Annonsera på Avpixlat

Danmark rasar – “jihadister” som rest för att strida med IS fortsätter få danska bidrag

DANMARK / MUSLIMSK TERRORISM Islamister som lämnat Danmark för att strida med den muslimska terrororganisationen IS i Mellanöstern fortsätter i en del fall kvittera ut olika typer av skattefinansierade bidrag från det danska välfärdssystemet. Detta avslöjade den danska kvällstidningen BT på måndagen. Uppgifterna, som uppges komma från den danska säkerhetspolisen PET, har väckt starka reaktioner. Danmarks arbetsmarknadsminister har lovat att snarast se över bidragssystemen för att få stopp på utbetalningar till misstänkta terrorister/”jihadister”.

Svenska myndigheter är av allt att döma inte ensamma om att vara naiva och godtrogna när det gäller hanteringen av islamister med terroristsympatier. På måndagen kunde danska BT berätta att det förekommer att islamister som rest från Danmark till Syrien för att strida med IS fortsätter kvittera ut olika typer av bidrag. Det ska bland annat vara fråga om förtidspension, sjukersättning, arbetslöshetsersättning och s.k. kontanthjälp (ungefär motsvarande försörjningsstöd/”socialbidrag”).

Det är förstås illa nog att en person kan fortsätta få ekonomiskt bistånd om han/hon lämnat landet i syfte att strida för en terroriststämplad organisation i en annan del av världen. Än mer absurt blir det när man betänker att det i en del fall är fråga om personer som bedömts vara inkapabla att sköta ett vanligt arbete. Personer som bevisligen klarar av att tjänstgöra som soldater i en väpnad konflikt har till danska myndigheter uppgett att de p.g.a. sjukdom eller handikapp är oförmögna att ha något som helst arbete, och de danska myndigheterna har låtit sig luras.

Den danska kvällstidningen skriver att uppgifterna om bidragsmissbruket kommer från en rapport som nyligen sammanställts av den danska säkerhetspolisen PET. Rapporten ska ingå i underlaget för en eventuell ny lagstiftning med syfte att motverka att danska medborgare reser till Mellanöstern för att strida med IS och liknande islamistiska terrororganisationer.

Danmarks arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen har lovat en omedelbar översyn av reglerna för utbetalning av t.ex. förtidspension och sjukpenning. Foto: EU2016 SK [CC0].

Danmarks arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen, ska ha varit mycket upprörd över de uppgifter som offentliggjorts. Han ska ha lovat att omedelbart inleda en granskning av systemen för bidragsutbetalningar, för att snabbt försöka få bukt med problemen. I ett uttalande till BT uppges han bland annat ha sagt (i översättning):

– Det är en enorm skandal att vi utbetalar pengar från den gemensamma välfärden till människor som reser till Syrien eller andra platser i världen och undergräver den demokrati vi i Danmark kämpat för i flera hundra år.

– Om man uppehåller sig i en krigszon och direkt eller indirekt deltar i krigshandlingar så överensstämmer det förstås inte alls med att man fått förtidspension. Förtidspension är ju något man beviljas om man bedöms vara helt oförmögen att ha ett arbete eller anknytning till arbetsmarknaden.

Flertalet utbetalningar av skattefinansierade bidrag görs i Danmark numera av en myndighet med namnet Udbetaling Danmark. Det är alltså denna myndighet som har det slutgiltiga ansvaret för att pengar utbetalas till misstänkta jihadister och terrorister. Ett av de problem den danska staten nu måste åtgärda är de regler som styr Udbetaling Danmarks verksamhet. Carsten Bodal, som har titeln vice direktör på den danska myndigheten, förklarar situationen så här (i översättning):

– Lagstiftningen ger inte Udbetaling Danmark möjlighet att stoppa utbetalning av förtidspension bara för att säkerhetspolisen informerar oss om att mottagaren deltar i stridshandlingar i Syrien.

Detta är inte första gången frågan om bidrag till jihad-resenärer diskuterats i den danska offentligheten. Så sent som i december i fjol uppgav Ekstra-Bladet, den andra av landets två stora kvällstidningar, att 36 jihadister mottagit kontanthjälp eller arbetslöshetsersättning medan de var i Syrien och stred med IS. I 23 av fallen ska kvällstidningens upplysningar ha lett till att jihadisterna blivit återbetalningsskyldiga.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson