Annonsera på Avpixlat

Välviljans baksida

KRÖNIKA Precis samtidigt som justitieminister Morgan Johansson i Agenda frenetiskt förnekar det ökande våldet i Sverige smäller ännu en handgranat i Malmö och skadar en person. Det är som om Volvo skulle förneka bromsfel på en bilmodell och hoppas på att man kan prata bort problemet. Så gör naturligtvis inte Volvo. Man återkallar aktuella bilar och erbjuder sig att åtgärda felet – och ser över produktionen så att felet inte upprepas. Allt för att behålla förtroendet bland köparna och sin position på marknaden.

Volvo har nämligen positionerat sig på bilmarknaden som en av de säkraste kvalitetsbilarna och gör allt för att behålla och stärka den positionen. Att förneka ett av kunderna upplevt säkerhetsproblem skulle på sikt vara helt förödande för Volvo. Inom marknadsföringen talar man om positionering av varumärken. För att ge en enkel bild kan man föreställa sig att konsumenterna i hjärnan har rankingstegar för olika områden. Det gäller för företagen att försöka bli nummer ett på en sådan kollektiv stege – då blir man marknadsledare inom sin marknadsnisch.

Du kan testa själv. Hjärnan klarar normalt inte fler än sju varumärken – oftast bara tre-fyra – på varje sådan stege. Om de flesta konsumenter har Colgate högst på sin “tandkrämstegstege” så är Colgate troligen störst på tandkrämsmarknaden. Den positionen söker man behålla genom reklam, produktnyheter etc. På stegen för hamburgerrestauranger är förmodligen McDonald’s nummer ett på de flestas stege. Stegen för exklusiva bilar toppas troligen av Rolls-Royce etc. Du kan ju försöka att nämna fler än sju märken på dina stegar för t.ex mobiltelefoner, bensinbolag, försäkringsbolag, kaffe eller värktabletter. Eller varför inte din tänkta stege för “bästa politiska parti för lag och ordning”.

För några år sedan toppade Miljöpartiet stegen för “gröna partier”. De väljare som prioriterade miljöfrågor valde detta parti. Men efter att ha svikit de flesta av sina gröna vallöften har partiet förlorat sin ledarplats på denna stege och får därmed allt svårare att motivera sin existens. Man har alltså valt det kortsiktiga målet att sitta i regering istället för att långsiktigt stärka sin positionering bland väljarna. Ett kardinalfel för varje marknadsförare. Det felbeslut som Volvo inte skulle göra.

Sverige har i omvärlden länge varit positionerat som det välordnade, trygga folkhemmet. Inhemskt har Socialdemokraterna i många årtionden toppat denna stege bland väljarna och oftast lyckats förstärka denna position inför val. Så väl har tidigare s-politiker lyckats befästa denna position att det krävs oerhörda misstag av dagens s-politiker för att deras trognaste väljare ska byta parti.

När nu omvärldens bild av Sverige – rätt eller fel – förändras från tryggt folkhem till närmast laglöst land, riskerar dagens s-politiker att tappa partiets positionering som nummer ett på “trygghetsstegen”. Den “stege” som förmodligen är den viktigaste för svenska väljare. När nyheterna dag efter dag rapporterar om mord, bränder, upplopp och allt fler utanförskapsområden klingar det falskt när ansvariga politiker och handgångna experter och journalister hävdar att Sverige är tryggare än någonsin. När vi dagligen läser om höjda skatter, nedskärningar i välfärden, sjukvårdsköer, bostadsbrist, skolförfall och elände på elände är det svårt att tro på politikernas försäkran om att invandringen är lönsam och mångkulturen problemfri.

När utländska tv-team blir överfallna i utanförskapsområden, när ambulans och brandkår måste ha poliseskort i vissa områden, när ett femtiotal bilar brinner varje dag, när kvinnor inte vågar gå ut kvällstid, när tiggare sitter i varje gathörn och kåkstäderna växer runt storstäderna – då är det svårt att tro på politikernas försäkran om att det inte finns några no-go-zoner i mångkulturens förlovade land. Istället för att ta tag i problemet diskuterar man vad dessa områden ska kallas. Det är som om Volvo skulle försöka mörka och bortförklara sina kunders klagomål på bromsarna och kalla klagande bilägare för illvilliga lögnhalsar med fartnedsättningsfobi.

När så världens mäktigaste man Donald Trump pekar ut Sverige som ett varnande exempel – då faller Sverige av sin “trygghetsstege”. Presidenten må ju ha rätt eller fel, men det ska till mer än den svenska regeringens twitterbudskap med “korrekta uppgifter” för att motverka det internationella genomslag som USA:s president får med sitt budskap. Det är som att försöka bemöta en stor TV-reklamkampanj med en radannons i lokaltidningen. Istället för att ta itu med de problem som även regeringen ju måste se – även om de kallar dem för utmaningar och menar att Trump är galen.

Ändå sitter Morgan Johansson där i Agenda i debatt med Mattias Karlsson (SD) och förnekar alla problem. Skyller Karlsson för att “skämmas” över det Sverige han själv påstår sig vara stolt över. Såsom statsminister Stefan Löfven myndigt örfilar upp författaren Katerina Janouch efter att hon i tjeckisk TV berättat om krisernas Sverige. Eller som man anklagar polisen Peter Springare som brottsling efter att han skrivit om utlänningars kriminalitet i Sverige. Eller som etablissemanget försöker hindra spridningen av Tino Sanandajis bok “Massutmaning”. Eller som svenska företrädare kallar Danmark för rasistiskt… etc, etc.

Det håller ju inte i längden att ständigt skjuta budbärare och ägna kraften åt att med statistiktrixande, idiotförklarande av oroliga medborgare, orwellska språkvändningar, rasiststämpling av oliktänkande, beskyllning mot alla andra länder för att de inte “tar sitt ansvar” för flyktingkatastrofen, bagatelliserande av de många som drabbas av minskande trygghet och ökat våld, nedskärningar i välfärden och höjda skatter. Inte minst är det ett svek mot alla de hederliga, arbetande nyanlända som trängs ihop i mer eller mindre laglösa utanförskapsområden där inte ambulans och brandkår kan komma fram i tid. Ja, inte ens brevbäraren i en del kvarter.

Morgan Johansson berättar i samma Agendainslag att han haft ett två timmar långt samtal med den ungerske justitieministern – som har en helt annan uppfattning om asylpolitik än den svenske ministern. “Vi kom inte en millimeter närmare varandra” säger Morgan Johansson uppgivet. Underförstått att han inte kunnat omvända den ungerske ministern till att ta mer ansvar för asylsökande. Problemet är ju att inget annat land – förutom Tyskland – är berett att gå honom till mötes. Trots det hävdar han ständigt att flyktingproblemet ska lösas genom att fler länder “tar sitt ansvar” såsom Sverige. Men ju mer bilden av ett kaotiskt Sverige sprids internationellt desto svårare blir det nog att få andra länder att anta den svenska invandringspolitiken. Folkvalda i Ungern liksom i andra länder ser kanske mer till sitt ansvar för de egna medborgarna – de som valt dem till sina företrädare. Trots att de av svenska politiker blir betraktade som rasister.

På den internationella stegen för “framgångsrika invandringsländer” ligger Sverige nu nog på absoluta botten. Risken med att ta emot fler flyktingar än man klarar av att ta hand om blir för andra länder tydlig och avskräckande. Det lär inte gagna världens asylsökande flyktingar. Hybrisen om att bli den humanitära stormakten kan vara den mest kontraproduktiva och mest dyrköpta positioneringskampanjen någonsin. För både infödda och nya svenskar.

Rolf Malm

Fler krönikor av Rolf Malm hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson