Annonsera på Avpixlat

Åtal väckt i hedershärvan kring mordet på Ramin Sherzaj

Den mördade Ramin Sherzaj.

MORD / INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET På torsdagen väcktes åtal mot sammanlagt nio personer som misstänks vara inblandade i kidnappningen av och mordet på 23-årige Ramin Sherzaj i Gävle. Rättegången hålls av säkerhetsskäl i Stockholm eftersom mordet är hedersrelaterat och en hotbild från hela släkter och klaner såväl i som utanför Sverige finns i bakgrunden.

Det var den 4 april förra året som en joggare blev vittne till hur en ung man av maskerade män tvingades in i en personbil och fördes bort från slottsparkeringen i centrala Gävle. Bilen som användes vid bortförandet påträffande några dagar senare utbränd i ett skogsområde. Ytterligare två veckor senare påträffades Ramin mördad på en skogsväg utanför Sundsvall. Mordet hade skett genom strypning och föregåtts av grov misshandel.

Det visade sig snart att motivet var hedersrelaterat. Ramin Sherzaj hade haft en kärleksaffär med en gift 25-årig kvinna med utomvästlig asylrelaterad bakgrund och postat en bild på Facebook på sig själv och kvinnan. Detta väckte ont blod bland kvinnans släktingar i Sverige och utlandet, däribland kvinnans bröder och hennes numera ex-man. Mordhot riktades mot Ramin som gjorde polisanmälan. Varför anmälan inte ledde till någon åtgärd är oklart.

Ramin fann för gott att flytta till okänd adress men kvinnans släktingar lyckades enligt åtalet övertala henne att locka fram honom så att de kunde kidnappa och mörda honom. Nu åtalas inte mindre än nio personer, inklusive den 25-åriga kvinnan, för delaktighet i mordet. Sex av dessa sitter häktade och åtalas för människorov och mord medan de tre övriga åtalas för medhjälp och har sluppit häktning. Yrkanden om utvisning har för ovanlighetens skull gjorts i de fall det är möjligt. Samtliga åtalade nekar till brott.

Samtliga åtalade har också namn som anger att de kommer från Mellanöstern, några har svenskt medborgarskap, andra irakiskt. En av de åtalade har dubbelt medborgarskap och en annan förefaller det inte ha gått att fastställa medborgarskapet för. En tionde person är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. Utifrån dessa uppgifter och uppgifter om tolkbehov förefaller det röra sig om en släkt från irakiska Kurdistan men med förgreningar även till södra Irak. Den mördade Ramin uppges komma från Afghanistan.

Brottsutredningen har varit mycket resurskrävande och kostsam för de svenska skattebetalarna. Utredningsmaterialet omfattar 12.000 sidor och enligt chefsåklagare Tora Holst på internationella åklagarkammaren i Stockholm som håller i målet har mellan 600 och 700 förhör hållits. Rättegången inleds sen 7 mars och beräknas pågå i hela två månader. Holst uppger att hon bedömer bevisläget som gott så att skattebetalarna kan förväntas få utdelning för sina mångmiljonkostnader i form av fällande domar.

Gävle tingsrätt, B 922-16

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson