Annonsera på Avpixlat

Minst 30-35 bilar brann under natten mot söndag

Foto: NathanWert.

SVERIGE BRINNER Fr.o.m. lördag eftermiddag t.o.m. lunchtid på söndagen rapporterades ett stort antal anlagda bilbränder och andra fall av grov skadegörelse. Sammanlagt skadades/förstördes minst 30 – 35 bilar, antingen genom anlagda bränder eller genom annan skadegörelse. De mest omfattande av nattens “carbecues” skedde i Örebro, Södertälje, Norrköping och Finspång. I Täby, i norra Stockholmsområdet, ledde en anlagd brand på taket till ett köpcenter till stort pådrag från räddningstjänst och polis.

Kl. 20.44 på lördagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att det brann i Täby köpcentrum, i norra Stockholmsområdet. Flertalet butiker i det stora shoppingcentret hade hunnit stänga, men ett par större dagligvarubutiker hade fortfarande öppet. Polisens första uppgift blev därför att så snabbt som möjligt utrymma butikslokalerna. Det visade sig brinna på flera ställen på centrets tak. Det initiala släckningsarbetet ska ha tagit c:a två timmar, varpå eftersläckningen inleddes.

Lyckligtvis ska ingen människa ha skadats i branden. De materiella skadorna kunde begränsas till taket samt till en butikslokal, i vilken vatten från släckningen läckte in.

Branden bedöms ha varit anlagd. Denna bedömning baseras bland annat på att flera brandhärdar påträffades, samt på att personer ska ha setts på köpcentrets tak i samband med att branden startade. På söndagen uppgavs att ingen gripits för dådet. Det finns inga uppgifter om att några misstänkta identifierats. Varken i polisens eller mainstream-medias rapportering uppges några signalement på de personer som sågs på köpcentrets tak i samband med att det började brinna.

* * *

Vid lunchtid på lördagen brann det i ett sopkärl i ett sophus vid Två systrars väg, i det invandrartäta området Norrliden i Kalmar. Branden kunde snabbt släckas av räddningstjänsten, men orsakade mindre rökskador i sophuset. Det är oklart om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring kl. 14.30 på lördagseftermiddagen fick Göteborgspolisen larm om att två ungdomar försökt anlägga en brand ombord på en buss som var i trafik. De båda ungdomarna ska ha försökt tända eld på ett säte på bussen. Som tur var blev det aldrig någon fullt utvecklad brand.

Händelsen ska ha skett vid hållplatsen Pilbågsgatan/Fridkullagatan, i området Krokslätt. De båda ungdomarna lämnade bussen och flydde från platsen innan polis hann komma dit. De tros emellertid ha fångats på bild av bussens övervakningskameror, och polisen hoppas därigenom kunna identifiera dem. Inga signalement på de båda ungdomarna uppges, vare sig i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen.

* * *

Vid 16.30-tiden på lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en mindre brand i ett sophus vid Nydalavägen i spännande, mångkulturella Malmö. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring kl. 20.30 på lördagskvällen greps en man av polis efter att han setts slå sönder rutorna i en busskur vid Erstaviksvägen i Älta, i sydöstra Stockholmsområdet. Mannen anhölls, men släpptes fri på söndagen. Han är dock fortfarande misstänkt för skadegörelse. Varken mannens ålder eller hans nationalitet/etnicitet uppges i polisens notis om ärendet.

* * *

Kl. 22.15 på lördagskvällen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till Dunderbacksvägen i Finspång. Två bilar brann på platsen. Båda bilarna uppges ha blivit totalförstörda. Bränderna bedöms ha varit anlagda. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 23.15 på lördagskvällen kontrollerade räddningstjänst och polis två bilar som stod parkerade vid Industrigatan i värmländska Säffle. Man kunde konstatera att brandfarlig vätska hällts på bilarna. Detta indikerade förstås att någon haft för avsikt att tända eld på bilarna. C:a två timmar senare larmades blåljuspersonalen åter till platsen. Då hade den ena av bilarna brunnit. Även den andra bilen ska ha brandskadats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Några minuter efter midnatt natten mot söndag kastade en okänd gärningsperson in en antänd fyrverkeripjäs, en s.k. bengal, i en restauranglokal på Lasarettsgatan i småländska Vetlanda. Restaurangen hade vid tillfället öppet och det tycks ha funnits både personal och gäster i lokalen. Som tur var kastade någon av de personer som befann sig i lokalen ut fyrverkeripjäsen innan den hunnit orsaka brand. Lokalen blev dock rökfylld och fick evakueras. Ingen har gripits för dådet. Gärningspersonen verkar inte ha identifierats och det finns inget signalement.

* * *

Strax efter midnatt natten mot söndag brann en bil vid länsväg 293, strax sydväst om Falun. Bilen ska ha varit helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen. Det är oklart om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Under den senaste veckan har Avpixlat vid ett par tillfällen berättat att fiskebodar satts i brand i Sävenäs, ett hamnområde i Skelleftehamn, strax utanför Skellefteå. Arton minuter efter midnatt natten mot söndag fick räddningstjänst och polis larm om ytterligare en brand i samma område. Denna gång brann en mindre sjöbod ner. Även denna brand bedöms ha varit anlagd. Det finns fortfarande inga uppgifter om misstänkta eller gripna för de upprepade brandattentaten.

* * *

Tjugo över tolv natten mot söndag fick polisen i Gävle larm om att glasskrossning hörts vid Södra Sjötullsgatan. Det visade sig att rutor krossats på Engelska skolan. Två ynglingar i tonåren greps i området, misstänkta för skadegörelsen. De kördes hem till sina föräldrar. Varken ynglingarnas exakta åldrar eller deras nationaliteter/etniciteter uppges i lokaltidningens notis om incidenten.

* * *

Omkring halv ett natten mot söndag upptäcktes att Sambiblioteket i centrala Härnösand utsatts för skadegörelse. Två fönsterrutor hade skadats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Den senaste månaden har flera bilar satts i brand i bostadsområdet Raus Södra, i södra Helsingborg. Kl. 01.20 natten mot söndag brann ännu en bil i området, denna gång på Bifrostgatan. Enligt lokaltidningen misstänks även denna bilbrand ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Under natten mot söndag pågick av allt att döma något slags fest/sammankomst i en samlingslokal vid Ekerö Kyrkväg på Ekerö, i sydöstra Stockholmsområdet. Kl. 01.27 larmades polis till lokalen. Det visade sig att okända personer både anlagt en brand i en källare, samt gjort åverkan på ett tiotal tavlor i lokalen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet. I polisens rapportering om ärendet sägs ingenting om omständigheterna kring det inträffade, t.ex. av vilka och i vilket syfte samlingslokalen användes vid tillfället.

* * *

Kl. 01.31 natten mot söndag larmades räddningstjänst och polis till Lodstigen i spännande, mångkulturella Södertälje på grund av att bilar brann. Det visade sig att fyra bilar brann på platsen. Samtliga fyra bilar ska ha blivit totalförstörda. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse och det tycks, enligt lokaltidningen, inte råda någon tvekan om att bränderna var anlagda. Det finns emellertid inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid tvåtiden natten mot söndag brann en bil på Strandvägen i Nynäshamn. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen tycks inte ha några misstänkta.

* * *

Kl. 02.15 natten mot söndag brann två bilar på Fredriksdalsgatan i Norrköping. Båda bilarna uppges ha fått omfattande skador. Bränderna bedöms ha varit anlagda och polisen rubricerar det inträffade som skadegörelse. Tidigare under natten, omkring kl. 0.30, hade det brunnit i ett upplag för trädgårdsavfall vid Sprängstensgatan. Även den branden tros ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i något av fallen.

* * *

Några minuter i tre natten mot söndag brann en bil vid Vetevägen i invandrartäta Norsborg/Hallunda, i sydöstra Stockholmsområdet. Bilen fick omfattande skador. Det tycks vara ställt utom tvekan att branden var anlagd. Vittnen ska ha sett personer tända eld på bilen. Det finns emellertid inga uppgifter om att gärningspersonerna identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i polisens notis om ärendet.

* * *

Under natten mot söndag utbröt två bränder i centrala Örebro med bara några minuters mellanrum. Båda bränderna bedöms ha varit anlagda, och polisen misstänker att dåden kan ha begåtts av samma gärningsperson/-personer. Kl. 03.22 fick räddningstjänst och polis larm om att bilar brann i ett parkeringshus vid Ågatan. I branden förstördes tre bilar. Ytterligare ett stort antal bilar fick sot- och rökskador. Bara några minuter senare inkom ytterligare ett brandlarm. Då brann en byggbarack vid Tulegatan. Polisen använder brottsrubriceringen mordbrand i bägge fallen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dåden.

* * *

En bil uppges ha brunnit på Blåbärsvägen i småländska Sävsjö vid fyratiden natten mot söndag. Bilen ska ha blivit helt övertänd. Den ska ha rullat mot ett garage, som fick mindre skador. Branden bedöms ha varit anlagd.

* * *

På söndagsmorgonen brann tre bilar i mindre orter i Sjuhäradsbygden, sydväst om Borås. Kl. 07.30 brann två bilar i Viskafors. Det ska ha varit fråga om bilar som stått övergivna en längre tid. En halvtimme senare brann en bil i närheten av Sätila. Den bilen visade sig vara stulen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i något av fallen.

* * *

Kl. 08.35 på söndagsmorgonen fick räddningstjänst och polis larm om att en bil brann på Birger Svenssons väg i Varberg. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid lunchtid på söndagen upptäcktes att ett flertal bilar utsatts för skadegörelse på en pendelparkering i Carlmarks industriområde i Älvängen, norr om Göteborg. Rutor hade krossats på minst sju bilar som stod parkerade på platsen. Det är oklart exakt när skadegörelsen skett. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet. Polisens initiala bedömning tycks vara att skadegörelsen troligen utförts av “ungdomar som tycker sådant här är roligt“.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson