Annonsera på Avpixlat

Omfattande knark- och personrånskriminalitet bland “ensamkommande” och “gatubarn” i Uppsala

Resecentrum i Uppsala har fått en ny funktion och är numera de “ensamkommandes” och “gatubarnens” marknadsplats för knarkhandel. Det berättar kriminalkommisarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen.

DET NYA UPPSALA Uppsala har drabbats av en våg av knark- och personrånskriminalitet som en direkt följd av mottagandet av stora volymer av så kallade “ensamkommande flyktingbarn” och relaterad bristande insikt om att dessa “barn” egentligen är unga vuxna män som missbrukar det av politisk naivitet präglade svenska asylsystemet. Uppemot ett hundratal av de “ensamkommande” missbrukar heroin och delfinansierar sitt knarkande med att råna laglydiga uppsalabor som nu lever i skräck, i synnerhet som polisen gått ut och deklarerat att man inte längre klarar av att upprätthålla lag och ordning.

Merparten av de heroinmissbrukande personrånarna kommer från Afghanistan. I ett 30-tal fall har de kriminella asylfuskarna själva medgett sitt heroinmissbruk och i ett 60-tal andra fall har Uppsalapolisen genom provtagning i samband med att “barnen” gripits misstänkta för olika brott, oftast personrån, konstaterats ha heroin i kroppen. Utöver den afghanska gruppen “ensamkommande” finns i Uppsala också en grupp marockanska så kallade “gatubarn”, även detta en eufemism för grovt kriminella unga män som sökt sig till Sverige för att begå brott och missbruka narkotika här.

Det är Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, som in en intervju med lokala Uppsala Nya Tidning larmar om sammanbrottet inom polisen och det övriga rättsväsendet som är en direkt följd av invasionen av “ensamkommande” och “gatubarn”. Larsson beskriver polisens arbetsuppgift som övermäktig. Som underlag för bedömningen har Larsson bl.a. en färskt rapport från Uppsalapolisens gatulangningsenhet.

– För att finansiera sitt heroinmissbruk ägnar sig de ensamkommande asylsökande åt personrån. Personrånen i Uppsala begås dock inte bara av afghanska ensamkommande asylsökande, utan även av marockanska vagabonderande gatubarn. Personerna i den marockanska gruppen är ofta multikriminella men hur många av dem som är inne i ett missbruk vet vi inte.

De här personerna missbrukar rökheroin, ett preparat vi inte haft några större problem med i Uppsala på många år. Uppsala riskerar nu att få en stor grupp missbrukare som kommer att ha mycket svårt att lämna sitt beroende under lång tid framöver.

Enligt Larsson har delar av Uppsala förvandlats till laglöst land i spåren av den eskalerande drog- och personrånskriminaliteten. Resecentrum, parkeringshus och hissar pekas specifikt ut som platser som förvandlats till marknadsplatser för drogförsäljning.

Daniel Larsson uppger att en helt dominerande majoritet av samtliga personrånsbrott som Uppsalapolisen fått på sitt bord att utreda det senaste året begås av gärningspersoner från dessa två utomvästliga migrantgrupper. Men några exakta siffror kan han inge uppge.

Orsaken till det är att det finns påbud från polismyndighetens högsta ledning att inte föra sådan statistik, då det riskerar leda till mediedrev om rasism och fascism inom polisen, som i det fall när Dagens Nyheters Niklas Orrenius och Peter Wolodarski för en tid sedan konstaterat gjorde sig skyldiga till brott med minst ett års fängelse i straffskalan genom att olagligen tillskansa sig Skånepolisens utredningsmaterial om organiserat livsstilskriminella romer.

Att det är “ensamkommande” och “gatubarn” som dominerar som gärningspersoner vid personrån är trots bristen om ordnad statistik något som Daniel Larsson ändå kan konstatera:

–  Bland annat utifrån vilka personer vi gripit för rånen. Jag baserar det även på uppgifter om signalement och tillvägagångssätt. I många fall begås rånen trots att man bara kommer över mindre värden, exempelvis någon klocka eller en halskedja. Men det räcker till en kapsel rökheroin som kostar runt 200 kronor. Rån med så låga värden på bytet har vi inte tidigare sett i den här utsträckningen i Uppsala.

Statistik finns däremot på totalt anmälda personrån som visar att det numera begås flera brott av det slaget varje vecka i Uppsala. I ett försök att relativisera den här kriminaliteten skriver UNT att siffrorna för personrån var höga även åren innan staden invaderades av “ensamkommande” och “gatubarn” i den omfattning som nu är fallet. Exempelvis anmäldes fler personrån under 2011 än under 2016. UNT “glömmer” dock berätta att den absoluta majoriteten personrån även det året begicks av personer med asylrelaterad invandrarbakgrund från problemområden som Gottsunda och romska ligor bestående av en mix av inhemska och hitresta personer tillhöriga denna etniska grupp.

Larsson förklarar att personrån som begås av “ensamkommande” och “gatubarn” är mycket resurskrävande att utreda. Bara för att hålla ett enda förhör med en misstänkt kan det ofta krävas att såväl polis, som advokat, tolk, god man och socialtjänst är närvarande. Språkbarriärer och att de misstänkta har oklara identiteter och ofta ljuger om att de är minderåriga. Enligt Larsson försvårar det här polisens arbete i en utsträckning som gör att rättsväsendet i Uppsala står inför något som är att likna vid en kollaps:

– Rättssystemet håller på att överhopas av det här. Inom polisen hade vi en ansträngd situation redan tidigare men nu hinner vi inte alls med. Vi prioriterar personrån med följden att det ibland kan dröja innan vi hinner åka på larm om sådant som lägenhetsbråk, trafikolyckor och snatterier.

Den laglydige enskilde Uppsalabon eller näringsidkaren kan inte längre påräkna den uppställning från samhället som är grundläggande för en rättsstat. Man måste idag räkna med att polisen inte kommer om man blir utsatt för brott och att brotten efter anmälan inte utreds. Den invandringsrelaterade kriminaliteten slukar nästan helt polisens utredningsresurser. Drogmissbrukande och personrånande “ensamkommande” och “gatubarn utgör bara en liten del av all brottslighet som direkt kan relateras till Sverige ansvarslösa invandringspolitik.

Vänsterliberala UNT försöker i inramande kringartiklar framställa de kriminella och drogmissbrukande “ensamkommande” och “gatubarnen” som offer i stället för de gärningspersoner de är. Att byta plats på offer och gärningsman och belöna i stället för att bestraffa brott är kännetecknande markörer för den socioekonomiska förklaringsmodell som vänsterliberalismen formulerar sin kriminalpolitik utifrån. Att inte knarka och begå grova brott mot det folk vars gästfrihet man som asylant åtnjuter är uppenbarligen för mycket begärt, liksom att begära att den organiserade nordafrikanska gatukriminaliteten inte etablerar filialer i Sverige.

I en artikel med rubriken”Svenskt asyllotteri gör unga flyktingar sjuka” läggs skulden för narkotika- och personrånsbrotten på det svenska samhället och dess påstått inhumana asylmottagande, trots att detta är det i särklass mest generösa i hela västvärlden. I en annan UNT-artikel ursäktas heroinmissbruket med att det dämpar ångesten kring att inte veta om man ska få asyl i Sverige eller inte.

Daniel Larsson vid Uppsalapolisen är medietränad och vet hur han ska besvara frågor från UNT om vad som behöver göras åt situationen. Att straffa de kriminella hårt och i de fall de inte är svenska medborgare eller t o m vistas olagligt i Sverige utvisa dem ur landet är sådant man som polis inte får säga högt. Larssons sufflerade förslag till åtgärdspaket låter i stället så här:

–  Det behövs en myndighetsövergripande grupp med bland annat polis och socialtjänst som tar ett gemensamt grepp om frågan och arbetar långsiktigt. Varje missbrukares behov behöver kartläggas och sedan krävs såväl individuella insatser som uppföljningar. Vi måste sätta oss ner och diskutera igenom frågan.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson