Annonsera på Avpixlat

Jimmie är inte Trump, jag inte Bannon

KRÖNIKA De amerikanska mediernas upprördhet över Donald Trump skvätter över på oss i Sverige. Ja, till och med tillbaka till Washington från Stockholm när historikern Anne Applebaum rapporterar om hur svenska borgerliga väljare ängslas (Washington Post, 8/2, 2017).

Annars är det uttjatade tricket att göra den blide svärmorsdrömmen och Blekingeskorrande Per Jimmie Åkesson till en amerikansk buffel i fastighetsbranschen med maffiakontakter och egen reality show. Går sådär. Eller göra mig till Sveriges motsvarighet till Trumps mediestrateg Stephen Bannon, vilket kunde höras igår en minut in i Sveriges Radios satirprogram Public Service. Kul men fel.

Vi faller inte alls för berömmet eller skället, Åkesson och jag, som inte heller har samma relation som de två gapiga amerikanerna. Sverige är inte USA. Åkesson är så långt svenskarna kan tänka sig gå mot ett nationalistiskt håll. Trump skulle inte få mer än 235 röster här.

Och jag är lika mesig som Jimmie. En ganska vanlig svensk som inte vill stöta sig alltför mycket. Om någon ska likna Trump eller Bannon så är det väl Jan Tullberg, som inte viker en tum inför det svenska konsensuskravet. DN Kultur har ibland rätt och idag skrev Maria Schottenius om den historiska vikten av att hålla ihop (DN, 13/2, 2017) och som byggt landet. Visst menar hon och jag olika saker att enas om, men jag är inte den som alltid vill bli oense. En normal svensk attityd som idag framstår som mesig, det medger jag och några retade sig på min bleka insats i SVT Opinion. Mats Dagerlind och jag redde ut  detta i ett inslag dagen efter (Swebbtv 27/1, 2017).

Sveriges Radio anordnade debatt på Kulturhuset om uppförande i sociala medier

Därmed inte sagt att den svenska mediedebatten är tillfredsställande, långt därifrån. Idag på Kulturhuset diskuterade Cilla Benkö, Jack Werner m fl det otrevliga tilltalet i sociala medier (Kulturhuset, SR). Radions vd Cilla Benkö sade sig vilja ha reaktioner från lyssnare men inte att de skulle vara så argsinta.

I panelen ingick även en vänsterprofilerad präst, Kent Wisti, som kallat kyrkogruppen #mittkors för fascister (KvP 1/9, 2016).

Ingen företrädare för alternativmedier, borgerlig opinionsbildning eller mer oberoende aktörer i sociala medier fanns i panelen. Istället gavs Mina Dennert plats, som agerar inom den godhetsprofilerade sekteristiska Facebookgruppen #jagärhär (SDS 5/12, 2016), där ingen kritik av invandring eller islam eller ens vanlig kriminalitet tillåts. Istället ska sk “vanligt hyfs” råda i kommentarsfälten menar hon, vilket troligen inte välkomnar er, kära Avpixlat-läsare. Dock blev jag insläppt under tiden denna krönika skrevs, märkligt nog.

Johar Bendjelloul och Kent Wisti

Hela upplägget på Kulturhuset och i radion var bisarrt. De som kritiserades fanns inte på plats, utan fanns som tomma högerspöken på scenen. I USA har de förutom Trump och Bannon, Milo som ger svar på tal. Han är artig men vass i sin kritik av hur sociala medier som Twitter fungerar, innan de stängde ned hans konto (se CNBC 20/7, 2016).

Jag är inte Milo heller, långt därifrån. Men jag vet att vad som står på spel är hur svenska kultur- och medievänstern (där SVT/SR och svensk dagspress inkluderas) hanterar den kommande förlusten 2018. I USA bränner Demokrater (!), Black Lives Matter och deras gatugäng bilar och slåss med Trump-anhängare.  Trump och Bannon svarar med att sätta hårt mot hårt (se David Brooks i DN 13/2, 2017). Trump agerar snabbt men kallt. Låter sig inte provoceras medan universitetsstudenter går bärsärk i Berkeley i Kalifornien vid Milos besök. Best of luck vill man utbrista, men det ser ut att bli fullt med våld och censur innan vänstern, Demokraterna och medierna accepterar valutgången.

Kl 12:14 måndag 13 februari twittrade Sveriges Radio ut detta:

Cilla Benkös folk på studiogolvet försöker förbereda sig inför den kommande valförlusten 2018, samtidigt som hon själv fortsätter att mässa om hur hemskt det är med näthat (förutom det goda näthatet vi alla utsått under alla år). Eller så är det ett troll i farten som vill påskynda utvecklingen.

Vi lever sannerligen i intressanta tider.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson