Annonsera på Avpixlat

Därför kommer Donald Trump inte att avsättas

KRÖNIKA Nyligen publicerade Veckans Affärer en artikel med rubriken “Professorn: Trump kommer avsättas inom 100 dagar. Pence tar över”. Aftonbladet, SvD, DN Sydsvenskan och annan svensk media har även publicerat liknande artiklar nyligen där till och med Göran Persson uttalat sig förhoppningsfullt i frågan. Oavsett hur mycket dessa hoppas på en avsättning av Trump kommer en sådan inte att ske. I denna krönika förklarar jag varför.

I artikeln i Veckans Affärer påstår tidningens källa och “expert”, historieprofessorn Ronald L Feinman, att “det finns mycket som pekar mot att Trumps styre kommer bli kortvarigt”. Professorn levererar inte ett enda rationellt argument, verklighetsförankrade i avsättningsprocessens spelregler som står inskrivna i Konstitutionen. I själva verket pekar allt på det rakt motsatta, att Trumps styre kommer bli långvarigt, alltså minst hela hans första mandatperiod. De mest övertygande bevisen för det, vilket historieprofessorn inte verkar förstå, är de magiska siffrorna  25 och 19.

Reglerna för avsättning av presidenten skrevs in i Konstitutionen. Grundarna av USA gjorde den processen medvetet till en mycket svår uppgift. Detta för att avsättning inte skulle bli en del av den politiska vardagen som enkelt kan genomföras av partiet som förlorade presidentvalet utan endast användas i yttersta nödfall då båda partierna är överens om att presidenten måste avsättas och där klara bevis existerar att presidenten varit inblandad i kriminalitet. Richard Nixon hade troligen avsatts på grund av Watergate om ha inte själv valt att avgå.

Först och främst måste en stark anledning att avsätta presidenten framkomma. Bevis om till exempel inblandning i mutor, landsförräderi eller grov kriminalitet måste framställas. Nixon var inblandad i kriminalitet där starka bevis även framkom. Att endast ogilla personen eller politiken duger inte. Dock kan man alltid försöka avsätta presidenten där bristande moral och integritet är orsaken. Det misslyckade republikanska försöket att avsätta Bill Clinton handlade i grunden just om Clintons bristande moral och integritet samt motvilja att samarbeta med utredningen kring sexskandalen i Vita Huset samt lögnerna kring denna.

Alla visste dock redan innan att försöket inte skulle lyckas, baserat på reglerna kring avsättning. Av samma skäl kommer försök att avsätta Trump baserat på politiska och personliga grunder också att misslyckas.

Beträffande Trump finns för närvarande nämligen ingen substans som uppfyller de kriterier som krävs för avsättning. Media och Trumps meningsmotståndare har i över ett år försökt att gräva fram bevis som kan användas i avsättningssyfte men konstant kommit upp tomhänta.

Inom dagens vänsterliberala avsättningsdebatt kvarstår därför bara anledningarna att Trump ogillas som person och att hans politik inte är vänsterliberal. Redan här tar det tvärstopp för de som hoppas på en avsättning av Trump. Om, mot all förmodan, demokraterna ändå går vidare med sina substanslösa anklagelser till Kongressen i syfte att avsätta Trump, ser det dock kolsvart ut för dem i praktiken.

För att avsätta (impeach) en president krävs det en majoritets röster i Kongressens Representanthus, alltså minst 218 av 435 röster. Om detta uppfylls krävs sedan 67 procents röster i Senaten.

För närvarande sitter i Representanthuset 193 demokrater och 237 republikaner. Fem stolar står tomma och väntar på att fyllas. För att avsätta Trump i praktiken krävs det alltså att alla 193 demokrater röstar för en avsättning samtidigt som minst 25 republikaner röstar för detsamma. Att minst 25 republikaner ska hoppa på ett sådant eventuellt avsättningståg är extremt osannolikt och skulle innebära politiskt självmord för dessa republikanska ledamöter, alltså att deras politiska karriär inom det republikanska partiet är över, eftersom en röst för att avsätta Trump skulle bestraffas hårt i nästa kongressval hemma i valdistriktet. Om, återigen mot all förmodan, demokraterna trots allt skulle lyckas skramla ihop de minst 25 republikanska rösterna som krävs återstår ett ännu större kraftprov i Senaten.

I Senaten krävs det, som nämnts, att 67 senatorer röstar för en avsättning. För närvarande har demokraterna 46 stolar i Senaten. Två stolar är oberoende men allierar sig med demokraterna. 52 stolar är republikanska. För att avsätta Trump krävs det alltså att alla demokrater röstar för avsättning. Utöver det måste också de två oberoende senatorerna göra detsamma samtidigt som minst 19 republikanska senatorer måste rösta för avsättning.

Att hela 37 procent av republikanska senatorer skulle rösta för en avsättning är ännu mer osannolikt än att 11 procent av republikanerna i Representanthuset röstar för detsamma. I princip är det noll chans.

Av samma anledning som i Representanthuset kommer en republikan i Senaten som röstar för att avsätta Trump bestraffas hårt av sina väljare i nästa senatsval. Senatorer vet naturligtvis detta och kommer självklart undvika att leka med den elden.

Vidare kan vi konstatera att Donald Trump fått i princip oavkortat stöd av republikanerna i Senaten beträffande tillsättningarna till hans regering. Om republikanska senatorer ger detta stöd till Trumps regeringsnomineringar kommer naturligtvis inte samma republikanska senatorer sedan att hugga Trump i ryggen genom att rösta för hans avsättning.

De praktiska problemen som hopar sig för den som hoppas på en avsättning av Trump slutar dock inte här. Den amerikanska börsen har reagerat extremt positivt på Trumps presidentskap. Även amerikanska konsumenter, småföretag, tillverkningsindustrin samt storföretagsledare har gjort detsamma. Att ens tala om att avsätta en president när ekonomin börjar gå på högvarv samtidigt som konsumentoptimismen i alla led är stor, är inte något som kommer tas på allvar i den amerikanska kongressen, vilket representanter och senatorer, framför allt republikanska sådana, naturligtvis tar hänsyn till om det blir snack om avsättningsförsök.

För den som missade att Donald Trump höll ett tal i kongressen i tisdags kväll borde det inte längre råda några tvivel om att en avsättning är extremt avlägsen. Till och med vänsterliberal media i USA berömde Trumps tal och påpekar att han agerade som en sann president under talet. Enligt en undersökning gjord av Trump-hatande CNN efter talet har även den stora majoriteten av det amerikanska folket gett positivt gehör till talet och uttryckt optimism över framtiden. Talet i kongressen har tveklöst fått många oberoende väljare, men även en del demokrater, att ändra uppfattning om Trump.

I sammanhanget ska det dock nämnas att representanter till alla 435 stolar i Representanthuset ska röstas fram i mellanvalsåret 2018, vilken teoretiskt kan sluta med att demokraterna får nödvändiga 218 stolar för att i egen majoritet rösta fram en avsättning av Trump och därmed passa vidare bollen till Senaten. Samma år går dock endast 9 republikanska men hela 23 demokratiska senatstolar inför val. Att demokraterna genom det senatvalet ska erövra en betydande majoritet som då kan genomföra en avsättning är högst osannolikt. När man granskar kartan inför valet 2018 kan man konstatera att det snarare lutar åt att republikanerna stärker sin majoritet i Senaten och att ett eventuellt försök i Representanthuset att avsätta Trump i så fall enkelt stoppas av Senaten.

Det vi måste ha i tankarna när media upphetsat skriver om att Trump kommer att avsättas och diverse “experter”, inklusive Göran Persson, påstår detsamma, är att dessa inte riktigt förstår vad som krävs för att en amerikansk president ska kunna avsättas och hur olika variabler i praktiken påverkar sannolikheten för en eventuell avsättning.

På samma sätt som svensk media aldrig begrep varför Donald Trump vann valet begriper de inte varför Trump inte kommer att avsättas. Såvida inget oförutsett och extremt dramatiskt sker som till exempel att USA-älskaren Donald Trump mot all förmodan skulle begå bevisat landsförräderi kan vi lugna oss med att Trump inte kommer att avsättas.

Efter presidentvalet i november spekulerade och önskedrömde vänsterliberaler om olika sätt som tillsättningen av Donald Trump kan saboteras, allt från röstomräkning till elektorvildar. Som jag skrev redan då skulle alla dessa försök misslyckas. Detsamma gäller nu avsättning. Jag rekommenderar därför vänsterliberaler att sluta önskedrömma och istället gå i terapi och lära sig vänja sig med tanken att Donald Trump kommer vara president de närmsta fyra åren, eventuellt åtta.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson