Annonsera på Avpixlat

Erdogan inte välkommen att bedriva valkampanj i Österrike

Recep Tayyip Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är inte välkommen att kampanja för exil-turkar i Österrike.

ÖSTERRIKE / INTERNATIONELL POLITIK Inför en folkomröstning i april tros Turkiets islamistiske president Recep Tayyip Erdoğan ha haft för avsikt att hålla kampanjmöten för turkiska invandrare bosatta i Österrike. Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz uppges nu ha meddelat att Erdogan inte är välkommen till Österrike i detta syfte. Kurz menar att det “ökar motsättningar” och “motverkar integration” om Erdogan får bedriva sin valkampanj i Österrike.

En av massinvandringens många negativa konsekvenser är, som bekant, att invandrare i åtskilliga fall tar med sig hemlandets politiska, religiösa och etniska motsättningar till det nya landet. På så sätt har djupa, ibland t.o.m. våldsamma konflikter mellan invandrargrupper kommit att bli en del av vardagen i många västeuropeiska länder. Ett exempel är konflikten mellan etniska turkar och kurder med ursprung/medborgarskap i Turkiet.

I april ska en folkomröstning hållas i Turkiet. Folkomröstningen gäller en ändring av Turkiets grundlag, som – om den genomförs – kommer att stärka presidentämbetets makt avsevärt. Lagändringen skulle bland annat innebära att premiärministerposten försvinner och istället ersätts av en eller flera vicepresidenter.

Erdogan och hans sympatisörer hävdar att Turkiets politiska styre genom den föreslagna lagändringen skulle bli mera effektivt. Man påstår bland annat att bekämpningen av terrorism därigenom skulle kunna förbättras avsevärt. De som motsätter sig lagändringen menar å andra sidan att detta är ett sätt för Erdogan att ytterligare utöka sin makt, och att lagändringen skulle innebära ett steg mot en enpartistat, med Erdogan som diktator.

Turkar utgör en stor invandrargrupp i många västeuropeiska länder, inte minst i Österrike. Omkring 360 000 personer i Österrike har turkiskt ursprung. C:a en tredjedel av dem är turkiska medborgare och har följaktligen rätt att rösta i turkiska val. Det ska ha framkommit uppgifter om att president Erdogan inför folkomröstningen i april planerat genomföra kampanjmöten för exil-turkar i Österrike.

På måndagen rapporterade dock österrikiska medier att landets utrikesdepartement tydligt talat om man inte vill att turkiska valkampanjer ska föras i Österrike. I ett uttalande ska Österrikes frispråkige, unge utrikesminister Sebastian Kurz bland annat ha sagt (i översättning):

– Vi välkomnar inte politiskt kampanjande. Turkiets president kan naturligtvis, precis som andra politiska ledare, göra bilaterala besök i Europa och Österrike för att konferera med ledande politiker och statstjänstemän. Men vi motsätter oss skarpt att den turkiska valkampanjen med dess polarisering tas till Österrike.

Sebastian Kurz har förutom sin unga ålder – han var bara 27 år när han 2013 utsågs till utrikesminister – även uppmärksammats för att han beskrivit Angela Merkels frikostiga asylpolitik som “naiv”, samt för att han varit en av de politiker som hårdast drivit frågan om ett förbud mot heltäckande muslimsk maskering (burka/niqab) på allmän plats i Österrike.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson