Annonsera på Avpixlat

Den ängsliga borgerliga invandringsdebatten

Kulturhuset Debatt/Forum 1 mars: Per Svensson, Adam Cwejman, Natalie Rothschild, Paulina Neuding, Mattias Svensson.

MASSINVANDRINGSDEBATTEN Den sista veckan har jag lyssnat på föredrag och debatter vid flera borgerliga sammanhang. De tassar runt migrationen, men kan inte låta bli att samtidigt kritisera massinvandringens nackdelar och oss invandringskritiker/SD på samma gång. En position som den liberala ekonomen Tino Sanandaji gjort till en konst, oavsett hur illa citerad han var av Expressen (26/2, 2017). Riktigt så formulerade sig inte innerstadsliberalerna i veckan dock.

Först ut var författaren, journalisten och Malmöbon Lars Åberg, som nog inte kan kallas borgerlig, men ändå talade inför det nya partiet Medborgerlig Samling i Stockholm den 23 februari (Facebook event). Han berättade om sin bok om Malmö, en stad som under 40 år tillåtits förfalla (se SvD 23/2, GP 26/2, Lokaltidningen 1/3). För de som följt Åbergs dystra framtidsspådomar om Malmö var det inget nytt, men han var en stark talare som förmådde förmedla sitt bistra budskap. Malmöiten Gunnar Wetterberg surade visserligen i en recension i tidskriften Respons men lär inte bli bönhörd av någon.

Lars Åberg, författare till boken Framtidsstaden , talade 23 mars vid Medborgerlig Samling i Stockholm

Alla lyssnar på Lars Åberg nu, inte minst kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och hennes tjänstemän som vägrar möta media och svara på frågor. Ingen bryr sig heller om DN Kulturs försök att hävda att det dåliga Malmö uppvägs av det goda Malmö (13/2). Bara pinsamt. Åhörarna på Medborgerlig Samling hade skrattat åt gymnasieliberalen Hugo Lindkvist på DN Kultur. Lars Åberg, en blid och vänlig man, hade nog lett, men varit tyst som man är när barn och tonåringar lägger sig i sådant som de inte vet något om men ändå ska komma till tals. Man ska vara snäll mot de svagsinta.

Nästa debatt var en internliberal diskussion mellan två nyktra liberaler (Cwejman, Neuding), en livsstilsliberal (M Svensson) och en magisterliberal (P Svensson) på Kulturhuset. Den senare mästrade de övriga för att inte hålla sig till den sanna liberala läran, en sur och långsint hållning han tidigare tydligt visat (Avpixlat 30/12, 2016). Han antydde att de andra, förutom Mattias Svensson, på något sätt skulle vara Sverigedemokratiskt influerade och därmed omöjliga att ta på allvar.

– Om valet står mellan välfärdsstaten och öppna gränser, så är jag för öppna gränser, sa kulturredaktören vid Sydsvenska Dagbladet, medarbetare i Dagens Nyheter och uppburen liberal författare.

– Har du några bevis för att jag och Paulina skulle ha sådana sympatier, sa Adam Cwejman flera gånger utan att få svar.

Per Svensson fortsatte sin tirad med att hävda att den liberala demokratin var hotad och samtidigt anklaga Paulina Neuding och Adam Cwejman för att torgföra domedagsprofetior.

– Du kör med Guilt by Association, sa Paulina Neuding. Jag är borgerlig, inte liberal längre.

Mattias Svensson försökte få gehör för sin kritik av Systembolaget och drogförbud men förgäves. Paulina Neuding och debattören Jenny Sonesson från publiken menade att när samhällets grundfunktioner hotas är man inte intresserad av livsstilsliberalism. Rätt så. Plats i korgen Mattias och ta Per med dig.

Karin Svanborg- Sjövall och Gina Gustafvsson, Timbro 2 mars

Hur kan liberalismen hantera värdekonflikter var temat för ett samtal på den borgerliga tankesmedjan Timbro 2 mars (se inspelning ) utifrån den liberala filosofen Isaiah Berlin som Gina Gustavsson forskat om.

Vad skulle Berlin tyckt om slöjor på småflickor? Och vilka egentligen är “upplysningsfundamentlister”? Gina Gustavsson är inte förtjust i “romantiska liberaler” som franske filosofen Pascal Bruckner och den danske kulturredaktören Flemming Rose som publicerade Muhammedteckningar 2006 (se Lena Halldenius recension i Respons av hennes avhandling i statsvetenskap i Uppsala  2011).

Märkligt nog sa Gina Gustavsson att småflickor i muslimska familjer av fri vilja skulle vilja ha slöja, för “att göra som mamma”. Ett naivt synsätt och snarare illiberalt eftersom islam är en totalitär politisk ideologi snarare än en religion och som liberaler bör akta sig för.

Men diskussionen var intressant och ni kan själva lyssna på samtalet.

Klart är att alla samtal direkt eller indirekt handlade om invandringen. De borgerliga opinionsbildarna har till sist insett problemen, men är fortfarande vilsna och skälle  på SD i brist på argument. Vackert så. Än bättre om de läser Timbros förlagschef, Andreas Johansson Heinös avhandling från 2009 (se 28/4, 2016 Sjunne). Hade de  gjort det tid hade mycket varit vunnet.

De ängsliga borgerliga opinionsbildarna har ett par månader på sig, men inget parti annat än SD som inser vad som sker i landet och förmår dra röster. Huboten AKB måste skickas tillbaka och ersättas som Nima Gholam Ali Pour skrev på Facebook 1 mars. Bråda dagar för borgare. Lycka till.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson