Annonsera på Avpixlat

Asylsökande fick bo i fritidshus – sanering och reparationer tros kosta drygt 250 000 kronor

Nörre Nebel, en liten ort på mellersta Jylland, är ett populärt turistmål. Här ligger det fritidshus som Varde kommun hyrde för att använda som asylboende. Foto: Taxiarchos228.

DANMARK / ASYLHAVERIET Alice Lauridsen i danska Varde hyrde ut sitt fritidshus till kommunen, som skulle använda det som boende för asylsökande. Efter knappt ett år löpte hyresavtalet ut. Huset med inventarier var då så nedgånget och slitet att det, enligt Alice Lauridsen, kommer att kosta 200 000 danska kronor (motsvarande drygt 250 000 SEK) att återställa det i sitt ursprungliga skick. Alice går nu ut i dansk media och varnar fastighetsägare för att hyra ut bostäder i syfte att de ska användas av asylsökande.

Alice Lauridsen äger ett fritidshus i Nörre Nebel, strax norr om Esbjerg på Jylland. Huset har under knappt ett år varit uthyrt till Varde kommun. Kommunen har använt det som boende för asylsökande, som man anvisats av danska staten. Hyresavtalet löpte ut den 1 februari, och de sista asylsökande uppges ha lämnat huset i mitten av januari. Det är fråga om ett stort fritidshus med nio rum och en total boyta på 280 m². Åtta asylsökande åt gången ska ha bott i huset.

Efter att de sista asylsökande flyttat ut anlitade Varde kommun personal som ägnade en vecka åt att städa huset. Det är oklart varför de asylsökande inte själva kunde flyttstäda lokalerna innan de lämnade dem. Men Alice Lauridsen var långt ifrån nöjd med det tillstånd hon fann sitt hus i. Hon hävdar lång rad inventarier måste bytas ut eller repareras, eftersom de förstörts av de asylsökande.

Efter att Alice framfört sina krav har Varde kommun gått med på att bekosta en del av de förstörda inventarierna. Kommunen har bl.a. erbjudit sig att bekosta ny köksinredning, spis, diskmaskin, tvättmaskin och köksbord. Kommunen är också villig att betala för ett nytt köksgolv, reparationer av fuktskador, samt en rad andra mindre åtgärder. De erbjudna åtgärderna uppskattas sammanlagt kosta Vardes skattebetalare 121 000 danska kronor (motsvarande drygt 150 000 SEK).

Men Alice Lauridsen är inte nöjd med kommunens erbjudande. Hon menar att betydligt fler saker förstörts under den tid asylsökande bott i fritidshuset, och att det är kommunens skyldighet att ersätta henne för dessa saker. Hon kräver bland annat ersättning för ett matbord med tillhörande stolar, en lädersoffa, sängar, husgeråd m.m. Alice anser också att Varde kommun borde bekosta ytterligare en sanering av huset. Hon motiverar detta bl.a. med att det luktar rök i huset, trots att det i hyresavtalet med kommunen var fastslaget att rökning inte fick förekomma.

Alice Lauridsen hävdar att det kommer att kosta omkring 200 000 danska kronor att återställa fritidshuset i det skick det var när det hyrdes ut, alltså rejält mycket mer än de 121 000 kronor Varde kommun erbjudit sig att betala. Alice påpekar också att hon inte kan hyra ut huset igen förrän det återställts. Därigenom uteblir förväntade hyresintäkter; något som kommunen egentligen också borde ersätta henne för. På grund av detta har Alice Lauridsen nu gått ut i dansk media och avrått ägare till fritidshus från att hyra ut till kommuner som planerar att använda husen som asylboenden.

Det är oklart om några ersättningskrav ställts på de asylsökande som bott i huset, och som kan antas ha orsakat åverkan på möbler och inventarier.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson