, Partij van de Arbeid (PvdA). Det finns två skäl till att just de holländska sossarnas situation analyseras. Dels går holländarna till parlamentsval om bara ett par dagar, och dels är PvdA ett av de socialdemokratiska partier i Europa som på senare år tappat störst andel väljare.

Det påstås ibland att det finns stora likheter mellan Nederländerna och Sverige i fråga om samhällsklimat och politisk kultur. Om påståendet är riktigt borde situationen i Nederländerna ge vissa indikationer om vart Sverige kan vara på väg.

Många av Europas socialdemokratiska partier har under de senaste decennierna gradvis förlorat allt mer väljarstöd. Allra lägst väljarstöd har socialdemokraterna i Grekland och på Island, men situationen för holländska PvdA ser inte så värst mycket ljusare ut. Enligt aktuella opinionsundersökningar riskerar partiet att få så lite som 8% av rösterna i onsdagens parlamentsval.

Aftenpostens skribent har intervjuat holländare om hur de ser på landets socialdemokratiska parti och dess framtid. De åsikter som framförs skulle lika gärna kunna vara hämtade från Sverige, även om socialdemokratins ställning här – än så länge – är betydligt starkare än i Holland. Många holländska väljare uppfattar PvdA som ett massinvandringsparti, vars politik i huvudsak går ut på att värna om utomvästliga invandrares intressen.

Jim Hoffmeister, som äger en mindre pub i ett av Amsterdams arbetarområden, ger t.ex. följande kommentar (i översättning):

– Jag gillar inte socialdemokraterna. De tänker bara på att hjälpa invandrare och flyktingar. De gör ingenting för vanligt folk, även om många skulle behöva hjälp.

René Cuperus, seniorforskare vid den holländska, socialdemokratiska tankesmedjan Wiardi Beckman Foundation beskriver situationen inom Europas socialdemokratiska partier så här (i översättning):

– Det råder nästan ett kulturkrig gällande islam och invandring, och det kriget pågår mitt i de socialdemokratiska partierna. Om man förespråkar åtstramningar i invandringspolitiken tappar man väljare bland de högutbildade eliterna i större städer. Om man förespråkar en alltför släpphänt invandringspolitik förlorar man arbetarklassväljare.

Aftenposten tar i sin artikel också upp en annan aspekt som har stora likheter med den inrikespolitiska situationen i Sverige. Vid sidan av invandringspolitiken anses ett av de huvudsakliga skälen till de holländska socialdemokraternas ras i väljaropinionen vara att de efter valet 2012 inledde samarbete med höger-liberala Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). VVD har av tradition betraktats som en av de holländska socialdemokraternas ärkefiender. Många väljare tros ha upplevt samarbetet som att socialdemokraterna fullständigt tappat sin trovärdighet och sålt sin själ.

Diederik Samson, tidigare ledare för de holländska socialdemokraterna, anses ha gjort ett ödesdigert misstag när han 2012 inledde samarbete med borgerliga VVD. Foto: Partij van de Arbeid.

Ur ett svenskt perspektiv ligger det givetvis nära till hands att dra paralleller till det i svensk politik ständigt pågående flirtandet mellan socialdemokrater och borgare, i syfte att utestänga Sverigedemokraterna från samarbete. Ett eventuellt samarbete mellan t.ex. socialdemokraterna och centerpartiet skulle kanske leda till att båda partierna upplevs ha förlorat sin trovärdighet och att deras opinionssiffror rasar. Detta är en risk man från både socialdemokratiskt och borgerligt håll bör ta i beaktande när man på grund av beröringsskräcken gentemot SD diskuterar “blocköverskridande samarbeten”.

Den aktuella artikeln i norska Aftenposten kan läsas i sin helhet HÄR. Den är förstås på norska, men kan troligen förstås av de flesta svenska läsare.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson