Annonsera på Avpixlat

Facebooks “faktagranskning” mot “falska nyheter” nu igång

TVIVELAKTIG TVIVELAKTIGHETSVARNING Vänsterliberaler i USA har efter att deras kandidat Hillary Clinton förlorade mot Donald Trump i presidentvalet visat sig vara extremt dåliga förlorare. Bortförklaringarna och anklagelserna har duggat tätt, den ena mer långsökt och konspiratorisk än den andra. Något man är särskilt upprörd över är att ha förlorat monopolet på att filtrera den nyhetsrapportering som når medborgarna. För uppgifter som ur ett vänsterliberalt perspektiv är obekväma har ett nytt begrepp, “falska nyheter” (fake news), myntats. En av de oberoende medieplattformar man nu vill ta kontroll över är Facebook, och efter starka påtryckningar har man nu i varje fall delvis lyckats.

En ny praxis infördes häromdagen för att varningsmärka artiklar på Facebook med “tvivelaktigt innehåll” (questionable content). Officiellt hävdas att det är texter med många och allvarliga faktafel som ska förses med dessa varningstexter och -symboler men mycket tyder på att det mer handlar om att misstänkliggöra vissa typer av fakta, som man från vänsterliberalt håll inte anser bör få spridning. Ett av de bärande argumenten för att införa den här sorten märkning har nämligen varit att nyheter från andra medier än de vänsterliberala fått större spridning på Facebook.

I stället för att möta den nya konkurrensen om medieutrymmet vill etablissemangsmedia nu ta en genväg genom att stämpla konkurrenterna som “tvivelaktiga”. Ursprungligen ville man tvinga Facebook att använda en hårdare formulering och stämpla obekvämt innehåll från alternativa medier som “falskt” (fake) men har nu fått nöja sig med den något mildare formuleringen “tvivelaktigt” (questionable).

I gengäld har man sett till att de aktörer som certifierat för att utföra granskningsarbetet har en tydlig vänsterliberal profil. I nuläget är det nyhetsbolaget ABC och nyhetsbyrån AP och faktagranskningssajten Snopes som fått förtroendet. Samtliga dessa aktörer har fått hård kritik för att ha en tydligt vänsterliberal slagsida.

Det är oklart vilka texter på Facebook som ska definieras som “artiklar” och omfattas av granskningen. Det förefaller i första skedet som om det endast är engelskspråkiga texter som kommer att granskas och i förekommande fall förses med med varningstexter. Sannolikt ligger vänsterliberal etablissemangsmedia i Sverige också långt framme med påtryckningar för att få till stånd motsvarande “faktagranskning” av svenskspråkigt innehåll på Facebook och man kan befara att certifiering då kommer att ges till aktörer som Expo, SVT och Viralgranskaren som har en än påtagligare vänsterliberal slagsida än de aktörer som certifierats för att granska engelskspråkigt innehåll.

För att kunna slå ifrån sig den sortens kritik har man skapat en kuliss av objektivitet, bland annat i form av ett dokument framtaget av den förment oberoende journalistiska stiftelsen Poynter som alla granskningsaktörer måste skriva under där man lovar att vara opartiska och rättvisa i sina bedömningar. Den sortens dokument utgör dock sällan någon garanti för publicistisk hederlighet. SVT:s och SR:s public service-direktiv om saklighet och opartiskhet, demokratiklausul och tillsynsorgan Granskningsnämnden har inte hindrat dessa aktörer från att bedriva vänsterliberal propaganda och ägna sig åt censur och förmynderi i stället för konsekvensneutral nyhetsrapportering. Detsamma gäller de pressetiska reglerna som de flesta större aktörer i den svenska mediekartellen är anslutna till.

Systemet har ett illavarslande släktskap med de åtgärder som totalitära regimer vidtar i syfte att hindra spridning av regimkritik. Det präglas också av ett elitistiskt folkförakt med en föreställning om att medborgarna inte själva förmår bedriva sin egen källkritik och avgöra vilken information de ska lita på. Risken är överhängande att granskningen i sig blir mer tvivelaktig än det innehåll som granskas.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson