Annonsera på Avpixlat

Malmös mordfrekvens ur ett annat amerikanskt perspektiv

KRÖNIKA Häromdagen publicerade Olle Lönnaeus i Helsingborgs Dagblad en artikel där Malmös mordfrekvens jämförs med metropoler i USA med flest antal mord per capita, sannolikt i syfte att relativisera att Malmö blir allt farligare med allt högre mordfrekvens. I denna krönika visar jag hur Malmö jämförs beträffande mord med ett antal andra städer och olika delstater i USA. Då visar det sig att risken att bli mördad i Malmö är högre än i flera storstäder, städer med liknande befolkningsstorlek som Malmö samt ett antal delstater i USA.

Under 2016 begicks i Malmö 11 mord, vilket ger en mordfrekvens på 3,4 per 100 000 invånare. Detta är betydligt lägre än Chicago, en stad som styrts av det vänsterliberala demokratiska partiet i årtionden. Granskar vi några storstäder städer i USA med betydligt fler invånare än Malmö ser vi dock att Malmö faktiskt har fler antal mord per capita än dessa avsevärt större amerikanska städer. San José i Kalifornien hade en mordfrekvens på 2,9. San Diego i Kalifornien hade en mordfrekvens på 2,7.  Austin i Texas hade en mordfrekvens på 2,5. El Paso i Texas hade en mordfrekvens på 2,5.

Vi kan även gå vidare och jämföra Malmö med städer i USA med ungefär samma befolkningsstorlek. Arlington i Texas hade en mordfrekvens på 2,2. Arlington ligger dessutom i mångmiljonområdet Dallas. Honolulu på Hawaii hade en mordfrekvens på 1,5.

Vi kan även jämföra mordfrekvensen i Malmö med städer i USA vars befolkningsstorlek är nästan lika stor som Malmö men som ligger i storstadsmetropoler med flera miljoner invånare. Chula Vista, som ligger i storstadsområdet San Diego, hade en mordfrekvens på 2,5Irvine i Kalifornien, som ligger i världsmetropolen Los Angeles, hade en mordfrekvens på 0,8Chandler i Arizona, som ligger i mångmiljonområdet Phoenix, hade en mordfrekvens på 0,4.

Jämför vi Malmö med jättestaden New York City så blir det intressant. New York City som har 25 gånger fler invånare än Malmö hade under 2016 en mordfrekvens på 3,9. Samtidigt som Malmös mordfrekvens stiger så sjunker densamma i New York City. Malmö är alltså nästan jämförbar med självaste New York City beträffande antal mord per capita. Om det är ett gott betyg för New York City eller ett dåligt betyg för Malmö får ni läsare avgöra.

Vi kan även jämföra Malmös mordfrekvens med hela amerikanska delstater. Malmös statistik är från 2016 och delstaternas från 2015. Jag hittade inte delstatsdatan från 2016, men den från 2015 ger iallafall en hyfsad indikation om hur Malmös mordfrekvens förhåller sig till amerikanska delstater som helhet. Jämför vi så ser vi att risken att mördas i Malmö är högre än i 18 av 50 amerikanska delstater, alltså högre än i 36 procent av delstaterna.

Poängen med den här krönikan är att sätta Malmös mordfrekvens i en kontext där inte antalet mord per capita relativiseras genom jämförelser mellan Malmö och städerna i USA med flest mord per capita. Syftet med den här texten är att påvisa att Malmö, trots att staden inte skulle tillhöra de farligaste i USA beträffande mord, absolut inte skulle anses tillhöra en av de säkraste städerna heller i samma kategori, inte ens i jämförelse med amerikanska städer med större och jämförbar befolkningsstorlek som Malmö.

Risken att vapenmördas i Malmö är helt enkelt högre än i ett betydande antal, med svenska mått, “storstäder” och delstater i USA, trots att dessa har avsevärt liberalare vapenlagar än Sverige och betydligt fler legala vapen per capita än i Malmö.

Istället för att som Lönnaeus skryta över och relativisera att lilla Malmö fortfarande iallafall har färre mord per capita än mångmiljongangsterstaden Chicago, anser jag att det bör lyftas fram som skamligt att lilla Malmö numera har fler mord per capita än stora delar av i USA.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson