Annonsera på Avpixlat

Östeuropeisk invandrarfamilj dömda för omfattande assistansbedrägeri

Frantisek Banda, som i 14 år lurade Försäkringskassan att han var gravt handikappad. Foto: Polisen.

INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET Under 14 år tillskansade sig en medelålders kvinna och hennes två vuxna söner på falska grunder miljontals kronor från Försäkringskassan. Den yngre av sönerna spelade gravt utvecklingsstörd, och beviljades stora summor i bland annat assistansersättning. I onsdags dömdes familjen vid Malmö tingsrätt. Familjen har medborgarskap i Slovakien och Slovenien, och är enligt flera källor romer. Trots att de dömdes för grov brottslighet som pågick under lång tid undslapp de utvisning.

I tingsrättsdomen framgår att den medelålders kvinnan och hennes två söner flyttade från Slovakien till Malmö 1998. Kvinnan hade ett par år tidigare skilt sig från sin make i Slovakien och ingått äktenskap med en man i Sverige. Möjligen var detta ett skenäktenskap, i syfte att kvinnan och hennes söner skulle kunna bosätta sig i Sverige och få permanenta uppehållstillstånd här. Kvinnan skiljde sig nämligen från den nye maken redan 2000, varpå hennes tidigare make kom hit från Slovakien och levde med henne och sönerna. Han avled 2012.

I tingsrättsdomen uppges också att familjen, sedan de flyttade till Sverige, under långa perioder vistats i ett hus de haft kvar i Slovakien. Även detta tyder förstås på att flytten till Sverige var en skenmanöver, som gick ut på att familjen skulle kunna tillskansa sig olika typer av bidrag från det svenska samhället.

Familjens äldste son är född 1984, och var alltså 14 år när han kom till Sverige. Redan då tog familjen kontakt med sjukvården för att få intyg på att sonen var gravt förståndshandikappad och hade behov av stora hjälpinsatser för att klara ett normalt vardagsliv. 2000 beviljades sonen assistansersättning. 2003, strax efter att han fyllt 18, beviljades han även aktivitetsersättning; ett bidrag som ges till personer som är 18 -30 år gamla och inte kan arbeta på grund av sjukdom eller annan funktionsnedsättning.

I tingsrättsdomen framgår att den påstått gravt förståndshandikappade sonen visserligen bedömts som svagbegåvad, och att han under några år gick i särskola i hemlandet. Hans intellektuella svårigheter är dock inte alls av en sådan omfattning att han någonsin behövt personlig assistans. Han har sedan barndomen varit fullt kapabel att själv klara sin dagliga livsföring och t.ex. äta, tvätta sig, klä sig osv.

Trots detta lyckades den slovakiska familjen under lång tid lura både läkare, psykologer och annan vårdpersonal att sonen var så gravt handikappad att han behövde hjälp och tillsyn dygnet runt. Mamman ska i flera samtal med både Försäkringskassan och sjukvårdspersonal ha hävdat att sonen “bar blöja och behövde lika mycket omsorg som ett spädbarn“. När den påstått förståndshandikappade sonen undersöktes av läkare agerade han som modern och brodern sagt åt honom att göra. Han satt tyst intill sin mamma och låtsades som om han inte alls förstod vad som pågick omkring honom.

Hela familjen, dvs. mamman och de två bröderna, dömdes för att på falska grunder ha tillskansat sig närmare nio miljoner kronor i assistans- och aktivitetsbidrag. De bedrägerier som familjen begick före 2006 är emellertid preskriberade. Följaktligen har familjen inte kunnat åtalas för dem. Det totala belopp de svindlat sig till tros vara omkring 15 miljoner kronor.

Malmö tingsrätt utdömde följande påföljder i den aktuella bedrägerihärvan (mål nr. B 1675-15):

Frantisek Banda, född 1984, medborgare i Slovakien, dömdes till fängelse i två år för bidragsbrott av normalgraden samt grovt bidragsbrott.

Marian Banda, född 1986, medborgare i Slovakien, har förutom bidragsbrotten gjort sig skyldig till annan brottslighet i Sverige. Han dömdes till fängelse i tre år för bedrägeri, försök till bedrägeri, utpressning, bidragsbrott av normalgraden, samt grovt bidragsbrott.

Vlasta Bandova, född 1968, medborgare i Slovakien och Slovenien, dömdes till fängelse i tre år för bidragsbrott av normalgraden samt grovt bidragsbrott.

Samtliga tre dömdes också att gemensamt betala skadestånd till Försäkringskassan motsvarande det belopp de dömts för att ha fuskat sig till, dvs. närmare nio miljoner kronor.

Lundavägen i Malmö. Här bodde den slovakiska bedragarfamiljen under en period. De försvann utomlands och lämnade lägenheten utan uppsägning och utan att betala hyra. Trots detta fortsatte svenska myndigheter att betala ut bidrag. Foto: Jin Zan.

En anmärkningsvärd detalj i domen är avsaknaden av utvisningsbeslut. Det verkar inte ens som om åklagaren yrkat på utvisning. Följaktligen kan alltså den slovakiska bedragarfamiljen stanna kvar i Sverige efter avtjänade straff, om de så önskar. Domen mot familjen Banda/Bandova har diskuterats i sociala medier, och enligt flera uppgiftslämnare är familjen romer. Denna uppgift bekräftas av slovenska medier som uppmärksammat domen.

I mainstream-medias artiklar om den omfattande assistanshärvan diskuteras det faktum bedrägeriet kunde fortgå så länge innan det slutligen avslöjades. Nyhetsbyrån TT intervjuade i sin artikel om domen Peter Fausö, som är enhetschef vid Försäkringskassan i Skåne. Fausö gav bland annat följande kommentar:

– Att det tog så lång tid beror på att de lyckats lura så många instanser. Även läkare hade gått på bluffen, och underlagen från dem väger tyngre än anonyma tips.

I domen från Malmö tingsrätt framgår emellertid att den slovenska familjen haft en mycket märklig och ansvarslös livsföring, som borde ha fått varningsklockor att ringa hos svenska myndigheter lång tidigare. Till exempel uppges att familjen någon gång under våren/sommaren 2009 lämnade sin dåvarande lägenhet på Lundavägen i Malmö, utan någon uppsägning och utan att betala hyra. I november samma år återtog hyresvärden lägenheten. Våren 2010 var familjen tillbaks i Malmö, och fick då bo på hotell på socialtjänstens bekostnad.

Detta beteende upprepades vintern 2013 – 14, då familjen ännu en gång lämnade en lägenhet i Malmö utan uppsägning och utan att betala hyra. De vistades av allt att döma 8 – 9 månader i sitt hus i hemlandet, men var tillbaks i Sverige i september 2014. Då ordnade socialtjänsten ett tillfälligt boende åt dem i Vellinge.

Sammantaget tycks alltså svenska myndigheters hantering av den multikriminella slovakiska familjen vara ett typexempel på slapp, kravlös “snällism”, enligt vilken bidrag och hjälpinsatser ges i obegränsad omfattning, med ett minimum av kontroll och motkrav.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson